Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
29. 4.
2009

Podpora nových formátů při rozpoznávání dokumentů

  • RSS
Dosud nehodnoceno.
Novinky

V nedávné době byla v Informačním systému Masarykovy univerzity (IS MU) rozšířena služba na rozpoznávání naskenovaných dokumentů (o této službě více v novince Rozpoznávání naskenovaných dokumentů integrováno do IS MU). Nyní je možné rozpoznávat nejen soubory ve formátu PDF, ale také obrázky např. ve formátu BMP, JPG, PNG, GIF, TIF. Rozpoznáváním pomocí OCR metody (OCR - Optical Character Recognition - optické rozpoznávání znaků) se z naskenovaného dokumentu získá text, který lze zkopírovat např. do Wordu či jiné podobné aplikace a ten následně dále upravovat, lze v něm vyhledávat, označit jej myší apod. Výstupem jednak může být textový dokument TXT, případně soubor DOC programu Word, nebo nakonec dvouvrstvé PDF, které obsahuje jak rozpoznaný text, tak i nerozpoznaný originál.

Chce-li uživatel rozpoznat soubor v ISu, zařadí si soubor do fronty na rozpoznávání tak, že u daného typu souboru (obrázek či PDF) rozklikne montážní klíček a ve vlastnostech souboru klikne na "Zařadit do fronty na rozpoznání".

Zařadit do fronty na rozpoznání.

Obr. 1: Zařadit do fronty na rozpoznání.

Druhou z možností, jak nechat soubor rozpoznat, je po přihlášení do IS MU použít (kliknout) na "rozpoznávání (OCR)" na konci hlavní stránky.

Pomocí 
"Vyhledat" najdeme požadovaný dokument Výběr jazyků je 
bohatý Soubory 
nachystané k rozpoznání

Obr. 2: Vyhledání požadovaného dokumentu pro rozpoznání.
Obr. 3: Bohatý výběr jazyků.
Obr. 4: Soubory připravené k rozpoznání.

Jazyková podpora rozpoznávání v Informačním systému Masarykovy univerzity je široká. Systém nyní obsahuje 31 jazyků, mezi něž mj. patří čeština, angličtina, němčina, slovenština, ale i méně obvyklé jazyky, kterými jsou bulharština, estonština, finština, litevština, rumunština, švédština, turečtina a mnoho dalších. Systém je schopen rozpoznávat v jakékoliv agendě IS MU, tj. ve Studijních materiálech, Poskytovnách, Dokumentovém serveru, Úschovnách, Mém webu, Závěrečných pracích či v Přijímárně. Velkou výhodou je, že uživatel nemusí mít na svém počítači nainstalováno žádné speciální programové vybavení pro rozpoznání, o vše se nyní postará sám Informační systém Masarykovy univerzity.

Vzhledem k tomu, že se žádosti o rozpoznání řadí do fronty chronologicky podle času přidání souboru, a není tedy dopředu jisté, za jak dlouho bude rozpoznání hotové. Proto je uživatel o dokončení rozpoznávání informován automaticky generovaným e-mailem a nemusí tak sám průběžně kontrolovat, v jaké fázi rozpoznávání jeho souborů se nachází.

29. dubna 2009

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« Obchodní centrum MU umožňuje přijímat dary zaslané univerzitě a další novinky (29. 4. 2009 05:42) | Evidence a kontrola závěrečných prací » (27. 5. 2009 00:00)

Zatím žádné komentáře.