Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
12. 8.
2015

Modernizace serverů Informačního systému MU

  • RSS
Zajímavé | 2 | 2
Novinky

Ve dnech 24. - 25. července 2015 proběhla kompletní modernizace centrálních serverů pro ukládání dat Informačního systému MU. Nové servery byly umístěny do počítačových sálů nedávno otevřeného Datacentra Fakulty informatiky. Takto rozsáhlá konverze dat si vyžádala odstávku IS MU, o níž byli uživatelé systému s dostatečným předstihem informováni a mohli také sledovat kompletní postup prací on-line na stránce http://www.fi.muni.cz/is/, která byla zřízena speciálně pro tyto účely. Přesun serverů byl původně plánován na dva prázdninové víkendy, nakonec se ale vše podařilo zvládnout za necelých 24 hodin.

Ačkoliv poslední modernizace serverů proběhla v roce 2011, bylo pořízení nových počítačů nutností jednak z důvodu nárůstu počtu pravidelných uživatelů a operací prováděných v rámci systému, tak i kvůli neustálému rozvoji stávajících aplikací systému a vývoji nových agend, které významně rozšiřují možnosti systému, ale znamenají také velkou zátěž pro počítače.

Nové počítače disponují vyšší rychlostí procesorů a celkově vyšším výpočetním výkonem. Obsahují také mimořádně rychlou paměť pro uložení dat, která umožní až 14krát rychlejší zpracování transakcí. Celkové řešení je i méně energeticky náročné a přináší nižší náklady na provoz.

Obr. 1: Nové servery se 120 procesorovými jádry, 2 TB operační paměti, 3,2 TB rychlých paměťových modulů typu NVMe, 15,6 TB pevných disků a 10 síťovými porty.

Obr. 2: Přesun serverů do Datacentra Fakulty informatiky.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« Přehled nastavení popisu odpovědníku v nové podobě (12. 8. 2015 13:32) | Nová funkce v ownCloudu pro odevzdávárny » (16. 9. 2015 09:09)

Zatím žádné komentáře.