Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18  ... 107 »
27. 10.
2015

Algebra hravou formou

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

Lze podat učivo matematiky pro základní školy hravou formou? Odpověď na tuto otázku může nabídnout e-publikace Geometrická interpretace algebraických výrazů, která se snaží pomocí grafického znázornění, animací a manipulativních činností objasnit některé prvky algebry. Tento přístup by měl rozvíjet schopnost vnímat různé interpretace téže situace, schopnost chápat odborný jazyk, jazyk symbolický i grafické vyjádření s porozuměním dané problematice. Zlepšuje komunikativní kompetence žáků, kdy jsou vedeni k tomu, aby k symbolickému zápisu zakreslili geometrickou prezentaci a naopak, aby k obrázku zapsali skutečnost symbolickým zápisem. E-publikace je dostupná nově i ve formátu ePub pro tablety a mobily.

Obr. 1: E-publikace Geometrická interpretace algebraických výrazů.

Další zajímavé e-publikace, ať už ve formátu ePub nebo pro čtení na PC, naleznete na Elportálu, o kterém jsme informovali v novince Elportál – e-learningový portál Masarykovy univerzity v novém a také v novince Publikace na Elportálu ve formátu pro mobilní zařízení. Jen v sekci Matematika je zveřejněno 15 e-publikací z tohoto oboru.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
27. 10.
2015

Zjednodušení práce se správou odpovědníků

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

Vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) připravil novou verzi aplikací pro práci s odpovědníky. Nyní se učitel k prohlídce seznamu odpovědníků a k editaci odpovědníku dostane přes jedinou aplikaci, která vznikla sjednocením dvou stávajících aplikací (Odpovědníky a Popisy odpovědníků). Orientace v odpovědnících je jednodušší a přímočařejší, čemuž napomáhá i nový design seznamu odpovědníků a přidání uživateli poptávaných funkcí. Vizuální změnou prošla také agenda Sady otázek.

Vylepšení je součástí série změn, které si kladou za cíl práci s odpovědníky zjednodušit a zatraktivnit.

Obr. 1: Aplikace Správa odpovědníku.

Aplikace je dostupná přes Učitel → Správa odpovědníku.

O práci s odpovědníky jsme informovali i v novinkách Přehled nastavení popisu odpovědníku v nové podobě a Export odpovědí z Odpovědníků.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
8. 10.
2015

Elportál – e-learningový portál Masarykovy univerzity v novém

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

Oficiální e-learningový portál Masarykovy univerzity (MU) Elportál, který již téměř devět let sloužil jako významný zdroj informací pro širokou veřejnost a inspirace pro pedagogy v oblasti elektronické podpory výuky na MU, prošel kompletní přeměnou a byl zveřejněn v nové podobě. Vzhled respektuje aktuální vývoj a technologické trendy v oblasti webového designu. Informace, které návštěvníci hledali nejčastěji, jsou nyní snáze dostupné a o novinkách jsou informováni na každé stránce Elportálu.

Obr. 1: Titulní strana Elportálu.

Publikace ve formátu pro mobilní zařízení a tablety, tzv. e-knihy, jsou vyčleněny do samostatné sekce a je přidána také možnost vyhledávat pouze v publikacích, které obsahují i formát e-knihy. Uživatelé těchto moderních zařízení se k elektronickým výukovým publikacím dostanou cestou tzv. poliček s knihami, na které jsou zvyklí. Všechny zveřejněné výukové publikace získaly jednotný vzhled díky novým obálkám.

Obr. 2: Nabídka Elportálu pro mobilní zařízení a tablety.

Spolu se zveřejněním nové verze Elportálu byly spuštěny další nové sekce. Katalog e-learningu umožní nahlédnout na kreativní a didaktické metody využívání moderních informačních technologií v různých předmětech vyučovaných na Masarykově univerzitě. Obsahuje působivé výsledky prezentující práci vyučujících MU a spolupráci s našimi informatiky, tipy na využívání multimédií ve výuce, osvědčené postupy online spolupráce se studenty i nekonvenční přístupy v testování. Kromě toho, že je metodika jedním z důležitých témat na Open space konferencích o e-learningu v Informačním systému Masarykovy univerzity (IS MU), obsahuje nová sekce Ukázky a metodika konkrétní motivace, postupy inovací, náročnost a zkušenost učitelů shrnutou do případových studií. Nově bylo zařazeno téma testování, protože zájem vyučujících o toto téma stále stoupá. S elektronickým testováním se v uplynulém akademickém roce setkal téměř každý druhý student, což je čtyřikrát více než před dvěma lety. Pro vyučující byla zveřejněna prezentace z přednášky Konstrukce a analýza didaktických testů dr. Klimusové a dr. Květoně z letošního ročníku Open space konference o e-learningu IS MU. Se zvyšujícím se množstvím e-publikací bylo třeba zefektivnit jejich vyhledávání a třídění dle požadovaných kritérií. Nově tedy přibyl seznam autorů e-publikací a zjednodušené řazení publikací podle oborů.

Obr. 3: Sekce Výukové publikace.

O publikacích na Elportálu jsme vás dříve informovali v novinkách Publikace na Elportálu ve formátu pro mobilní zařízení a Publikace vydané na Elportále MU mohou mít nově přiděleno ISBN.
Informace o Elportálu se můžete také dozvědět v tiskové zprávě nebo článku zveřejněném na portálu Novinky.cz.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
8. 10.
2015

E-publikace pro příznivce sportu či hudby

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

Nedávno jsme vás informovali o publikování výukových pomůcek na Elportálu ve formátu pro mobilní zařízení (více v novince Publikace na Elportálu ve formátu pro mobilní zařízení). Nyní byly přidány nové výukové materiály, na jejichž tvorbě se podíleli i pracovníci Servisního střediska pro e-learning na MU. Obě publikace jsou dostupné v HTML verzi i ePub verzi pro mobilní zařízení.

Metodika jízdy na kolečkových lyžích v biatlonu

Publikace je primárně určena studentům oboru Trenérství na Fakultě sportovních studií MU, dále pak trenérům biatlonu a odborné veřejnosti. Publikace se zaměřuje na rozvoj techniky jízdy a kondičních předpokladů prostřednictvím kolečkových lyží v přípravném období tréninkového roku. Kromě praktických ukázek, videí a fotografií se čtenáři dozví také něco o historii této disciplíny. ePub verze obsahuje množství videí (37 celkem), které si studenti mohou pohodlně spustit na svém tabletu či mobilu kdekoliv, třeba v tělocvičně či v terénu.

Publikaci najdete na Elportálu.

Obr. 1: Ukázky z publikace Metodika jízdy na kolečkových lyžích v biatlonu.

Elektroakustická hudba

Tato publikace mapuje teoretický a praktický přínos klíčových evropských i amerických institucí v čele s průkopníky nových technik, ale i tvůrců silných individuálních poetik k vývoji tohoto druhu hudby. Učebnice slouží především studentům stejnojmeného předmětu a obsahuje množství odkazovaných video i audioukázek.

Publikace je dostupná na Elportálu.

Obr. 2: Ukázky z publikace Elektroakustická hudba.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18  ... 107 »