Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
7. 4.
2017

Ohlédnutí za 7. Open space konferencí o e-learningu IS MU

Informačně přínosné | 1 | 1
Novinky – e-learning

Ve středu 15. února 2017 se na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity (FI MU) uskutečnil již 7. ročník Open space konference o e-learningu IS MU, který pro vyučující MU připravili pracovníci uživatelské podpory IS MU. Již několik let má počet účastníků na konferenci stoupající tendenci, ale tento ročník ve znamení Aktivizace studentů zaznamenal rekordní účast, a to přes 170 účastníků z řad zaměstnanců a doktorských studentů MU.

Program letošního ročníku konference se zaměřil na výukové aktivity realizované vyučujícími, které mají podpořit průběžnou práci studenta během semestru.
Účastníci tak mohli načerpat nové poznatky a zkušenosti od kolegů z různých fakult týkající se:

  • aktivizace studentů ve vysokokapacitních předmětech,
  • průběžné práce se studenty, při níž využívají e-learningové agendy IS MU,
  • Peer instruction metody,
  • rychlého ověřování znalostí na prezenčním semináři,
  • online hlasování během přednášky,
  • a nástrojů pro MOOC a pro kurzy pro veřejnost.

V průběhu celé konference byly pro učitele připraveny tematicky zaměřené stánky, kde se mohli zastavit na konzultaci nebo se inspirovat připravenými ukázkami.

Obr. 1: Open space konference o e-learningu IS MU, 2017.

Po představení několika plánovaných novinek v IS MU proběhlo v závěru programu konference vyhlášení výherců tipovací soutěže. Soutěžní otázka zněla "Který z designů ISu (základní, šedý, žlutý, černý) má zapnuto nejvíce uživatelů?" a "Kolik uživatelů ho má zapnuto?", správná odpověď na ni byla, že nejvíce uživatelů má zapnutý základní design, a to 34 968 uživatelů. Do soutěže se zapojilo celkem 62 hlasujících, správnou odpověď odevzdalo 51 z nich. Autorkou nejpřesnějšího tipu byla vyučující z Filozofické fakulty (35 000), příliš se neodchýlily ani tipy soutěžících z Lékařské fakulty (35 237) a Ekonomicko-správní fakulty (35 642). Všichni 3 výherci dostali od organizátorů drobný upomínkový dárek.

Pozitivní ohlasy od účastníků konference a letošní rekordní účast nasvědčuje rostoucímu zájmu o prostředí, kde si mohou akademici vzájemně vyměňovat zkušenosti a kde se dozví informace z oblasti e-learningu, novinky a plány v rozvoji. Doufáme, že bude další ročník minimálně stejně tak úspěšný jako ten letošní.

Podrobný report z průběhu konference si lze přečíst zde.

Více informací na: http://www.elportal.cz/osk2017/.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
7. 4.
2017

Zveřejnění nové verze Prohlídky Katalogu předmětů

Informačně přínosné | 2 | 2
Novinky

Vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) zveřejnil novou podobu aplikace Prohlídka Katalogu předmětů, která kromě příjemného designu obsahuje i řadu nových funkcí.

Aplikaci, kterou uživatelé IS MU důvěrně znají pod odkazem Prohlídka Katalogu (autentizováno), si nyní mohou vyzkoušet v nové verzi pomocí odkazu "Přepnout na novou" umístěném na banneru přímo v aplikaci.

Modernější podoba aplikace nabízí i nové ovládací prvky:
- nabídka se po výběru kritérií a odsunutí kurzoru myši stranou sama sbalí a počet odpovídajících předmětů se aktualizuje,
- počet vyhledaných předmětů se zobrazuje v šipce s nápisem Zobrazit,
- s vybranými předměty je nyní možné dále pracovat (provést registraci předmětů, či s nimi hromadně pracovat).

Možnosti hromadné manipulace s předměty ocení nejen studenti při registraci předmětů, ale i pracovníci fakulty, kteří s předměty každý den pracují. Mohou si tak předměty vybrat na základě nejrůznějších kritérií a potom je hromadně editovat.

Předměty lze nově vybírat například dle šablon, počtu kreditů, periodicity nebo jazyka výuky, přičemž lze kritéria libovolně kombinovat.

Obr. 1: Ukázka z aplikace Prohlídka Katalogu předmětů.

Obr. 2: Výběr předmětů v aplikaci.

Uživatelé se mohou s aplikací seznámit pomocí Průvodce nebo mohou o aplikaci diskutovat v příslušném Diskusním fóru (autentizováno).
Dostupná je také podrobná Nápověda.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
7. 4.
2017

Elportál přináší publikace z fakult - dnes na téma zdraví anebo chemických termínů

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

Univerzitní e-learningový portál Masarykovy univerzity (MU) Elportál představuje hned několik nových publikací.

Chemistry – Vocabulary and Reading

Publikace Chemistry – Vocabulary and Reading poslouží zejména studentům příslušných předmětů na Pedagogické a Přírodovědecké fakultě MU jako interaktivní slovník obsahující užitečné odborné termíny, včetně nahrávek správné výslovnosti, které byly pořízeny rodilými mluvčími. K dispozici jsou také krátké nahrávky souvislých chemických textů s textovým přepisem.

Obr. 1: Ukázka z e-publikace Chemistry – Vocabulary and Reading.

Základy ošetřovatelských postupů a intervencí

Multimediální elektronický výukový materiál Základy ošetřovatelských postupů a intervencí klade důraz na názornost a přehlednost ošetřovatelských metod, postupů a činností prostřednictvím detailní fotodokumentace v souladu s nejnovějšími trendy ošetřovatelství. K dispozici je přehled základních ošetřovatelských postupů a součástí textu je také aplikace určená k procvičování odborné terminologie. Publikace je určena především studentům programu Ošetřovatelství na Lékařské fakultě MU.

Obr. 2: Ukázka z e-publikace Základy ošetřovatelských postupů a intervencí.

Metodický materiál k výuce první pomoci

Metodický materiál k výuce první pomoci je určen budoucím i současným pedagogům, kteří v souladu s požadavky Rámcově vzdělávacích programů na II. stupni základních škol a na středních školách do výuky zařazují témata první pomoci. Ve vztahu k výuce na MU je doporučeným studijiním zdrojem předmětů První pomoci na Fakultě sportovních studií MU.

Obr. 3: Ukázka z e-publikace Metodický materiál k výuce první pomoci.

Všechny tyto výukové pomůcky jsou také dostupné ve verzi pro mobilní zařízení (ePub).

Další zajímavé publikace lze najít na Elportálu.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink