Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
20. 4.
2010

Podpora studijních materiálů a upozornění prohlížečem na nové události

  • RSS
Dosud nehodnoceno.
Novinky

Již začátkem roku 2009 představil Vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) novou aplikaci Události. Ta vznikla především v reakci na četné žádosti a podněty studentů, kteří si přáli, aby je systém o důležitých změnách aktivně informoval.

Výhodou Událostí je především to, že umožňují uživatelům pohodlné sledování změn v Informačním systému MU, a případně se lze o nich nechat informovat e-mailem. Informace je předávána v chronologické posloupnosti tak, jak události nastaly. Nyní vývojový tým do aplikace Události zakomponoval další podněty a přání uživatelů: podporu sledování změn ve studijních materiálech, blozích a upozornění prohlížečem na nové události (tzv. aktivní dotazování).

Studijní materiály a blogy

Studenti chtějí mít často přehled o tom, kdy byl do studijních materiálů předmětu vložen nějaký nový soubor. Díky Událostem jim tak odpadá neustálé vstupování do Studijních materiálů a průběžné kontroly, zda už náhodou něco nového nepřibylo. Stačí si přidat složku s materiály do oblíbených a nastavit odběr upozornění ze Studijních materiálů v Událostech. Obdobně to funguje i v případě blogů v IS MU.

Obr. 1: Přidání učebních materiálů do oblíbených – označení červeným srdíčkem.

Obr. 2: Omezení agend pro výpis událostí.

Upozornění prohlížečem na nové události

Nově je možné zapnout si kromě e-mailového upozornění také obdržení zprávy o změně prohlížečem. Uživatel u počítače již nemusí opakovaně načítat stránku! Nová funkce hlídá změny za něj. Informaci získá prostřednictvím vyskakovacího okna prohlížeče (tzv. alert), což vyžaduje aktivní dotazování IS MU. Za normálního provozu se zjišťují případné nové události každou minutu.

Aktivní upozornění přijde pouze z těch typů událostí (zkušební termíny, známky apod.), které jsou v aplikaci zvoleny. Pro správnou funkčnost je nutné nechat panel se stránkou aplikace Události otevřený – lze ale pracovat i s jinými aplikacemi nebo prohlížet v jiných panelech jiné stránky, prohlížeč se sám „ozve“ při zobrazení vyskakujícího okna (alertu).

Obr. 3: Pro aktivní dotazování je nutné povolit upozornění prohlížečem.

Samozřejmostí dnes již je nechat si upozornění na změny zasílat e-mailem, a to v několika různých intervalech. Nastavení časového rozpětí mezi dvěma informačními e-maily má za cíl především zamezit zahlcení uživatelů poštou. Uživatelé si rovněž mohou vybrat mezi zasíláním stručného a úplného sdělení.

Obr. 4: Nastavení zasílání informací o událostech e-mailem.

Podrobnosti o možnostech Událostí nalezne uživatel v aplikaci Osobní administrativa → Události.

20. dubna 2010

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« Evidence stáží a studijních pobytů (20. 4. 2010 05:00) | Poplatková aplikace umožňuje vést veškeré úkony v elektronickém spisu » (20. 4. 2010 05:49)

Zatím žádné komentáře.