Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
This blog is written by
PhotographsFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Blog owners: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Right to read: anyone on the Internet, a specific group of users: FI:CVT FI
Right to post comments: a specific group of users: FI:CVT FI
30. 10.
2014

IS MU má nový záložní zdroj energie

  • RSS
Interesting | 1 | 1
Novinky

V nové budově Fakulty informatiky Masarykovy univerzity, která je v provozu od začátku podzimního semestru, byly vybudovány nové technologie zajišťující záložní zdroj elektrické energie mj. pro Informační systém MU (IS MU). Ten slouží pro zajištění kvality a spolehlivosti nepřetržitého napájení IS MU elektrickou energií i v mimořádných situacích, aby koncový uživatel nezaznamenal žádné potíže v případě jejího výpadku.

Nový záložní zdroj DUPS (Dynamic Uninterruptible Power Supply) je tvořen dieselovým motorem, spojkou, setrvačníkem a statoalternátorem. Při běžném provozu je do setrvačníku uložena kinetická energie. Setrvačník se statoalternátorem zároveň svou setrvačností slouží k vyrovnání výkyvů a nepravidelností v napájení. V případě výpadku napájení je kinetická energie setrvačníku využita ke krátkodobému generování elektrické energie. Zároveň startuje dieselový motor, který je po nastartování připojen na soustrojí spojkou, a dále pohání statoalternátor, který zajišťuje výrobu elektrické energie.

Obr. 1: Záložní zdroj DUPS: zleva statoalternátor, setrvačník, spojka a dieselový motor.

Další obrázky DUPS najdete ve fotogalerii.

Dieselový motor má k dispozici nádrž o objemu 2 500 l. Při spotřebě 260 l/hod při plné zátěži umožní napájení nejméně po dobu 8 hodin. Uváděný nominální výkon DUPS je 1250 kVA. Více informací o DUPS najdete v Blogu CVT FI (autentizováno).

V nové budově vzniklo také Datacentrum, do něhož se časem přestěhují i servery IS MU. Více o Datacentru najdete v příspěvku Blogu CVT FI (autentizováno).

Not read yet0 commentspermalink
« Novinky v e-learningových aplikacích (1. 10. 2014 13:54) | Statistika průchodů přístupovými body » (30. 10. 2014 10:37)

No comments have been posted yet.