Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
26. 3.
2012

Služba SHERPA/RoMEO v Publikacích

  • RSS
Dosud nehodnoceno.
Novinky

Vývojový tým Informačního systému MU (IS MU) doplnil sekci Repozitář v agendě Publikace o možnost dohledání postoje vydavatele k autoarchivaci článků prostřednictvím služby SHERPA/RoMEO. Tato služba obsahuje rozsáhlou databázi vydavatelů a umožňuje autorům ověřit si, co vydavatel dovoluje. Např. zda dovoluje do interního digitálního repozitáře, příp. na svou stránku, uložit samotný článek nebo jen jeho preprint či postprint apod.

Dle Směrnice MU č. 7/2011 mají zaměstnanci MU od 1. 1. 2012 povinnost vkládat plné texty zaměstnaneckých děl do institucionálního repozitáře v IS MU. Tento repozitář byl vytvořen jednak pro zajištění archivace publikovaných děl zaměstnanců MU, ale také jako aktivní podpora hnutí prosazujícího otevřený přístup k vědeckým informacím - Open Access (OA). Pro potřebu vkládání plných textů byla rozšířena agenda Publikace, která umožňuje autorům nahrát libovolné množství souborů, včetně možnosti úpravy přístupových práv, volby verze přiloženého souboru (preprint, postprint, …) nebo přiřazení licence Creative Commons.

Pro zjištění, jakou verzi odborného článku může autor přiložit, stačí ve formuláři pro vložení publikace vyplnit číslo ISSN. Po vyplnění ISSN se v sekci Repozitář zobrazí odkaz "Postoj vydavatele k autoarchivaci článků" (odkaz se zobrazí po kliknutí kamkoliv do stránky).

Obr. 1: Proklik na postoj vydavatele k autorským právům.

Po rozkliknutí odkazu se zobrazí sumarizace obecné politiky vydavatele časopisu.

Obr. 2: Příklad obecné politiky vydavatele časopisu.

O univerzitním repozitáři jsme vás již informovali v novince Institucionální repozitář MU.

Více informací o repozitáři najdete v Nápovědě.

26. března 2012

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« Rekordní počet operací v IS MU (26. 3. 2012 11:15) | Přehrávání videí on-line v IS MU snadno a rychle » (26. 3. 2012 11:52)

Zatím žádné komentáře.