Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
This blog is written by
PhotographsFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Blog owners: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Right to read: anyone on the Internet, a specific group of users: FI:CVT FI
Right to post comments: a specific group of users: FI:CVT FI
18. 12.
2010

Nová generace Záznamníku učitele

  • RSS
Not rated yet.
Novinky

Vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) nedávno zveřejnil novou, podstatně modernizovanou verzi agendy Záznamník učitele. Tato sada aplikací zajišťuje pedagogům evidenci studentů zapsaných do předmětu, umožňuje jim vystavovat studijní materiály a doplňující informace o předmětu, vyhlašovat zkušební termíny nebo zadávat hodnocení. Jejich prostřednictvím mohou vyučující také pracovat s e-learningovými nástroji a dalšími pomůckami pro organizaci výuky. Tyto hlavní funkce Záznamníku učitele zůstávají samozřejmě zachovány, ale podstatně se rozšířily o další možnosti s cílem co nejvíce usnadnit učitelům práci zvláště v oblasti administrativy. Aplikace se neustále vyvíjejí (i na základě podnětů od vyučujících), modernizuje se design a implementované úpravy zlepšují mj. přehlednost údajů nebo usnadňují navigaci při používání velkého množství agend.

Obr. 1: Nový Záznamník učitele.

Zejména učitelé s vysokým počtem studentů ve svém předmětu ocení možnost pokročilých výběrů, tj. postupné filtrace a nastavování nejrůznějších kritérií výběru (nově např. studenti podle formy studia, studenti omluveni k datu, studenti dle státní příslušnosti apod.). Dalším praktickým prvkem je rovněž funkce archivace pěti dříve použitých výběrů s možností je okamžitě znovu použít.

Obr. 2: Volba dříve vytvořeného seznamu studentů.

Poté, co si uživatel vybere předměty, resp. studenty předmětu, s nimiž bude dále pracovat, zobrazí se mu kritéria výběru a počet vybraných studentů v přehledném panelu. Tento panel pak provází učitele po celou dobu jeho práce s konkrétním výběrem, a to takřka ve všech aplikacích Záznamníku. Ve spodní části panelu se navíc mohou zobrazovat nejběžněji využívané aplikace. Je tedy možno se kdykoliv v průběhu práce jedním kliknutím dostat na seznam studentů či do studijních materiálů předmětu.

Obr. 3: Panel s přehledem vybraných předmětů a odkazy na nejpoužívanější aplikace.

Nově je možno využívat série termínů, tedy nejen vyhlašovat zkušební termíny vztahující se k ukončení předmětu, ale i termíny konzultací, vnitrosemestrálních a zápočtových písemek apod. Tyto termíny lze vyhlásit i pro omezený okruh studentů, kteří splňují určitou prerekvizitu (požadavek), např. úspěšně ukončený související předmět. Přihlašování k termínům je také možné omezit na studenty, kteří např. dosáhli určitého počtu bodů v Poznámkovém bloku, navštěvují určitou seminární skupinu apod. Novinkou je i možnost vypsání jednoho zkušebního termínu pro studenty více předmětů.

Obr. 4: Rozcestník pro práci s termíny.

Protože Záznamník učitele prošel opravdu rozsáhlou proměnou, připravil Vývojový tým IS MU přehledného průvodce.

Uživatelům je samozřejmě dispozici také podrobná Nápověda (Osobní administrativa → Nápověda → Učitel).

Své podněty a připomínky mohou uživatelé psát do tematického diskusního fóra (autentizováno).

18. prosince 2010

Not read yet0 commentspermalink
« Jak na jednotné posudky závěrečných prací v IS MU? (18. 12. 2010 00:00) | Odpovědníky obohacené o další funkce pro učitele » (18. 12. 2010 05:42)

No comments have been posted yet.