Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17  ... 117 »
22. 2.
2017

Elportál přináší publikaci o španělském verši

Informačně přínosné | 1 | 1
Novinky – e-learning

Univerzitní e-learningový portál Masarykovy univerzity (MU) Elportál přináší novou multimediální publikaci E-manual de Métrica española o španělském verši. Tento elektronický materiál ocení nejen studenti předmětů Filosofické fakulty MU Métrica española a Teorie literatury, ale i všichni ostatní zájemci o toto téma.

Kromě samotného výkladu nabízí materiál nahrávky fragmentů básní použitých jako příklady, slovník pojmů a interaktivní cvičení ke každé kapitole. Důraz je kladen na španělskou poezii a rozvíjení schopnosti přemýšlení o poezii v kontextu historickém a komparativním.

Obr. 1: Ukázka z e-publikace E-manual de Métrica española.

Publikace je také dostupná ve verzi pro mobilní zařízení (ePub).

Na Elportálu lze najít i publikace z mnoha dalších zajímavých oblastí.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
31. 12.
2016

Rok 2016 ve znamení faceliftu

Vtipné | 6 | 6
Novinky

Čas neúprosně letí, dny ubíhají a doba přináší změnu. Ty nejdůležitější změny však vyžadují trpělivost, vytrvalost a pečlivost. V roce 2016 se Vývojovému týmu Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) podařilo několik velkých kroků v dlouhodobém projektu na cestě IS MU za kompletně responzivním designem pro mobily a tablety.

Vývojáři přesvědčili několik agend¹, aby se postavily tváří v tvář svému dosavadnímu trendu sdělit o sobě co nejvíce informací na jedné stránce a vydaly se na cestu osobního rozvoje a transformace směrem k působivému webu obsahujícímu jen zásadní informace. Přesvědčovací argumentace byla vedena v duchu myšlenky, že budou agendy přehledně zobrazeny i na všech mobilních zařízeních. Další výhodou bude soulad s jednotným vizuálním stylem MU. Aplikace, které tento rok vznikly, dostaly responzivní podobu rovnou a posloužily tak ostatním agendám jako inspirace ke změně.

Navazují tak na Elportál, který se v minulém roce do změny odvážně vrhl jako první. Transformaci do responzivního designu absolvoval také systém na odhalování plagiátů Odevzdej.cz. K této příležitosti byla vydána také tisková zpráva.

Nový vzhled agend získal pozitivní ohlas nejen mezi uživateli, ale i mezi agendami samotnými, a tak se uživatelé mohou v dalším roce těšit na mnoho dalších přírůstků do této responzivní rodiny.


Poznámka pod čarou
[1] Nedošlo k psychické újmě na zdraví žádné aplikace. Všechny aplikace se změnou souhlasily a podstoupily ji zcela dobrovolně.



Dosud nečteno0 komentářůpermalink
23. 12.
2016

Nástroje pro MOOC a online kurzy pro veřejnost

Zajímavé | 2 | 2
Novinky – e-learning

Od prosince běží v ostrém provozu nové nástroje pro poskytování otevřených online kurzů, které získaly souhrnné označení E-kurzy. Jejich zavedení je reakcí na trendy v digitálním vzdělávání a na poptávku rezonující v řadách e-learningových nadšenců na MU. IS MU tím otevřel dveře tvůrcům a zájemcům o MOOC.

Zázemí otevřeným online kurzům poskytl Informační systém MU. Po úpravě několika aplikací se IS MU zpřístupnil také osobám, které k MU doposud neměly žádný vztah a zajímají se o celoživotní vzdělávání na MU. Veřejnost sice již dříve mohla využívat potenciál jeho jednotlivých zdrojů (na Elportálu výukové e-publikace) a nástrojů (např. uchazeči o studium na MU v odpovědnících, diskusních fórech a interaktivní osnově při přípravě na TSP), dovnitř ISu však byla vpuštěna až nyní. Na Elportálu si nově zájemci o e-kurzy prohlédnou nabídku, v IS MU si samostatně vytvoří účet, zvolené e-kurzy si zapíší a se studiem mohou začít. Zda jejich studium bude zdarma nebo za úplatu, pak závisí pouze na záměru fakult nebo na autorech kurzů, kteří vkládají do tvorby obsahu netriviální množství práce.

