Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
20. 12.
2008

Co přinesla soutěžní fotosbírka Jak se žije na MU?

  • RSS
Dosud nehodnoceno.
Novinky

Informační systém Masarykovy univerzity a Odbor vnějších vztahů a marketingu MU pořádali elektronickou fotosbírku dokumentující vše, co souvisí s Masarykovou univerzitou. První kolo soutěže probíhalo od 21. dubna do 30. června 2008 a druhé kolo od od 12. září do 26. listopadu 2008.

V obou kolech soutěžní fotosbírky se účastnilo celkem 144 osob, které vložily dohromady 880 snímků. V prvním kole se nejčastěji fotografové zaměřovali na univerzitní exteriéry, v druhém kole se podařilo sesbírat více snímků z laboratoří, učeben i přímo z výuky, čímž vznikla velice rozmanitá sbírka fotografií dokumentující život na univerzitě. Cílem celé akce je snaha ukázat dnešní tvář univerzity absolventům, a to právě pohledem současných studentů. Absolvent se tak může podívat, jakými změnami prošla fakulta od doby jeho promoce, či co přibylo zcela nového.

Odborná porota byla zastoupena jak vyučujícími a zaměstnanci, tak také studenty a fotografy. V prvním kole fotosbírky odborná porota neudělila první cenu, ale udělila dvě ceny druhé.

Závěrečné hodnocení prvního kola:

Obr. 1: Oceněný snímek autora Filipa Laureyse.
Obr. 2: Oceněný snímek autora Jaroslava Bindzara.
Obr. 3: Oceněný snímek autora Matúša Mihalčina.

Závěrečné hodnocení druhého kola:

Obr. 4: Oceněný snímek autora Jaroslava Bindzara.
Obr. 5: Oceněný snímek autora Mgr. Lucie Horákové.
Obr. 6: Oceněný snímek autora Matúša Mihalčina.

Kromě hodnocení poroty snímky získávaly uživatelské hodnocení, do kterého se mohl zapojit kterýkoliv uživatel IS MU. Jednoduše si ve fotogalerii mohl z menu možností vybrat mezi položkami: Krásné, Dokumentačně přínosné, Nudné, Technicky nekvalitní, Mimo téma a Nemám názor. Každý týden byl vyhlašován a oceňován Snímek týdne, za který se v prvním kole udělovaly reklamní předměty, v druhém kole byla rozdávána motivační finanční odměna.

Obr. 7: Hodnocení v galerii snímků bylo snadné.

Celkem se uživatelského hodnocení zúčastnilo 2644 osob, přičemž z obou kol fotosbírky úplně nejvíce všechny zaujal snímek s názvem 'Jarní pohled na MU II', který představuje botanickou zahradu z neobvyklého pohledu. Z celkového počtu 880 snímků jich 562 získalo kladné hodnocení (což činí přibližně 63 %).

Obr. 8: Snímek 'Jarní pohled na MU II'.

Obr. 9: Počty vložených snímků podle fakult.

Nashromážděné snímky ze soutěžní fotosbírky již byly využity například V rámci propagační kampaně celoživotního vzdělávání - na plakátech a letácích v prostředcích hromadné dopravy a jinde, v elektronické i tištěné podobě. I samotní studenti je využili do svých článků v rámci publikace Prvákoviny.

Zajímavým prvkem celé fotosbírky je popisování snímků štítky (klíčovými slovy či popisky), z nichž se generuje tzv. Mrak štítků. Z něj je také mimo jiné patrné, že nejvíce účastníci fotili knihovny, Univerzitní kampus a na snímcích jsou často zachyceni studenti.

Obr. 10: Ukázka z mraku štítků.

20. prosince 2008

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« Vyhledávání a kategorie v E-publikacích na Elportále (12. 12. 2008 05:49) | Nová aplikace pro fakturaci školného » (20. 12. 2008 05:00)

Zatím žádné komentáře.