Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
7. 8.
2009

Jak oživit Odpovědníky pomocí obrázků, zvuků či videa

  • RSS
Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

Na to, aby učitelé mohli své testové otázky v Informačním systému Masarykovy univerzity (IS MU) oživit o různorodý multimediální obsah (obrázky, fotografie, zvukové soubory, videa, …) již nemusí ovládat pokročilé techniky, jakými jsou HTML kód či specifický software. Servisní středisko pro podporu e-learningu na MU pro ně vytvořilo komplexní manuál Multimediální prvky v Odpovědníku IS MU shrnující práci s těmito multimediálními prvky.

Manuál se snaží vést uživatele od nejjednodušších postupů – vložení obrázku – po ty více komplikované – vložení videa ve FLV formátu. Je formulován tak, aby s jeho pomocí mohli i začínající uživatelé uvedené prvky vložit nejen do Odpovědníku, ale aby byli schopni si i multimediální prvky opatřit, pokud se s nimi setkají, případně si je jednoduše upravit dle svých představ (změna velikosti obrázku, převod audio CD do počítače, konverze běžného videosouboru do FLV formátu, …). Se získáváním multimediálních prvků se však pojí otázky autorského zákona, které jsou proto ve stručnosti v závěru zmíněny.

Úvodní strana manuálu Upozornění na nejčastější chyby Převod audio CD do MP3 souborů

Obr. 1: Úvodní strana manuálu. Obr. 2: Upozornění na nejčastější chyby. Obr. 3: Převod audio CD do MP3 souborů.

Například i HTML kód je v manuálu použitý, avšak uživatel mu nemusí rozumět a stačí, aby jej kopíroval na konkrétní místa. Pro některé úpravy jsou použity volně dostupné programy (například pro zisk MP3 souborů z běžného audio CD, pro konverzi video souborů do formátu FLV).

Vložený přehrávač na MP3 soubory Program na konverzi video souborů do FLV formátu Dodatek k autorským právům

Obr. 4: Vložený přehrávač na MP3 soubory. Obr. 5: Program na konverzi video souborů do FLV formátu. Obr. 6: Dodatek k autorským právům.

Více k odpovědníkům v IS MU v nápovědě Osobní administrativa → Nápověda → Elearning .. Odpovědníky.

7. srpna 2009

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« Sběr žádostí o změnu adresy pomocí Průvodce zadáním adresy (26. 6. 2009 00:00) | Multimediální pomůcky a zkušenosti autorů na Elportále » (7. 8. 2009 05:00)

Zatím žádné komentáře.