Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  ... 107 »
16. 9.
2015

Pravý panel přináší aktuální dění

Zajímavé | 1 | 1
Novinky

Vývojový tým Informačního systému MU (IS MU) inovoval titulní stránku systému a zveřejnil na ní nový pravý panel. Prostřednictvím panelu se vývojáři snaží naučit IS, aby vyhledával zajímavé informace z fakulty a ukázal je uživatelům. Tak jsou nyní uživatelé informováni o aktualitách z Vývěsky, Diskusních fór a dalších aplikací, ve kterých často přibývají nové informace. Příspěvky jsou nyní sloučeny do několika sekcí, se kterými uživatel může libovolně manipulovat. Může nejen ručně aktualizovat příspěvky, ale i přesunout nebo skrýt sekci. Oživení pak přináší nová sekce Příspěvky. Kromě informace o počtu nových příspěvků v dané sekci si lze zobrazit i příspěvky samotné.

Sekce Příspěvky zobrazuje aktuality z diskusí či vývěsky fakulty uživatele. Může se jednat o příspěvky nové, hodně čtené či dobře hodnocené. Uživatelé tak mají přehled o tom, co se na jejich fakultě řeší, a mohou se do diskuse ihned zapojit. Stačí si kliknutím na příspěvek otevřít danou diskusi a reagovat, anebo vložit nový příspěvek do diskuse kliknutím na ikonku "plus".

Obr. 1: Přehled aktuálních příspěvků z diskusních fór a vývěsky fakulty.

Oproti původnímu panelu jsou uživatelé informováni nejen o tom, že je něco nového, ale vidí hned, o co jde. Nové události, aktivity známých či nové příspěvky z uživatelem sledovaných vývěsek se po rozkliknutí vybrané sekce zobrazí přímo v panelu.

Obr. 2: Zobrazení příspěvků ze sledované vývěsky přímo v panelu.

Pokud si uživatel přeje zobrazovat méně sekcí nebo jiné pořadí sekcí, může tak snadno učinit pomocí ikonek u vybrané sekce. Pomocí šipek lze sekci přesunout na libovolné místo v panelu, pomocí křížku pak celou sekci skrýt. V sekci Příspěvky je navíc ikonka "plus", pomocí které lze umístit nový příspěvek do vybraného fóra.

Obr. 3: Přesunutí sekce na jiné místo.

Součástí pravého panelu je také část věnována aktualitám z IS MU, prostřednictvím které se uživatelé dozví důležité informace z blogu Novinky a zajímavosti ze světa IS MU, ale i novinky z blogů Deníček: co je nového v IS MU? nebo IS po kapkách.

Obr. 4: Aktuality o IS MU.

Více informací o pravém panelu se dozvíte v Nápovědě.

O změnách titulní stránky IS MU jsme vás dříve informovali v novinkách Nová titulní strana – více možností pro uživatele nebo Zkrácená titulní stránka IS pro studenty.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
16. 9.
2015

Nová funkce v ownCloudu pro odevzdávárny

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

Nedávno jsme vás informovali o externí službě ownCloud (více v novince Externí služba ownCloud umožňuje synchronizaci souborů s IS MU), která umožňuje synchronizaci souborů z lokálního úložiště uživatele s Informačním systémem MU (IS MU), a to i prostřednictvím mobilních či desktopových aplikací. Nyní byla tato služba doplněna o novou funkci, která rozšiřuje použití u odevzdáváren.

Odevzdávárny, které slouží vyučujícím ke sběru vypracovaných úkolů či seminárních prací, mohou být nastaveny tak, aby student ve složce viděl pouze svoje soubory, nikoliv soubory ostatních spolužáků (před jméno souboru se doplní učo vkládajícího). Odevzdané soubory si pak učitel stáhne do svého počítače, opraví a znovu zavede do ISu. Aby byly takto zavedené soubory opět přístupné pouze autorovi, je nutné je vložit ve formátu ZIP pomocí Správce souborů. Nyní lze pro tyto účely využít také novou funkci ownCloudu. Stačí u synchronizace ve směru ownCloud -> IS zaškrtnout atribut "Soubory začínající na učo- dovolit číst pouze dané osobě".

Podrobnější informace o službě ownCloud jsou dostupné v Nápovědě.

Více o možnostech použití mobilních a desktopových aplikací naleznete v tomto dokumentu.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
12. 8.
2015

Modernizace serverů Informačního systému MU

Zajímavé | 2 | 2
Novinky

Ve dnech 24. - 25. července 2015 proběhla kompletní modernizace centrálních serverů pro ukládání dat Informačního systému MU. Nové servery byly umístěny do počítačových sálů nedávno otevřeného Datacentra Fakulty informatiky. Takto rozsáhlá konverze dat si vyžádala odstávku IS MU, o níž byli uživatelé systému s dostatečným předstihem informováni a mohli také sledovat kompletní postup prací on-line na stránce http://www.fi.muni.cz/is/, která byla zřízena speciálně pro tyto účely. Přesun serverů byl původně plánován na dva prázdninové víkendy, nakonec se ale vše podařilo zvládnout za necelých 24 hodin.

Ačkoliv poslední modernizace serverů proběhla v roce 2011, bylo pořízení nových počítačů nutností jednak z důvodu nárůstu počtu pravidelných uživatelů a operací prováděných v rámci systému, tak i kvůli neustálému rozvoji stávajících aplikací systému a vývoji nových agend, které významně rozšiřují možnosti systému, ale znamenají také velkou zátěž pro počítače.

Nové počítače disponují vyšší rychlostí procesorů a celkově vyšším výpočetním výkonem. Obsahují také mimořádně rychlou paměť pro uložení dat, která umožní až 14krát rychlejší zpracování transakcí. Celkové řešení je i méně energeticky náročné a přináší nižší náklady na provoz.

Obr. 1: Nové servery se 120 procesorovými jádry, 2 TB operační paměti, 3,2 TB rychlých paměťových modulů typu NVMe, 15,6 TB pevných disků a 10 síťovými porty.

Obr. 2: Přesun serverů do Datacentra Fakulty informatiky.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
12. 8.
2015

Přehled nastavení popisu odpovědníku v nové podobě

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

Zkoušení prostřednictvím odpovědníků patří k jedné z nejvyužívanějších e-learningových aktivit v Informačním systému MU (IS MU). Prostřednictvím odpovědníků mohou vyučující např. průběžně procvičovat probíranou látku nebo provádět ostré testy u PC. Vývojový tým IS MU nyní upravil přehled nastavení odpovědníku, který se studentům zobrazuje před samotným spuštěním testu. Jedná se např. o instrukce učitele, počet otázek, délku trvání testu, bodování či možnost prohlídky odpovědí.

Nyní se v přehledu nezobrazuje kompletní sortiment nastavení, která může vyučující u odpovědníku zadat, ale pouze ta, která skutečně vyplnil. Pro lepší orientaci jsou informace dále řazeny dle typu do několika sekcí, přičemž důležité informace jsou ještě zvýrazněny graficky či tučným písmem. Student tak před spuštěním odpovědníku přehledně vidí, jaká jsou pravidla testu.

Obr. 1: Přehled nastavení odpovědníku.

O agendě Odpovědníky jsme vás dříve informovali v novinkách Export odpovědí z Odpovědníků, Novinky v e-learningových aplikacích či Počítání slov a znaků v odpovědnících a diskusních fórech.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  ... 107 »