Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
This blog is written by
PhotographsFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Blog owners: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Right to read: anyone on the Internet, a specific group of users: FI:CVT FI
Right to post comments: a specific group of users: FI:CVT FI
22. 2.
2010

Možnosti využití štítků v Publikacích

  • RSS
Not rated yet.
Novinky

V několika předchozích novinkách jsme informovali, že vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) spustil v letních měsících roku 2009 novou verzi agendy Publikace. Možnosti aplikace se nadále rozšiřují a nyní bychom vám rádi představili štítky, které lze v aplikaci přidělovat jednotlivým publikačním záznamům. Štítky mohou uživatelé využít ke snazšímu třídění publikací (lze podle nich publikace i vyhledávat) nebo k vytváření seznamů publikací pro různé, např. studijní, účely (učitelé tak mohou vytvořit seznam doporučené literatury pro jednotlivé předměty a odkaz na jednotlivé seznamy mohou vkládat např. do syllabů či interaktivních osnov daných předmětů).

Za štítek lze považovat jakýkoliv nápis charakterizující význam publikace, ke které byl přidělen. Jedná se tedy o jakousi jmenovku publikace. Jedním štítkem může být označeno i více publikací. Štítek může být veřejný, takže jej uvidí všichni uživatelé přihlášení do systému. Štítek lze vést též jen jako soukromý, aby jej viděl pouze jeho zadavatel.

Vložení štítků v editaci publikačního záznamu.

Obr. 1: Při vkládání štítků v editaci publikačního záznamu vidí uživatel i veřejné štítky publikace od jiných uživatelů.

Pro účely prezentace seznamu publikací lze nyní využít možnosti označování publikací štítky. Publikacím, které mají být do seznamu začleněny, stačí přiřadit nějaký veřejný štítek (v případě přiřazení soukromého štítku danou publikaci v seznamu uvidí pouze majitel štítku).

Příklady použití: Uživatel označí vybrané publikace stejným veřejným štítkem a poté si zobrazí jejich seznam. Jednoduchou webovou adresu tohoto seznamu může vložit např. na svou Osobní stránku, svůj web apod. a prezentovat tak např. svá autorská díla. Veřejné štítky usnadňují vyhledávání podobně jako klíčová slova - lze se tak dopracovat k publikacím s určitou tématikou či určitého oboru. Nová verze aplikace Publikací umožňuje i další hromadné operace se seznamem publikací, tedy i seznamem podle určitého veřejného štítku.

Seznam publikací dle štítku 'health'.

Obr. 2: Seznam publikací dle štítku 'health'.

Další informace k agendě Publikací naleznete také v novinkách Správa publikací v novém kabátě a Načítání publikací z citačních záznamů.

Více pak o publikacích v IS MU v Nápovědě Osobní administrativa → Nápověda → Učitel .. Publikace.

22. února 2010

Not read yet0 commentspermalink
« Deníček ISu (22. 2. 2010 00:00) | Nová značka v Prezentátoru » (22. 2. 2010 05:42)

No comments have been posted yet.