Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
17. 12.
2012

Jsou Vánoce v IS MU?

  • RSS
Zajímavé | 53 | 70
Novinky

V těchto dnech vrcholí přípravy na jeden z nejoblíbenějších svátků v roce – Vánoce. Pokud ještě nejste vánočními tématy přesyceni, pojďte se s námi podívat, co lze o Vánocích nalézt v IS MU. Nejbohatší zdroj představuje agenda Závěrečné práce, která obsahuje hned několik prací na téma Vánoc.

Pokud vás zajímá, jak se slaví Vánoce v jiných zemích, doporučujeme práci Vánoční české, chorvatské a bulharské etnokulturní tradice. Práce představuje Vánoce v jednotlivých zemích a jejich oslavu v současnosti přibližují i respondenti z terénního výzkumu. Určitě se dozvíte spoustu zajímavých věcí, např. co je badnjak, kde nosí dárky Djado Koleda nebo proč byl na Štědrý den důležitý první host v domě.

Příznivcům lidových písní doporučujeme práci Valašské koledy, která zkoumá koledy valašského regionu. Kromě historie koled obecně vám tato práce představí témata koled na Valašsku (např. nesení darů do Betléma, obdarování Ježíška apod.) a jejich nápěvy. Zajímavé je i srovnání různých verzí koled z jednotlivých obcí.

Patří-li do vaší tradiční štědrovečerní večeře kapr, jistě vás zaujme práce Kulturní historie kapra v českých zemích, ve které je několik kapitol věnováno tradici kapra o Vánocích. Dozvíte se např., jak se kapr stal vánočním pokrmem, jaká je jeho cesta na náš stůl či jak bývá kapr zobrazován v uměleckých dílech. Věděli jste, že dříve patřil kapr i k tradičním Velikonočním pokrmům?

Jak jsme Vánoce v ISu našli? Prostřednictvím vyhledávacího políčka, do kterého stačí zadat požadovaný výraz (posléze můžete hledání upřesnit i na konkrétní agendu).

Obr. 1: Vyhledávání v ISu.

Seznam prací:
BAŘINKOVÁ, Jitka. Valašské koledy [online]. 2008 [cit. 2012-12-11]. Diplomová práce. Masarykova univerzita, Filozofická fakulta. Vedoucí práce Miloš Štědroň. Dostupné z: <http://is.muni.cz/th/64724/ff_m/>.
KONEČNÁ, Gabriela. Kulturní historie kapra v českých zemích [online]. 2011 [cit. 2012-12-11]. Diplomová práce. Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií. Vedoucí práce Zbyněk Ulčák. Dostupné z: <http://is.muni.cz/th/71957/fss_m/>.
ROSO, Darija. Vánoční české, chorvatské a bulharské etnokulturní tradice [online]. 2010 [cit. 2012-12-11]. Bakalářská práce. Masarykova univerzita, Filozofická fakulta. Vedoucí práce Helena Bočková. Dostupné z: <http://is.muni.cz/th/248573/ff_b/>.


17. prosince 2012

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« Revoluce v uznávání předmětů (10. 12. 2012 14:47) | Omezení zpráv na Vývěsce pomocí štítků » (22. 1. 2013 13:14)

Zatím žádné komentáře.