Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
31. 10.
2008

Digitalizace starších závěrečných prací na FI

  • RSS
Dosud nehodnoceno.
Novinky

Centrum výpočetní techniky FI MU realizuje v letošním roce projekt digitalizace starších závěrečných prací na Fakultě informatiky MU. Navazuje na zkušenosti z minulého roku 2007, kdy se tým IS MU podílel na širším projektu pod vedením RNDr. Miroslava Bartoška, CSc., který se týkal se digitalizace starších závěrečných prací na více fakultách MU.

V loňském projektu digitalizace závěrečných prací se skenovaly závěrečné práce na vybraných fakultách tak, že se nejprve rozřezávaly, skenovaly a výsledky pak byly předávány Vývojovému týmu IS MU. V naskenovaných souborech byl OCR nástroji automaticky detekován a rozpoznáván text a následně byly vytvářeny jak textové verze prací pro vyhledávání podobných souborů a odhalování plagiátů, tak PDF verze umožňující narozdíl od naskenovaného originálu navíc i vyhledávání a extrakci textu. Všechny verze se pak ukládaly do IS MU do agendy závěrečných prací konkrétnímu uživateli.

Při projektu bylo nutné řešit problém, kdy se jedna práce rozpoznávala 5-30 minut, a proto se zakoupily další počítače pro paralelní zpracování prací. Celkem bylo zavedeno přes 2000 prací.


Obr. 1: Příklad digitalizované práce


Obr. 2: Evidence digitalizované závěrečné práce v archivu

Proto se nabyté zkušenosti z loňska využily a digitalizují se letos závěrečné práce z FI MU. Za tuto dobu zaznamenala agenda pro rozpoznávání naskenovaných dokumentů v IS MU velký pokrok, a tak byla dokonce nabídnuta jako aplikace všem uživatelům IS MU. Podrobněji o této službě v novince o OCR.

Předpokládá se i další využití této služby, plánuje se například i její nabídnutí absolventům MU, kteří by stáli o to, mít svoji závěrečnou práci v elektronické verzi. Samotné skenování by probíhalo na fakultách a mnozí knihovníci se tak ochotně rozhodli vyhovět těmto případným zájemcům z řad absolventů.

To umožňuje přijímat jakékoli závěrečné práce z doby před existencí IS MU a velkou výhodou plošné digitalizace se stává možnost zrušení tištěných verzí závěrečných prací a úsporu prostor i financí knihovnám v budoucnu.

31. října 2008

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« Program rektora Masarykovy univerzity na podporu tvůrčí činnosti studentů (2. 10. 2008 05:42) | Návod na vytvoření ozvučené prezentace » (31. 10. 2008 05:00)

Zatím žádné komentáře.