Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
This blog is written by
PhotographsFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Blog owners: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Right to read: anyone on the Internet, a specific group of users: FI:CVT FI
Right to post comments: a specific group of users: FI:CVT FI
16. 11.
2010

Aplikace Lidé v nové podobě

  • RSS
Not rated yet.
Novinky

Osobní stránky uživatelů Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) a jejich editace prostřednictvím aplikace Lidé prošly významnou modernizací. Vývojový tým IS MU přepracoval uživatelské rozhraní a doplnil nové prvky, které uživatelům usnadní a zpříjemní práci s touto aplikací. Aplikace Lidé slouží pro vyhledávání osob, které mají nebo měly k MU nějaký vztah - typicky studenti, učitelé, administrativní pracovníci, ale i absolventi a externí spolupracovníci. Každý uživatel IS MU má zřízenou osobní stránku v rámci aplikace Lidé. Na této stránce se zobrazují údaje o jeho vztahu k MU (identifikace studia - s případným odkazem na závěrečnou práci, zařazení na pracoviště), fotografie uživatele, kontaktní informace a mnohé další.

Prvním vylepšením je zavedení našeptávače do samotného vyhledávání v aplikaci Lidé. Tento našeptávač usnadní a urychlí hledání osob. Uživatel začne psát jméno hledané osoby a aplikace mu již během psaní nabízí průběžné výsledky, které odpovídají dosud napsané části jména - textovému řetězci (viz obr. 1). Uživatel tak k výsledku dojde zpravidla rychleji, než kdyby musel napsat jméno celé.

Obr. 1: Našeptávání při vyhledávání.

Další významnou změnou prošel samotný vzhled Osobních stránek uživatelů IS MU. Údaje, které se dříve zobrazovaly všechny na jedné stránce, se nyní rozdělily do skupin na jednotlivé karty, mezi kterými lze přepínat. Ke stávajícím údajům na kartách Pracoviště a studium a Výuka přibyly nové (viz obr. 2):

  • Životopis – každý uživatel IS MU si může vytvořit vlastní životopis (dokonce i ve více jazykových mutacích), který může vystavit na svoji Osobní stránku.
  • Publikace – na této kartě mohou uživatelé prezentovat svoji publikační činnost.
  • Školitel – pod touto kartou se zobrazují údaje o závěrečných pracích studentů, u kterých byla daná osoba vedoucím či oponentem. Dále se zde zobrazuje seznam doktorských studentů.
V nastavení chování aplikace je možné vybrat, která karta má být zobrazována přednostně. Někteří uživatelé jistě ocení kartu Vše, která vypíše informace ze všech karet na jednu stránku. Užitečná může být rovněž možnost adresovat konkrétní kartu pomocí URL, a tak např. odkazovat přímo na svůj životopis. Inovován byl i způsob editace Osobní stránky. Uživatelé IS MU nyní editují své údaje přímo na Osobní stránce. Veškeré doplňující informace, které chtějí o sobě dalším uživatelům zveřejnit, změní jednoduše na kartě Profil.

Obr. 2: Nový vzhled stránky Lidé.

Vývojový tým IS MU do aplikace Lidé integroval i propojení na další agendy. Uživatelé s explicitním právem, např. studijní referentky, mohou nově využívat u Osobních stránek studentů navigační menu Studijní evidence (viz obr. 3). Do budoucna se plánuje propojení na agendu Záznamník učitele, do které bude moci vyučující vstoupit přímo z Osobní stránky svého studenta.

Obr. 3: Navigační menu Studijní evidence na Osobní stránce studenta.

Aplikace Lidé je dostupná v Osobní administrativa → Lidé nebo ve veřejné části IS MU pod odkazem Vyhledávání osob. Nová verze aplikace je zatím dostupná pouze v autentizované části.

O aplikaci Lidé jsme dříve informovali také v novinkách Nové funkce a změny v aplikaci Lidé a Vyhledávání osob s více jmény v aplikaci Lidé.

16. listopadu 2010

Not read yet0 commentspermalink
« Multimediální prvky v ostrém elektronickém testování (27. 10. 2010 05:00) | Nová verze e-přihlášky ke studiu na MU » (16. 11. 2010 05:00)

No comments have been posted yet.