Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
13. 12.
2018

Kompletní proměna aplikace Správce souborů

  • RSS
Zajímavé | 4 | 4
Novinky

S postupnou modernizací funkcí a designu jednotlivých aplikací Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) se dostalo změny i jedné z nejvyužívanějších aplikací, a to Správci souborů. Se Správcem souborů se v různých formách setkávají všichni uživatelé IS MU a některé uživatele tak nový vzhled této aplikace mohl poměrně překvapit. Nový design této aplikace však představuje velký krok k optimalizaci ISu pro zobrazování na mobilních zařízeních a zároveň i k většímu uživatelskému pohodlí při používání této aplikace.

Výrazné změny prodělala v první řadě úvodní stránka aplikace Správce souborů. Po spuštění aplikace je uživatel přesměrován do rozcestníku, který je rozčleněn do několika kategorií, jež odpovídají nejdůležitějším oblastem, v nichž může uživatel pracovat se soubory v rámci ISu. Mezi tyto kategorie patří:

  • Nedávno prohlížené soubory – zobrazí soubory, s nimiž uživatel naposledy pracoval,
  • Dokumenty – kategorie obsahuje oficiální dokumenty pracovišť školy, Úřední desku MU či Předpisy MU,
  • Studium – je rozcestníkem na všechny soubory týkající se studia, jako jsou Studijní materiály nebo Poskytovny,
  • Moje soubory – umožňuje pohodlně přejít do aplikací, jež slouží jako úložiště vlastních dat v ISu, jako je Úschovna nebo Můj Web.

Kategorie jsou navíc doplněny i vyhledávacím polem, které se nachází v horní části aplikace. Toto pole umožňuje vyhledávat v rámci všech uživateli dostupných souborů ve čtyřech základních oblastech v rámci ISu – na Dokumentovém serveru, ve Studijních materiálech, v rámci aplikace Můj Web a v archivu Závěrečných prací. Uživatel v rozcestníku také nalezne přístup k souborům, které si označil hvězdičkou pro rychlý přístup, dále složky označené jako sledované, odkaz do adresáře Popelnice či nástroje pro vyhledávání podobností souborů.

Obr. 1: Správce souborů.

Nejvýraznější změna nastala ve Správci souborů při samotné práci se soubory. Nové prostředí je uživatelsky mnohem přehlednější i přesto, že si zachovalo veškeré funkce „starého“ designu. První výraznou změnou, na kterou uživatel při práci s novým Správcem souborů narazí, je změna celkového rozložení jednotlivých částí aplikace.

Svou původní pozici si ponechala především oblast zobrazující jednotlivé soubory. Soubory a složky jsou i nadále zobrazeny pomocí řádkového výpisu s informacemi představujícími název souboru či složky, jméno vkládajícího, datum vložení a nastavení práv. Uživatel si rovněž může zvolit možnost zobrazení ikon. Označené soubory jsou zvýrazněny zatrženým checkboxem před svým názvem a barevným podbarvením příslušného řádku. Výraznou změnou prošla ikona znázorňující nastavení práv, které je nyní reprezentováno pomocí řady tří vzestupných barevných bodů. Další výraznou změnou je proměna označení souboru jako nepřečteného. Soubor, který si uživatel zatím neotevřel, je označen modrou svislou čarou na začátku příslušného řádku.

V horní části obrazovky může uživatel najít řádek s odkazy na různá místa v rámci ISu, v nichž může pracovat s dokumenty. V první řadě se zde nachází odkaz s názvem Soubory, který uživatele přesměruje k již představenému rozcestníku Správce souborů. Další odkazy v řadě směřují na Dokumentový server, Úřední desku či Studijní materiály. Pod řádkem s rychlými odkazy lze využít nástroje pro nahrání souborů a odkaz do právě otevřeného adresáře.

Důležitou proměnou prošel i panel nástrojů pro práci se soubory a složkami, jenž získal novou pozici v pravé části obrazovky. Uživatel zde může nalézt veškeré nástroje, které lze využít při práci se soubory, jako jsou nástroje pro upravení práv, nastavení atributů, přesunutí do popelnice, vyhledávání podobných souborů a množství dalších operací. Stejnou nabídku nástrojů pro práci se souborem si může uživatel vyvolat také po kliknutí pravým tlačítkem myši na daný soubor.

Obr. 2: Ukázka operací se souborem.

Aplikaci Správce souborů uživatelé naleznou na své titulní straně ISu v rámci dlaždice Soubory nebo také pomocí vyhledávání.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« Absolventská síť MU se dočkala nového vzhledu (13. 12. 2018 12:51) | Posviťte si na IS nejen o Vánocích » (20. 12. 2018 09:05)

Zatím žádné komentáře.