Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
24. 8.
2017

Elektronické vzdělávací materiály pro veřejnost pomohou i v zahradě

  • RSS
Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

K zajímavému propojení digitálního světa a přírody přispěla práce pracovníků uživatelské podpory Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) pro podporu e-learningu na MU. Na jeho začátku bylo zadání na zpracování webové výukové publikace od kolektivu pod vedením pana doc. Jana Juřici z Farmakologického ústavu Lékařské fakulty ve spolupráci s Centrem léčivých rostlin. Na konci pak doplněk, který obohatil již tradiční výstavu léčivých rostlin v Centru léčivých rostlin.

Atlas léčivých rostlin, zpracovaný formou webu, měl sloužit studentům Lékařské fakulty jakožto standardní studijní materiál. Potom ale přišel nápad přiřadit ke každé rostlině v atlasu QR kód, který by se vytiskl a přidal k popisu rostliny přímo na záhon v zahradě léčivých rostlin, a atlas začal sloužit také návštěvníkům zahrady vybaveným mobilními zařízeními. Technické zpracování bylo potřeba přizpůsobit upřesněnému zadání, webové stránky s popisy rostlin bylo nutné převést do formy pěkně se zobrazující na mobilních zařízeních. I s tím se však dovedli technici vypořádat.

Obr. 1: Popis rostliny s QR kódem v zahradě léčivých rostlin.

Tento netradiční výstup ukazuje, že možnosti pracovníků uživatelské podpory pro podporu e-learningu přesahují hranice učeben a záleží pouze na učiteli, kolik kreativity a energie vloží do svého poslání spočívajícího v přenosu vědění do praxe. Se zadáním na zpracování elektronické výukové pomůcky se na pracovníky může obrátit kterýkoliv učitel z MU.

Obr. 2: Ukázka z Atlasu léčivých rostlin.

Nutno také podotknout, že toto není první podobný počin týmu. Nevšední um již jednou předvedl, když v rámci expozice Fakulty informatiky pro výstavu Labyrint poznání v Technickém muzeu v Brně připravil interaktivní Kláru, která návštěvníkům představila IS MU prostřednictvím komiksu.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« Elportál nabízí další zajímavou publikaci - tentokráte zaměřenou na matematiku (24. 8. 2017 13:28) | Účtování tržeb knihovnami MU prostřednictvím Pokladny Obchodního centra MU » (24. 8. 2017 13:36)

Zatím žádné komentáře.