Obr. 1: Titulní stránka E-kurzů.

Nákup kurzu je realizován přes Obchodní centrum MU. To znamená, že vše – vytvoření účtu, získání hesla, zakoupení kurzu a zpřístupnění kurzu – může probíhat plně automaticky bez zásahu správců kurzů a administrátorů systému. V tomto směru je velmi blízkým cílem vývojářů stav, kdy uživatel s platební kartou a dostatečným finančním kreditem během pár minut získá pomocí několika málo kliknutí své vlastní UČO v IS MU a přístup ke studijním materiálům.

Účastníci z řad veřejnosti k obsahu kurzů přistupují skrze titulku kurzu na Elportálu v responzivním designu a dále se po přihlášení pohybují v prostředí IS MU a jsou odstíněni od všech aplikací, které běžný uživatel vidí v Osobní administrativě. Navigace je proto snadná a od studia by je nemělo nic rozptylovat. Očekávat mohou interaktivní osnovu, která je povede ve studiu a aktivitách (studijní materiály, výuková videa, odpovědníky, diskusní fóra). Autoři kurzů (vyučující, tutoři), pokud jsou aktivními uživateli e-learningových nástrojů IS MU, čerpají výhodu známého prostředí. Vytvořit v e-kurzu interaktivní osnovu, odpovědník nebo zprovoznit diskusní fórum se v ničem neliší od toho, co znají ze správy výuky svých předmětů v Záznamníku učitele.

Prvními vlaštovkami v nabídce e-kurzů na Elportálu, které si může veřejnost zakoupit, jsou tři kurzy Lékařské fakulty cílené na zájemce o studium, o nichž jsme referovali v novince On-line přípravné kurzy Lékařské fakulty slaví úspěch dne 1. 8. 2016. V pilotním a neveřejném režimu běží také kurz geologické olympiády na Přírodovědecké fakultě. V brzké době jsou v plánu další konkrétní e-learningové záměry učitelů na PrF, FSpS, FSS a FI.

Zvídaví uživatelé si mohou prohlédnout ukázku v podobě rozpracovaného výukového materiálu Tvorba výukových videí laikem, dostupnou na Elportálu v nové sekci E-kurzy pro veřejnost. Trend e-kurzů je stále živým tématem, a proto vývojáři plánují zveřejněné nástroje vylepšovat a v závislosti na konkrétních potřebách autorů kurzů aplikace ladit tak, aby co nejlépe plnily svoji funkci.

Zakoupený e-kurz se uživatelům IS MU zpřístupní v agendě Student.
Přístup veřejnosti k e-kurzům: Elportál -> E-kurzy

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
23. 12.
2016

Agenda Život na MU přináší souhrn aktuálních informací v IS MU i do mobilu

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) představil novou agendu Život na MU, která je součástí IS MU a nabízí souhrn aktuálních informací a dění. Responzivní design agendy poskytuje komfortní ovládání a zobrazení na všech mobilních zařízeních.

    Cílem této agendy je především:
  • soustředit na jedno místo aktuální informace z IS MU a univerzitního prostředí,
  • vybírat zajímavý obsah cílený na konkrétního uživatele,
  • upozorňovat na některé blížící se termíny či události.
Mezi publikovanými příspěvky se nachází například události týkající se studijních záležitostí, zprávy z Vývěsky a Diskusního fóra, příspěvky odborů MU a mnohé další.

Obr. 1: Ukázka z agendy Život na MU.

Pohled Jen vybrané slouží uživateli k personalizaci obsahu, který si chce v agendě zobrazit. Naopak pohled Vše zobrazuje širší spektrum informací přesahující dění na MU. Obsah obohacují také například příspěvky studentských časopisů nebo vědecké portály. V současné době agenda prochází dalším vývojem a změnami.

Život na MU naleznou autentizovaní uživatelé přímo na titulní stránce IS MU nebo pod odkazem https://is.muni.cz/auth/zivot/.

Více informací o dalších možnostech agendy se dozvíte v Nápovědě.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17  ... 117 »