Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
This blog is written by
PhotographsFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Blog owners: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Right to read: anyone on the Internet, a specific group of users: FI:CVT FI
Right to post comments: a specific group of users: FI:CVT FI
7. 1.
2011

Barevné ikonky oživují Interaktivní osnovy

  • RSS
Not rated yet.
Novinky – e-learning

Agenda Interaktivních osnov je pro vyučující k dispozici již pět let a za tu dobu se osnovy staly hlavním informačním materiálem velkého množství předmětů. Vyučující do svých osnov předmětu často vkládají zadání úkolů, prezentace z přednášek a odkazy na procvičovací testy. Kreativita učitelů ruku v ruce s širokými možnostmi agendy umožnila i vznik osnov plných videí z YouTube, zvukových nahrávek, fotografií i vtipů nebo odkazů pro zpestření výuky.

Žádaným doplňkem osnov se postupně staly také ikonky. Jejich funkce je významná – umožňují studentům lepší orientaci v delších textech a přehledně člení podosnovy na tematické celky, jako je například zadání úkolu, otázky k zamyšlení či seznam studijní literatury na daný týden. Doposud vyučující využívali ikonky stažené z internetu, které ne vždy vhodně ilustrovaly dané téma a ne vždy vypadaly pěkně a líbivě. Nově však ve spolupráci s e-technikyServisním střediskem pro podporu e-learningu na MU vznikla sada ikonek pro použití ve výuce a spolu s dalšími informacemi jsou umístěny na informačním webu.

Obr. 1: Jednotná sada ikonek.

Témata a celky, které nové ikonky ilustrují, stejně jako samotná grafická podoba, byly vybrány ve spolupráci s vyučujícími Pedagogické fakulty, neboť právě oni využívají ikonky v osnovách velmi často. Zda budou ikonky dostatečně názorné i pro studenty, se ukáže v následujících semestrech, ve kterých budou ikonky do osnov zařazeny. Pro vyučující znamená připravená sada ikonek také úlevu od starostí s autorským zákonem, u ikonek z internetu bylo nutné nastudovat licenční podmínky využití, nové ikonky lze využívat ve výuce bez obav.

Informační web o ikonkách obsahuje sadu 18 ikonek, většina vyučujících si vystačí s hlavním odkazem ke stažení balíčku ve formátu ZIP. Pro pokročilé uživatele jsou připraveny sady v různých grafických formátech a velikostech, i jednotlivé ikonky samostatně ke stažení. Nedílnou součástí informačního webu jsou návody, jak mají vyučující ikonky do osnov začlenit, nechybí také vzorová interaktivní osnova s ukázkami použití. Využití ikonek není omezeno jen na osnovy, připravena je také sada pro dokumenty v MS Wordu, neboť vyučující chtějí využívat stejnou sadu ikonek i pro skripta a studijní texty.

Předpokládáme, že sada ikonek bude postupně doplňována dalšími dle přání vyučujících.

Obr. 2: Náhled informačního webu s ikonkami ke stažení.

Obr. 3: Náhled vzorové osnovy.

Zájemci mohou navštívit informační web, kde najdou nejen seznam ikonek, ale i odkaz na jejich stažení nebo návod na použití. Najdou zde i odkaz na vzorovou osnovu.

O interaktivních osnovách jsme dříve psali v novinkách Nová verze e-learningových Interaktivních osnovInteraktivní osnova - osnova v e-learningovém kurzu.

7. ledna 2011

Not read yet0 commentspermalink
« Dárky, i vánoční, lze zakoupit v Obchodním centru MU (20. 12. 2010 00:00) | Rozšířený přehled informací o registraci a zápisu předmětu » (7. 1. 2011 05:00)

No comments have been posted yet.