Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
27. 3.
2019

Ohlédnutí za 9. Open space konferencí o e-learningu IS MU

Zajímavé | 1 | 1
Novinky – e-learning

Začátek roku se již tradičně nesl pro pracovníky uživatelské podpory Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) ve znamení vrcholících příprav 9. ročníku Open space konference, která se uskutečnila 6. února 2019 v prostorách Fakulty informatiky MU.

Vynaložené úsilí zlepšovat a každým rokem přinášet nový a zajímavý program odpovídalo zaplněnosti míst v přednáškové místnosti, která praskala ve švech. 198 zúčastněných vyučujících a doktorských studentů MU organizátory opravdu potěšilo.

Tématem letošní konference byla online generace studentů. Účastníci si mohli vyslechnout zkušenosti svých kolegů, jak s takovou generací studentů pracovat, jak ji zaujmout a co se jim ve výuce osvědčilo.

Program zahrnoval spektrum rozličných témat, od příspěvku prezentujícího odevzdávaní prací prostřednictvím videa, přes přínosy a nástrahy částečného přehození rolí studenta a vyučujícího ve výuce, aktivizující a aktivační vzdělávací metody, ke zhodnocení minulé, současné a budoucí generace studentů z pohledu učitele.

Neodmyslitelnou součástí konference byly příspěvky věnované novinkám IS MU. Přiblížen byl koncept Akademie IS, Průvodce e-learningem nebo zbrusu nová aplikace Vzájemné hodnocení studentů, na jejíž představení bylo hned navázáno zkušenostmi z jejího pilotního nasazení.

Obr. 1: 9. ročník Open space konference o e-learningu IS MU.

Kromě přednášek mohli účastníci navštívit stánky uživatelské podpory či se zapojit do soutěže zaměřené na znalost grafických prvků nového designu IS MU. Mnoho účastníků využilo času během přestávek ke společným diskuzím a sdílení poznatků nad kávou a chlebíčky.

Celou konferenci uzavřela sladká tečka při příležitosti oslav 20. narozenin IS MU. Více informací naleznete v podrobném článku nebo na webu konference.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
27. 3.
2019

Aplikace Odpovědi v novém kabátě

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

Vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) si může odškrtnout další dosaženou metu na cestě za novým designem. Do nového kabátu tentokrát oblékl aplikaci Odpovědi, se kterou se kromě uživatelů IS MU mohou setkat také uchazeči o studium na MU skládající přijímací test formou odpovědníku.

Tato aplikace zahrnuje v učitelském rozhraní nástroje pro spravování uložených odpovědí studentů či uchazečů a v rozhraní pro odpovídajícího možnost prohlídky testu po jeho vyhodnocení.

V předmětových odpovědnících je nový vzhled aplikace Odpovědi zatím volitelnou možností, přičemž v přijímacím řízení je již nastaven jako jediný a neměnný.

V novém designu zaznamená správce testu na první pohled novou grafiku na stránkách se seznamem odpovídajících a s konkrétními odpověďmi jednotlivých uchazečů. Nově je možné seznam odpovídajících filtrovat a řadit dle konkrétnějších požadavků, jakými jsou například počet získaných bodů, číslo zadání, abecední řazení a další.

Nový vzhled uvidí také učitelé a oprávnění garanti přijímacího řízení v aplikaci Správa testování v Přijímacím řízení.

Obr. 1: Rozhraní garanta testu ve správě testování v přijímacím řízení.

V roce 2018 bylo pomocí odpovědníků realizováno přijímací řízení na všech fakultách MU kromě lékařské a přírodovědecké. Jednalo se o přijímací řízení do navazujících magisterských programů a celoživotního vzdělávání, což představuje téměř 3 000 uchazečů.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
27. 3.
2019

Spolupráce s Národním registrem zdravotnických pracovníků

Zajímavé | 1 | 1
Novinky

V roce 2018 byl Informační systém Masarykovy univerzity (IS MU) osloven s žádostí o spolupráci při zavádění lékařských pracovníků a jejich dosaženého vzdělání do Národního registru zdravotnických pracovníků (NR-ZP). Novelou zákona o zdravotních službách (zákonem č. 147/2016) byl NR-ZP opět včleněn do zákona o zdravotních službách a Masarykově univerzitě (MU) tak vznikla povinnost provádět zápis absolventů lékařských oborů do registru.

IS MU v úzké spolupráci s Lékařskou fakultou MU a Fakultou sportovních studií MU zahájil již loni automatizované plnění NR-ZP retrospektivními daty od roku 2013. Vzhledem k velkému objemu dat a možnostem softwaru NR-ZP musela být data nahrávána do systému po částech. Postupně byly rozšířeny číselníky Ústavu zdravotnických informací a statistiky, který NR-ZP provozuje. V únoru 2019 byla ukončena první fáze retrospektivního plnění registru po částech a bylo přistoupeno k automatizovanému předávání potřebných dat.

V současné době probíhá přenos dat plně automatizovaně, a to jedenkrát denně, vždy v noci. Informace o nových absolventech zdravotnických oborů jsou tak NR-ZP dostupné již druhý den po absolvování studia. Celý přenos dat je monitorován zaměstnanci IS MU a vyžaduje minimální zásahy ze stran fakult. Data jsou přenášená o absolventech většiny oborů Lékařské fakulty a také některých oborů Fakulty sportovních studií. Nicméně o celkovém rozsahu oborů zahrnutých do exportů se stále jedná se zástupci Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Nově vznikající NR-ZP bude sloužit nejen jako referenční registr pro aplikace k elektronizaci českého zdravotnictví, ale také jako nástroj pro hodnocení a predikce potřebných kapacit zdravotnických pracovníků.

Obr. 1: Národní registr zdravotnických pracovníků.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink