Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
This blog is written by
PhotographsFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Blog owners: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Right to read: anyone on the Internet, a specific group of users: FI:CVT FI
Right to post comments: a specific group of users: FI:CVT FI
22. 1.
2013

Služby Google Apps a Microsoft Office 365 v IS MU

  • RSS
Interesting | 2 | 2
Novinky

Koncem loňského roku byla v Informačním systému Masarykovy univerzity (IS MU) spuštěna podpora služeb externích systémů, které uživatelům nabízejí nové možnosti komunikace a spolupráce. Nyní jsou všem uživatelům IS MU k dispozici služby Google Apps a Microsoft Office 365. Vyučující i studenti často již některých služeb využívali přes své soukromé účty, univerzitní účty jsou však pevně svázány s Informačním systémem MU, což znamená konec anonymních přístupů a nesmyslných či nevhodných přezdívek. Skrze univerzitní účet každý přistupuje pod svým vlastním jménem.

Externí služby přináší nové možnosti v těchto oblastech:

Komunikace
Každý uživatel se může rozhodnout přijímat poštu doručovanou na učo@mail.muni.cz do externích služeb, čehož využijí zejména ti, kteří jsou zvyklí na Gmail, či Microsoft Outlook. Nově lze pomocí Google Talk, resp. Microsoft Lync, komunikovat v reálném čase, tzv. chatovat. U druhého jmenovaného lze dokonce pořádat videokonference včetně zobrazení virtuální tabule či sdílení plochy. Samozřejmostí je kalendář s možností sdílení s ostatními uživateli.

Obr. 1: Microsoft Lync.

Spolupráce
Google disk a Microsoft SharePoint (plánovaná dostupnost v druhé polovině roku 2013) nabízejí možnost spolupráce na dokumentech, tabulkách i prezentacích, a to vše online. Uživatel si tak snadno určí, kdo smí dokument číst a kdo editovat. Google disk pro tyto účely nabízí každému uživateli 5 GB prostoru.

Obr. 2: Google Disk.

Mobilní přístup
Google účet, resp. Microsoft Exchange účet si lze přidat do chytrého mobilního telefonu a snadno tak číst poštu, spravovat kalendář, synchronizovat kontakty, případně díky dodatečným aplikacím i pracovat na dokumentech uložených na Google disku.

Plánovaná rozšíření

Jedním z plánovaných rozšíření je synchronizace kalendářů externích služeb s kalendářem v IS MU, bude tak možné v kalendářích vidět například termíny zkoušek. Dále je plánováno přidání podpory skupin, díky čemuž půjde snadno omezovat přístupy k dokumentům či kalendářům například jen na studenty daného předmětu. V budoucnu lze očekávat spouštění dalších služeb.

Přístup ke službám a jejich nastavení je k dispozici na stránce Externích služeb IS MU, která je dostupná z Osobní administrativy.

Obr. 3: Rozcestník na externí služby.

Rozcestník na externí služby naleznete i přes Osobní administrativa -> Externí služby.

Více informací o externích službách se dozvíte v Nápovědě.

Pro diskusi k problematice externích služeb byla zřízena i tematická diskusní fóra (autentizovaná):

22. ledna 2013

Not read yet0 commentspermalink
« Omezení zpráv na Vývěsce pomocí štítků (22. 1. 2013 13:14) | Třídění poznámkových bloků » (11. 2. 2013 10:36)

No comments have been posted yet.