Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
10. 11.
2009

Kontrola plagiátů vůči některým zdrojům na Internetu

  • RSS
Dosud nehodnoceno.
Novinky – plagiáty

Antiplagiátorský systém se stává poslední dobou výbornou pomůckou pro učitele a zároveň hrozbou pro nepoctivé studenty.

Přibývá dotazů ohledně srovnávání textů vůči celému Internetu. Existuje domněnka, že lze srovnávat jakýkoliv text se všemi, které jsou uveřejněny, publikovány (kdekoli, kýmkoli) na Internetu. To ale nelze bez toho, aniž by se texty stahovaly do systému. Než bude systém, vyvíjený na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity, mít implementováno i vyhledávání vůči Internetu, které již probíhá v testovací fázi, stahují se zatím texty z některých známých serverů (například z Wikipedie apod.). Uživatelé z nich často a rádi opisují, a proto se tyto texty ukládají do úložiště pro pozdější kontrolu na plagiáty.

Obr. 1: Systém na vyhledávání plagiátů umí porovnávat soubory např. oproti anglické Wikipedii.

Pokud i Vy víte, že studenti opisují z určitých zdrojů z Internetu, a chtěli byste, aby se mohla provádět kontrola plagiátů i vůči nim, pak je nejjednodušší cestou stáhnout si nejčastěji citované nebo kopírované stránky. Ty si uživatel může vložit například do Poskytovny (to je svépomocná agenda pro ukládání studijních materiálů nejen pro studenty) a texty studentů se potom budou porovnávat i vůči těmto dokumentům.

Služba pro vyhledávání plagiátů, která je vyvíjena specialisty z Fakulty informatiky Masarykovy univerzity, je implementována v informačních systémech pro podporu studia (například v Informačním systému MU) nebo v systémech Theses.cz a Odevzdej.cz. Více se o službě můžete dozvědět ve článcích: Vysoké školy zahajují kontrolu plagiátů v seminárních pracích pomocí softwaru, Systém Masarykovy univerzity odhalil v mezinárodní soutěži nejvíce plagiátů, Národní registr VŠKP a systém na odhalování plagiátů a v dalších článcích.

10. listopadu 2009

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« Správa publikací v novém kabátě (18. 10. 2009 05:49) | Kontrola studia: barvy ve sloupci hodnocení » (10. 11. 2009 05:00)

Zatím žádné komentáře.