Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
11. 12.
2014

Celkové procento a jiné změny v systémech na odhalování plagiátů

  • RSS
Dosud nehodnoceno.
Novinky – plagiáty

Informační systém Masarykovy univerzity (IS MU) má integrovaný vlastní speciální algoritmus vyhledávání podobností v textech za účelem odhalování plagiátů. Tato služba umožňuje uživatelům vyhledávat podobnosti k dokumentům uloženým v úložištích IS MU s rozsáhlou databází porovnávaných dokumentů. V ní jsou zahrnuty i dokumenty z více než 40 institucí využívajících meziuniverzitní systémy Theses.cz, Odevzdej.cz či Repozitar.cz. Všechny vložené dokumenty jsou navíc zpracovávány speciálním algoritmem vyhledávání podobností vůči Internetu.

Nejen v IS MU, ale také ve výše uvedených meziuniverzitních systémech pro odhalování plagiátů, připravil Vývojový tým IS MU řadu změn pro usnadnění vyhodnocování nalezených podobností dokumentů:

  • u výpisu nalezených podobností se nově zobrazuje údaj "Celková podobnost", jenž uvádí celkovou podobnost se všemi nalezenými podobnými dokumenty;
  • pro celkovou podobnost lze nově najednou zobrazit i červeně zvýrazněné podobnosti se všemi nalezenými podobnými dokumenty;
  • nově lze zaškrtnutím vybrat libovolnou menší množinu nalezených podobných dokumentů, k nimž se spočítá souhrnné procento podobností nebo si lze k těmto vybraným dokumentům zobrazit červeně zvýrazněné podobnosti;
  • s výše uvedenými změnami (počítáním celkového procenta a možností zobrazení podobností pro vícero souborů) souvisí i změna v PDF protokolu, v němž se na titulní stránce zobrazuje celkové procento podobností a informace ke zkoumanému dokumentu, pokračuje seznam podobných dokumentů (všech nebo jen těch, které si uživatel vybral zaškrtnutím) a následuje text s červeně zvýrazněnými podobnými pasážemi.

Obr. 1: Zobrazení výpisu nalezených podobností.

Více informací naleznete v Nápovědě.

Celkově databáze porovnávaných dokumentů aktuálně obsahuje více než 16 mil. dokumentů (z toho přes 400 000 závěrečných prací).

O možnostech vyhledávání podobností a systémech na odhalování plagiátů jsme již dříve informovali v novinkách Nový design zobrazení výsledků podobností, Tisíce studentů kontrolují práce v systému na odhalení plagiátů nebo Úspěch v prestižní soutěži na odhalování plagiátů.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« Nová podoba přehledu harmonogramů období (11. 12. 2014 10:30) | Předvánoční bilance » (19. 12. 2014 09:22)

Zatím žádné komentáře.