Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13  ... 118 »
21. 12.
2017

Nové možnosti nastavování práv v odpovědnících

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

Vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) upravil na základě podnětů od vyučujících i Střediska pro pomoc studentům se specifickými nároky Teiresiás nastavování odpovědníků. V rámci jednoho Popisu odpovědníku lze nyní nastavit různé kombinace časů a práv. Vyučující tak již nemusí nastavovat pro každý termín speciální odpovědník, ale je možné vše nastavit najednou.

Příklad: vyučující učí tři seminární skupiny, každá se učí v jiný den a chce nastavit jeden odpovědník pro všechny skupiny tak, aby vždy mohli odpovídat jen studenti z konkrétní seminární skupiny v den, kdy mají výuku. Pro každou seminární skupinu přes tlačítko 'Přidat skupinu práv a časů' vloží sekci, v rámci které nastaví právo pro konkrétní seminární skupinu a nastaví čas, kdy si student smí odpovědník spustit. Nemusí tak nastavovat tři různé odpovědníky, ale stačí jediný.

Obr. 1: Nastavení skupin práv a časů v odpovědníku.

Lze přidávat i speciální skupinu práv a časů. Tato možnost je výhodou například při nastavování odpovědníků pro studenty se specifickými nároky. Rozdíl spočívá v možnosti nastavit speciální časové nároky na skládání odpovědníku.

Příkladem může být student se zrakovým postižením, který má od lékaře potvrzený nárok na navýšení času skládání testu o 200 %. Vyučující nebo zaměstnanec Teiresiásu MU přes tlačítko 'Přidat speciální skupinu práv a časů' vloží sekci, kde má možnost nastavit procentuální navýšení základního času nastaveného pro ostatní studenty. Opět tak odpadá nutnost vytvářet speciální odpovědník.

Obr. 2: Nastavení speciálního časového nároku v odpovědníku.

Více informací ohledně nastavení odpovědníku lze najít v Nápovědě.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
21. 12.
2017

Individuální studijní plány pro doktorské studenty

Informačně přínosné | 2 | 2
Novinky

Vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) zveřejnil na začátku podzimního semestru inovovanou agendu pro vytváření individuálních studijních plánů studentů v doktorských programech.

Úpravy v agendě navazují na změny ve Studijním a zkušebním řádu MU (platném od 1. 9. 2017), kdy je nově stanoveno, že průběh doktorského studia se řídí individuálním studijním plánem, který je závazný a jeho plnění je povinné.

Studenti mají k dispozici aplikaci, kde vyplňují nejprve stručný plán celého studia a pak také podrobnější plán semestrální náplně pro každý semestr. Specifikují, v jakém stavu je příprava jejich dizertační práce, jakou plánují publikační činnost, jakých konferencí se hodlají zúčastnit apod. Na údaje vyplněné studentem pak reaguje jeho školitel, který plány schválí nebo doplní o další podmínky.

Obr. 1: Zadávání semestrální náplně studentem.

Na konci každého semestru potom probíhá studentovo hodnocení, sám student může okomentovat, jak se mu podařilo splnit naplánované cíle, hodnocení zadává rovněž jeho školitel, který se vyjadřuje i k tomu, zda souhlasí s tím, že student může postoupit do dalšího semestru. Možnost vyjádřit se ke studentovu postupu má rovněž předseda oborové rady.

Na inovaci agendy navázaly i další úpravy pro referenty studijních oddělení, kteří mají k dispozici nástroje (např. hromadné výběry studentů a aplikaci na hromadné obesílání školitelů) pro kontrolu plnění těchto povinností.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
21. 12.
2017

Elportál představuje další publikaci - tentokrát ze světa mikrobiologie

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

Univerzitní e-learningový portál Masarykovy univerzity (MU) Elportál vydal další elektronickou publikaci Skripta ke cvičení z obecné mikrobiologie, cytologie a morfologie bakterií, která, jak název vypovídá, pomáhá studentům se zorientovat v oblasti mikrobiologie a vede je jednotlivými vyučovacími lekcemi.

Skripta ke cvičení z obecné mikrobiologie, cytologie a morfologie bakterií zahrnují podrobný popis jednotlivých úloh v mikrobiologických cvičeních, a to včetně úvodu do problematiky, interaktivních odkazů na literaturu, zhodnocení výsledků, fotografií, zajímavostí a interaktivních testovacích otázek.

Obr. 1: Ukázka z publikace Skripta ke cvičení z obecné mikrobiologie, cytologie a morfologie bakterií.
Autorky publikace: Mgr. Jana Kopecká, Ph.D., Mgr. Gabriela Rotková, Ph.D.

Publikace usnadňuje studium studentům předmětu PřF:Bi4090c Obecná mikrobiologie - cvičení, PřF:Bi4091c Praktikum z obecné mikrobiologie a PřF:Bi7340 Cytologie a morfologie bakterií - cvičení a je také dostupná ve verzi pro mobilní zařízení (ePub).

Další zajímavé publikace lze najít na Elportálu.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
15. 9.
2017

Informační systém MU dostává k 18. narozeninám novou podobu

Zajímavé | 9 | 9
Novinky

Informační systém Masarykovy univerzity (IS MU) slaví v letošním roce malé jubileum, již 18 let pomáhá při studiu a v práci svým uživatelům. Ke své plnoletosti dostává nový kabát, který zahrnuje nejen působivý design, ale také moderní funkce a technologie.

Obr. 1: IS MU slaví 18. narozeniny.

Vývojový tým spouští novou verzi se začátkem semestru, každý zájemce si ji může volitelně zapnout a vyzkoušet. Zároveň je možné se kdykoliv vrátit do staré verze systému, která zatím zůstává dostupná v původní podobě.

O nejzásadnějších změnách se uživatelé dozvědí na uvítací obrazovce.

Mezi stěžejní inovace patří:

  • zjednodušená titulní stránka,
  • levé menu pro rychlý přístup do často používaných aplikací, které lze nastavit na míru,
  • chytré vyhledávání s praktickým našeptávačem,
  • přehledný a jednoduše ovladatelný správce souborů,
  • možnost volby motivu pro zpříjemnění práce,
  • responzivní design pro práci na mobilních zařízeních.

Obr. 2: Výběr motivu.

Úpravy navazují na inovace, které proběhly již v předchozích letech, kdy byly převedeny do moderního responzivního designu například agendy Elportál a Obchodní centrum MU a byl zveřejněn Život na MU, první agenda primárně určená pro mobilní zařízení. Pracovníci Vývojového týmu plánují na inovacích pracovat i nadále, postupně budou upravovány a vylepšovány i další agendy.

Obr. 3: Nová titulní strana ISu.

Pokud máte chuť si při příležitosti oslavy ISu trochu zavzpomínat, doporučujeme novinku k 10. výročí provozu IS MU, kde najdete zajímavosti o vzniku systému a jeho původní podobě.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13  ... 118 »