Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
29. 4.
2009

Mapa souborů aneb Jak si udělat v dokumentech jasno

  • RSS
Dosud nehodnoceno.
Novinky

Uživatelé IS MU mají k dispozici sice nenápadnou, zato však praktickou pomůcku pro práci s větším množstvím dokumentů ve Správci souborů. Jedná se o tzv. mapu souborů, kterou si může každý zobrazit pro vybraný adresář. Všechny dokumenty pak uvidí na jedné stránce v přehledné stromové struktuře.

Použití mapy souborů je skutečně jednoduché. Stačí, aby si uživatel našel ve Správci souborů složku, kterou chce podrobně prozkoumat, a poté jen klikne na patřičnou ikonu v navigační liště.

Obr. 1: Ikona mapy souborů ve Správci souborů.

Systém následně vypíše všechny podsložky a v nich uložené dokumenty. Pro lepší orientaci je graficky znázorněna hierarchie složek a je-li k dispozici popis dokumentu, může si ho samozřejmě uživatel též zobrazit. Není tedy třeba procházet složku po složce jednotlivě, ale všechny dokumenty jsou ihned dostupné z jednoho místa.

Obr. 2: Příklad zobrazení mapy souborů.

Tato jednoduchá funkce může být využita například studenty, kteří si chtějí udělat lepší představu o vystavených studijních materiálech některého předmětu. Hodit se může také všem zaměstnancům univerzity, kteří se chtějí lépe zorientovat v množství zápisů z jednání či nejrůznějších předpisů uložených na Dokumentovém serveru. Výrazně usnadní hledání každému, kdo nemůže najít potřebný dokument, a přitom si je jistý, že „tam ještě nedávno někde byl“.

Podobných příjemných drobností nabízí k využití Správce souborů samozřejmě více. Co ještě umí?

  • zobrazit počet nepřečtených souborů ve vybraných složkách,
  • spočítat celkovou velikost souborů,
  • zobrazit fotografie osob, které dané dokumenty vložily,
  • automaticky generovat ke všem vloženým dokumentům jejich verzi ve formátech txt a pdf,
  • hromadně exportovat jak všechny formáty dokumentu, tak i pouze původní, ručně vložené,
  • zobrazit náhledy uložených obrázků,
  • zobrazit všechny obrázky jako fotogalerii,
  • či rozpoznávat text v naskenovaných dokumentech, jak bylo uvedeno v novince Rozpoznávání naskenovaných dokumentů integrováno do IS MU, a v obrázcích, jak informuje novinka Podpora nových formátů při rozpoznávání dokumentů.

29. dubna 2009

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« Blokace přístupu do Plkáren (29. 4. 2009 00:00) | Obchodní centrum MU umožňuje přijímat dary zaslané univerzitě a další novinky » (29. 4. 2009 05:42)

Zatím žádné komentáře.