Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
27. 3.
2019

Spolupráce s Národním registrem zdravotnických pracovníků

  • RSS
Zajímavé | 1 | 1
Novinky

V roce 2018 byl Informační systém Masarykovy univerzity (IS MU) osloven s žádostí o spolupráci při zavádění lékařských pracovníků a jejich dosaženého vzdělání do Národního registru zdravotnických pracovníků (NR-ZP). Novelou zákona o zdravotních službách (zákonem č. 147/2016) byl NR-ZP opět včleněn do zákona o zdravotních službách a Masarykově univerzitě (MU) tak vznikla povinnost provádět zápis absolventů lékařských oborů do registru.

IS MU v úzké spolupráci s Lékařskou fakultou MU a Fakultou sportovních studií MU zahájil již loni automatizované plnění NR-ZP retrospektivními daty od roku 2013. Vzhledem k velkému objemu dat a možnostem softwaru NR-ZP musela být data nahrávána do systému po částech. Postupně byly rozšířeny číselníky Ústavu zdravotnických informací a statistiky, který NR-ZP provozuje. V únoru 2019 byla ukončena první fáze retrospektivního plnění registru po částech a bylo přistoupeno k automatizovanému předávání potřebných dat.

V současné době probíhá přenos dat plně automatizovaně, a to jedenkrát denně, vždy v noci. Informace o nových absolventech zdravotnických oborů jsou tak NR-ZP dostupné již druhý den po absolvování studia. Celý přenos dat je monitorován zaměstnanci IS MU a vyžaduje minimální zásahy ze stran fakult. Data jsou přenášená o absolventech většiny oborů Lékařské fakulty a také některých oborů Fakulty sportovních studií. Nicméně o celkovém rozsahu oborů zahrnutých do exportů se stále jedná se zástupci Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Nově vznikající NR-ZP bude sloužit nejen jako referenční registr pro aplikace k elektronizaci českého zdravotnictví, ale také jako nástroj pro hodnocení a predikce potřebných kapacit zdravotnických pracovníků.

Obr. 1: Národní registr zdravotnických pracovníků.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« Akademie IS aneb jak se dotknout hvězd na pár kliknutí (27. 2. 2019 13:49) | Aplikace Odpovědi v novém kabátě » (27. 3. 2019 08:51)

Zatím žádné komentáře.