Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
This blog is written by
PhotographsFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Blog owners: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Right to read: anyone on the Internet, a specific group of users: FI:CVT FI
Right to post comments: a specific group of users: FI:CVT FI
16. 11.
2010

Statistické údaje o oborech rychle a přehledně

  • RSS
Not rated yet.
Novinky

V Informačním systému Masarykovy univerzity (IS MU) je uloženo velké množství dat, která mohou být užitečná jako podklady pro sledování různých trendů a rozhodování manažerských otázek. Vývojový tým přichází s nástrojem, který umožňuje jednoduše a rychle zjistit statistické údaje o studentech ve vybraných studijních oborech.

Aplikace Statistické údaje o studijním oboru vznikla jednak pro účely získávání dat pro Sebehodnotící zprávy oborů, které se vypracovávají na Masarykově univerzitě, a jednak je určena pro akademické funkcionáře, kteří takto mohou získat zajímavé informace o svém studijním oboru.

Aplikace sestaví statistické údaje o studiích vybraných oborů do sestavy ve formátu PDF. Po vstupu do agendy uživatel zvolí kritéria pro výběr oboru (fakultu, typ studia a prezenci). Dále vybere konkrétní obory, o nichž chce údaje získat, a může upřesnit, které statistiky se mají do výsledné sestavy zahrnout. Jakmile je sestava vygenerována, vloží se uživateli do Úschovny. Sestavou je dokument ve formátu PDF, který obsahuje přehledné tabulky s popisem zobrazených dat. Dokument je možné použít například jako přílohu hodnotící zprávy daného oboru.

Sortiment údajů, které lze pomocí agendy vytisknout, zahrnuje informace o počtu přihlášek a o struktuře uchazečů. Dále je možné zobrazit data týkající se počtu studií na jednotlivých oborech, úspěšnosti studentů, studijních pobytů a stáží, absolvovaných předmětů v cizích jazycích a podobně. Navíc, díky datům z celostátní matriky studentů, je možné sledovat údaje o tom, z jakých škol studenti přicházejí a na jakých po skončení studia na MU případně pokračují.

Obr. 1: Ukázka části vygenerovaného dokumentu.

Aplikace je dostupná pro osoby s příslušným právem v Osobní administrativa → Studium → Manažerská data → Statistické údaje o studijním oboru.

Ačkoli je aplikace spuštěna již v ostrém provozu, předpokládá se, že do sestav budou přibývat další tabulky se statistikami dle požadavků uživatelů, aby jim tento nástroj sloužil v praxi co nejlépe.

16. listopadu 2010

Not read yet0 commentspermalink
« Nová verze e-přihlášky ke studiu na MU (16. 11. 2010 05:00) | Jak na jednotné posudky závěrečných prací v IS MU? » (18. 12. 2010 00:00)

No comments have been posted yet.