Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
19. 8.
2019

Nové komunitní programy v naší Absolventské síti

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) pokračuje v inovování aplikací pro absolventy. Po registračním formuláři, o kterém se můžete dočíst více v loňské novince, se nové podoby dočkala i samotná agenda Absolventská síť, jež nabízí absolventům nejen informace týkající se dění na univerzitě, ale také komunitní programy, které sdružují uživatele bez ohledu na rok absolutoria.

Na titulní stránce agendy jsou agregovány zajímavé příspěvky z různých informačních kanálů v IS MU. Pod ikonkou ozubeného kolečka se skrývají všechna důležitá nastavení včetně možnosti aktualizace jména a dalších kontaktních informací. V části Můj diplom nalezne uživatel v elektronické podobě svůj diplom a Diploma Supplement, jsou-li v IS MU uloženy, a informace o něm na PravyDiplom.cz.

K dispozici je rovněž zmodernizovaná aplikace pro zasílání pozvánky do Absolventské sítě dalším spolužákům a odkaz na nákup Karty absolventa MU, která nabízí řadu benefitů. Kartu absolvent zakoupí rychle a pohodlně prostřednictvím Obchodního centra MU.

Obr. 1: Přehled vlastností titulní stránky Absolventské sítě

Původní imatrikulační kruhy byly nahrazeny komunitními programy. Tato komunitní síť spojuje nejen absolventy, ale také současné studenty a vyučující předmětů daného programu a další zájemce, kteří se rozhodli dění v programu sledovat. Program tak tvoří odborně zaměřenou tematickou skupinu uživatelů a poskytuje jim prostor pro sdílení znalostí a zkušeností z dané vědní oblasti. Pro tyto účely má každý studijní program svůj blog a diskusní fórum.

Dále se plánuje přidání možnosti sdílet vlastní soubory a rovněž bude do budoucna k dispozici i odborný obsah v podobě aktuálních studijních materiálů a kvalitních závěrečných prací.

Agendu naleznou uživatelé v autentizované části IS MU → Setkávání → [Absolventi].

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
19. 8.
2019

Diskuse v novém designu

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

Vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) představil novou verzi aplikace Diskuse v přehlednějším, responzivním designu. Kromě změny vzhledu došlo také k přidání dalších možností jejího využití pro vyučující a moderátory.

Jednotlivé typy diskusí jsou nyní rozděleny na samostatné stránky, které umožňují uživatelsky přívětivé zobrazení i na mobilních zařízeních a tabletech. Na první stránce se zobrazují nové příspěvky jednotlivých diskusí, takže již při vstupu do aplikace uživatel vidí, které příspěvky od jeho poslední návštěvy přibyly. Pomocí horní lišty pak může procházet veškeré příspěvky v různých diskusních fórech.

Obr. 1: Ukázka zobrazení nových příspěvků v aplikaci Diskuse

S převedením aplikace do responzivního designu došlo také k přepracování rozhraní, které umožňuje provádět další operace s diskusními fóry.

Vyučující a moderátoři jednotlivých diskusí mohou využít rozhraní pro změnu uspořádání příspěvků či vláken, které jejich autor umístil na nevhodné místo. Tato funkce je k dispozici pod ikonkou montážního klíče. Při jejím využití je uživatel neustále naváděn k dalšímu postupu pomocí instrukcí, které se mu zobrazují přímo během procházení aplikace. Také již není zapotřebí ručně zadávat číslo přemísťovaného vlákna nebo příspěvku.

Obr. 2: Ukázka možností práce s příspěvkem

Diskuse v systému slouží zároveň i jako místo, kde se odehrává část výuky některých předmětů, takže mohou být propojeny s dalšími předmětovými aplikacemi včetně interaktivní osnovy. Vyučující má při vkládání odkazu na diskusní fórum do interaktivní osnovy nově možnost rychle zvolit z veškerých diskusí v rámci předmětu či z těch předmětů, které učí. Ani v tomto případě již není nutné zadávat číslo vlákna.

Aplikace Diskuse je uživatelům dostupná na úvodní straně IS MU. Více informací naleznete v Nápovědě.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink