Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
This blog is written by
PhotographsFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Blog owners: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Right to read: anyone on the Internet, a specific group of users: FI:CVT FI
Right to post comments: a specific group of users: FI:CVT FI
10. 6.
2015

Publikace na Elportálu ve formátu pro mobilní zařízení

  • RSS
Not rated yet.
Novinky – e-learning

E-learningový portál Masarykovy univerzity - Elportál nabízí učitelům MU možnost elektronicky publikovat výukové pomůcky. E-publikace získají ISSN Elportálu a navíc mohou autoři požádat ediční radu o recenzi díla a přidělení ISBN.

Již od roku 2012 je množství publikací dostupných široké veřejnosti také v ePub formátu pro tablety, chytré telefony a elektronické čtečky knih. Publikace jsou dostupné ke stažení do mobilního zařízení a čtenáři si je mohou číst například ve vlaku, v parku či doma na zahradě, aniž by potřebovali připojení k Internetu. Pokud publikace obsahuje verzi pro mobilní zařízení, je tato verze k dispozici na titulní straně webové publikace, stejně jako například PDF pro účely snadného tisku.

Obr. 1: Výukové publikace ve verzi pro mobilní zařízení a tablety jsou k dispozici na Elportále MU.

Nově mohou autoři publikací žádat po technicích Servisního střediska pro e-learning i zpracování verze pro mobilní zařízení včetně multimédií, jako jsou videa, animace a zvukové soubory. Formát ePub je rozšířený otevřený standard pro tvorbu e-knih, který začlenění multimédií umožňuje.

Obr. 2: Součástí elektronických knih jsou i multimédia, např. videa či animace.

Nejčtenější publikace na Elportálu zaznamenala ve svých 2 vydáních téměř 170 000 přístupů za necelých 5 let existence. Průměrný měsíční počet přístupů k publikaci tak činí téměř 3 000 přístupů.

O publikacích na Elportálu jsme vás dříve informovali v novinkách Publikace vydané na Elportále MU mohou mít nově přiděleno ISBN a Publikace na Elportále získala cenu konference Inforum 2011.

Not read yet0 commentspermalink
« Nové funkce harmonogramu období (10. 6. 2015 10:53) | Nové možnosti řazení v tabulkách » (24. 7. 2015 09:49)

No comments have been posted yet.