Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
16. 12.
2019

E-přihláška v nové verzi

  • RSS
Vtipné | 2 | 2
Novinky

Vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) přichází s další agendou v novém, responzivním designu pro podporu mobilních zařízení. Nyní představuje novou podobu e-přihlášky, se kterou zájemci o studium na Masarykově univerzitě setkají v již probíhajícím přijímacím řízení pro rok 2020/2021.

Oproti dřívějším dobám, kdy zájemci o studium museli složitě vyplňovat mnoho listů papíru, chodit na poštu a trpět nejistotou, zda obálka skutečně dorazila na požadované studijní oddělení, je možné již od roku 2001 využívat elektronickou verzi přihlášky, která jim práci značně ulehčí. Tato varianta se rychle osvědčila a v roce 2006 bylo již 97% přihlášek podáno elektronicky.

Od té doby prošla elektronická přihláška řadou změn v souladu s aktuálními trendy. Tou poslední je převedení agendy do responzivního designu – to znamená, že ať přihlášku do studia uchazeč vyplňuje z jakéhokoliv zařízení, všechny součásti stránky, jako jsou lišty, rozcestníky, dialogová okna apod., se vždy přizpůsobí tak, aby měl lepší přehled o stránce, na které se nachází, a aby se mu klikalo co nejpohodlněji. Toto vše se týká nejen uchazečů a studentů Masarykovy univerzity, kteří se hlásí do dalších a návazných studií, ale také všech administrativních pracovníků, kteří s přihláškami při jejich potvrzování a vyhodnocování přicházejí do styku. Pro ně byla stejným způsobem upravena aplikace týkající se nastavování kontroly podmínek přijímacího řízení.

Obr. 1: Rozcestník na podané přihlášky

Od loňského roku se řada uchazečů hlásí do nově akreditovaných studijních programů, které nahradily dřívější studijní obory. Ačkoliv to na první pohled může vypadat pouze jako drobná sémantická změna, opak je pravdou. Znamenalo to nejen zohlednit změnu rozšíření z jedné možnosti v jedné e-přihlášce na možnosti tři (prioritizace studijních plánů), ale také vytvořit úplně nový systém vyhodnocování přijetí do zvoleného studijního programu napříč fakultami, navíc při vyhodnocování výjimek jednotlivých fakult, a to vše zakončit propojením se spisovou službou. V té má každá z tisíců podaných přihlášek svůj vlastní spis, díky kterému se uchazeč dozví, zda byl ke studiu přijat, nebo z jakého důvodu přijat nebyl. Rozhodnutí o přijetí/nepřijetí je navíc podepsáno kvalifikovaným elektronickým podpisem, což přináší další úsporu času i nákladů jak pracovníkům studijních oddělení, tak samotným uchazečům.

Doplněna byla rovněž snadná kontrola toho, co v přihlášce ještě chybí vyplnit, a hladké vložení dokumentů, které daná fakulta k přijímacím zkouškám požaduje. Uchazeči ze Slovenska lépe dohledají absolvovanou střední školu díky implementovanému číselníku slovenských středních škol. Uchazeči si také snadněji vyberou termín Testu studijních předpokladů a nestane se, že by nechtěně objednali poplatek za přihlášku dvakrát. A pracovníci studijního oddělení si uvedené informace snadno zkontrolují, vytisknou či vyexportují a mohou s nimi dále pracovat v elektronickém prostředí.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« Statistické informace a grafické přehledy dat o studijních programech (16. 12. 2019 12:15) | Vánoční nálada v IS MU » (19. 12. 2019 11:29)

Zatím žádné komentáře.