Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11  ... 124 »
27. 2.
2019

Akademie IS aneb jak se dotknout hvězd na pár kliknutí

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Nejlépe se člověk učí praxí. Právě proto připravil Vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) pro své uživatele vzdělávací aktivitu s názvem Akademie IS. Obsahuje sady úkolů, které mohou uživatelé plnit přímo v systému a za jejich úspěšné složení získat různé odznaky.

Obr. 1: Náhled získaných odznaků a odměn v Akademii IS.

Některá zadání jsou automatizovaně generovaná, takže je možné splnit je vícekrát s různými parametry. Skládáním jednotlivých úkolů se uživatelé naučí vyhledávat různé aplikace, osoby, posílat svým kolegům a kamarádům soubory přes Úschovnu v systému či připnout si do menu odkaz na své oblíbené menzy i restaurace. Procvičí si také vyhledávání ve vnitřních předpisech univerzity, směrnicích nebo se naučí, jak najít určitý zápis z jednání orgánu fakulty.

Obr. 2: Náhled jednoho z úkolů Akademie IS.

Zatím jsou uživatelům k dispozici tři odznaky, přičemž další budou postupně přibývat. Získanými odznaky se mohou uživatelé pochlubit i na své Osobní stránce v systému. Za splnění základního odznaku si navíc mohou v systému zvolit jako odměnu motiv s hvězdnou oblohou.

Obr. 3: Ukázka titulní stránky s vesmírným motivem.

Impulzem pro vytvoření této vzdělávací aktivity byl přechod IS MU na nový responzivní vzhled a s tím související potřeba naučit v něm uživatele rychle a dobře pracovat bez nutnosti školení nebo studia nápovědních textů. Způsobem provedení jsme se volně inspirovali například Digitální Garáží Google či sbíráním odznaků v Khan Academy. Od spuštění Akademie IS si ji vyzkoušelo více než 4 200 uživatelů IS MU, z nichž si více než třetina zapnula Vesmírny motiv. Pokud se k nim také chcete přidat, najdete ji přes IS MU → Systém → Akademie IS.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
27. 2.
2019

Redesign editoru interaktivních osnov

Zajímavé | 1 | 1
Novinky – e-learning

Modernizace Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) s sebou nejnověji přináší zveřejnění editoru interaktivních osnov v novém designu. Aplikace poskytuje především výraznou přehlednost, jež usnadní uživatelům práci při jejich vytváření či editaci. Zejména důležitou změnou je jeho založení na editační filozofii metody What You See Is What You Get, díky které jsou eliminovány situace, kdy docházelo k rozdílným zobrazením osnov během úprav a po uložení. Uživatel nyní při práci v editoru vidí osnovu ve stejné podobě, jako bude později dostupná studentům.

Obr. 1: Náhled editoru interaktivních osnov v novém designu.

Dřívější rozdělení osnovy do jednotlivých bloků s různým obsahem nyní nahradil elegantnější formát. V novém editoru tvoří hlavní obsah samotný text osnovy. Všechny ostatní prvky (obrázky, videa, odkazy na studijní materiály, odpovědníky apod.) mají podobu objektů, které jsou vkládány do tohoto textu. Jejich umístění je možné pohodlně měnit jednoduchým přesunutím na požadovanou pozici. Uživatelům je k dispozici také možnost vložení jednotlivých prvků do osnov pouhým přetažením do okna prohlížeče.

V neposlední řadě je editor doplněn o možnost vložení okna s otevřeným pdf souborem, zjednodušené přecházení mezi režimem editace a zobrazením osnovy, o inovovaný editační panel s nástroji pro práci s osnovou a mnohé další funkce.

Editor včetně jeho inovovaných nástrojů naleznou uživatelé v autentizované části IS MU → Učitel → [předmět] → Interaktivní osnovy.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
27. 2.
2019

Katalog technologií ve výuce pro vyučující Masarykovy univerzity

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) nyní rozšířil Elportál o Katalog technologií ve výuce na Masarykově univerzitě. Tato sekce poskytuje přehled e-learningových prostředků, platforem, nástrojů a online služeb, které jsou ve výuce na univerzitě využívány.

Obr. 1: Ukázka možných technologií ve výuce.

Každá položka katalogu obsahuje popis technologie, její omezení, dostupnost a například i evidenci předmětů, kde vyučující pomůcku využívají. V diskuzi mohou vyučující sdílet podněty a příklady dobré praxe. Pokud znají zajímavou technologii, která v seznamu zatím chybí, mohou pomocí dotazníku iniciovat její doplnění do katalogu.

Obr. 2: Ukázka blíže popsaných možností použití technologií ve výuce.

Katalog technologií ve výuce souvisí s cíli a prioritami, které si v oblasti e-learningu univerzita vytyčila v dokumentu Strategie e-learningu Masarykovy univerzity 2018 – 2020.

E-learning na univerzitě by měl být v roce 2020 v podobě tzv. blended learningu1 a měl by mapovat různé e-learningové prostředky (platformy, nástroje a online služby), které jsou na univerzitě využívány, na jedno přehledné místo, což usnadní vyučujícím rozhodování, zda takový nástroj využít či nikoliv.

Katalog je dostupný uživatelům pouze v autentizované části IS MU v sekci E-learning → Katalog technologií ve výuce na Masarykově univerzitě.



[1] „Jde tedy o integraci elektronických zdrojů a nástrojů do vyučování a učení s cílem plně využít potenciál ICT v synergii s osvědčenými metodami a prostředky používanými v tradiční výuce.” Převzato z: ZOUNEK, Jiří. Současný e-learning – vymezení problematiky. E-learning – jedna z podob učení v moderní společnosti, 2013.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
20. 12.
2018

Posviťte si na IS nejen o Vánocích

Zajímavé | 1 | 1
Novinky

Měsíce v kalendáři se postupně prostřídaly a opět tu máme konec roku, kdy si obvykle každý z nás rekapituluje významné změny a události za uplynulých 365 dní.

Co se týče Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU), máme za sebou celý rok provozu systému v novém responzivním designu, který v současné době používají všichni uživatelé přihlášení do systému. Vývojový tým zároveň připravil několik zcela nových aplikací, které usnadní uživatelům práci se samotným systémem i studijními záležitostmi.

Studenti jistě ocení Plánovač studia, který jim pomůže zvládnout organizaci předmětů, které mají absolvovat. Každý den rovněž mohou využít zbrusu nový Kalendář, kde naleznou všechny důležité termíny. Nejen učitelům a úředníkům se jistě také zalíbí pohodlné používání nového Správce souborů.

Víme, že změny nejsou vždy jednoduché, a proto nabízíme uživatelům nového pomocníka v podobě Akademie ISu. Kdo je hravý, může díky této aplikaci proniknout do tajů systému a dozvědět se o zajímavých vychytávkách. Za odměnu pak získá patřičné odznaky a výlet do vesmíru prostřednictvím speciálního motivu.

Akademie ISu je prozatím v systému schovaná, tak kdopak ji dokáže najít?

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11  ... 124 »