Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
13. 5.
2015

Externí služba ownCloud umožňuje synchronizaci souborů s IS MU

  • RSS
Informačně přínosné | 1 | 1
Novinky

Již několik let mohou uživatelé Informačního systému MU (IS MU) používat externí služby Google Apps a Microsoft Office 365, které poskytly další způsoby komunikace a spolupráce. Vývojový tým IS MU nyní představuje novou externí službu ownCloud, která nabízí možnost synchronizace souborů s ISem.

Výhodou služby ownCloud je pohodlnější přenos souborů z lokálního úložiště (např. Vašeho PC, mobilu, tabletu) do ISu nebo naopak obráceně z ISu bez nutnosti použít operace ve Správci souborů. Stahovat a číst soubory z ISu, stejně jako nahrávat soubory do ISu lze přímo ve webovém rozhraní ownCloudu. V ownCloudu lze také editovat soubory v ISu, aniž by bylo nutné je nejprve stáhnout nebo se do ISu vůbec přihlásit. Zajímavé rozšíření nabízí také mobilní aplikace, která umožňuje spravovat synchronizované soubory pohodlně na mobilním zařízení nebo desktop aplikace pro osobní počítač, pomocí které lze se synchronizovanými soubory pracovat přímo v průzkumníku souborů. Pro přístup k souborům tak není nutné přistupovat do ISu a dokonce ani zapínat prohlížeč.

Obr. 1: Správa synchronizací v ISu.

Obr. 2: Webové rozhraní ownCloudu.

Službu ocení především uživatelé, kteří pravidelně nahrávají soubory do jedné složky v ISu (např. učitel pravidelně aktualizuje své výukové dokumenty do studijních materiálů předmětu ze svého počítače, kde má nejnovější verze) nebo naopak čtou soubory ve složce v ISu, kam vkládá více lidí, chtějí mít přehled a soubory po ruce (např. učitel upřednostňuje kontrolovat odevzdané práce studentů do odevzdávárny na svém počítači, a tak si je k sobě průběžně stahuje).

Oproti podobným službám jako Google Drive nebo Dropbox neslouží ownCloud pouze k uložení dokumentů mimo IS, ale především k automatickému přenosu souborů. Výhodou je také to, že ownCloud byl jako open source software upraven přímo pro potřeby univerzity. Uživatelé se tak nemusí obávat zneužití dat třetí stranou, neboť všechna data jsou uložena na serverech Fakulty informatiky.

Více informací o službě ownCloud se dozvíte Nápovědě.

Vývoj služby neustále pokračuje a i nadále budou přidávány nové funkce. Podněty můžete směrovat do diskusního fóra (autentizováno).

O externích službách Microsoft Office 365 a Google Apps jsme vás dříve informovali v novinkách Microsoft Office pro zaměstnance i studenty MU, Nová verze Microsoft Office 365 nebo Služby Google Apps a Microsoft Office 365 v IS MU.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« Změny ve fungování Úschovny (13. 5. 2015 11:49) | Nové funkce harmonogramu období » (10. 6. 2015 10:53)

Zatím žádné komentáře.