Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
This blog is written by
PhotographsFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Old posts
Category
Blog owners: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Right to read: anyone on the Internet, a specific group of users: FI:CVT FI
Right to post comments: a specific group of users: FI:CVT FI
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16  ... 43 »
9. 6.
2021

Ohlédnutí za 11. Open space konferencí o e-learningu IS MU

Interesting | 1 | 1
Novinky – e-learning

V roce 2020 se studenti ze školních lavic přesunuli za počítačové obrazovky a učitelé byli postaveni před nelehký úkol: jak naplnit vzdělávací cíle vytyčené pro prezenční výuku, když se v učebně se studenty nebylo možné setkávat? A setkávat se nebylo možné ani na konferencích, proto i tradiční Open space konference o e-learningu v ISu musela přejít do online podoby a nabídnout svůj obsah posluchačům distančně. Letošní ročník se věnoval nejpalčivějšímu tématu, které z uplynulého roku přirozeně vyplynulo: „Výuka teď a potom“. Jeho úkolem bylo reflektovat dobu, které se pedagogové museli rychle přizpůsobit ve všech aspektech výuky. Nabídl zkušenosti učitelů z praxe prostřednictvím příspěvků, které si kladly společnou otázku: jak si s distanční výukou poradit tak, aby byla kvalitní, efektivní a co nejméně stresovala všechny zúčastněné v nelehké době světové pandemie?

I přes online prostor si konference zachovala vysokou účast. Téměř 200 účastníků mělo možnost v prostředí E-kurzu v ISu sledovat předtočené příspěvky, diskutovat v diskusních fórech a na moderovaných živých diskusích i účastnit se doprovodného programu.

Tři bloky programu se věnovaly třem zásadním tématům, se kterými se učitelé během distanční výuky museli potýkat. Otázkám, jak zajistit kvalitní výuku online, výzvám distančního zkoušení a dalším studijním procesům, které musely proběhnout online.

V prvním bloku „Kvalitní výuka v lavicích i na síti“ zazněly příspěvky věnující se zkušenostem a metodice, jak studenty zapojit do videokonferenční výuky, o procesu učení a možnostem poskytování interaktivních studijních materiálů. Druhý blok „Distanční zkoušení jako výzva“ zahrnovaly příspěvky o všech typech distančního zkoušení – od praktických úkolů přes online zkoušky formou odpovědníků v ISu až po různá úskalí a výhody ústního zkoušení přes vybrané videokonferenční platformy. Do tohoto bloku byl zařazen i příspěvek o proctoringu.

Poslední blok „Studijní a jiné procesy online“ nabídl kromě inspirace, jak se studenty konzultovat diplomové práce online, i reportáž o různých podobách státních zkoušek, které z vybraných fakult sdíleli jejich zástupci. A protože ani na online OSK konferenci nemohlo chybět představení novinek, které během uplynulého roku připravil Vývojový tým, byly zde v posledním příspěvku představeny všechny aplikace, které se vyvíjely v souladu s potřebami univerzity zajistit podporu uživatelům během pandemie, od webu věnujícího se možnostem distančního vzdělávání, přes aplikaci Koronavirus až po různé úpravy v e-learningových aplikacích související s vystavováním studijních materiálů a distančním zkoušením.

Obr. 1: Předtočený příspěvek v konferenci.

Program OSK konference však nebyl pouze předtočený. Během dvou dnů se uskutečnily také moderované diskuse s přednášejícími, na kterých bylo možné diskutovat nad obsahy jejich příspěvků a klást dotazy.

Doprovodný program zahrnoval celodenní konzultační stánek s uživatelskou podporou, kam měli účastníci možnost se kdykoliv připojit a zeptat se na cokoli, co je v souvislosti s e-learningovými aplikacemi v ISu trápí a nechat si navrhnout řešení na míru.

K OSK konferenci patří tradičně i soutěž o ceny. Ani letos nebyla vynechána a dala účastníkům možnost soutěžit ve znalostním kvízu, ze kterého byli vylosováni tři výherci.

Konference byla prostorem pro sdílení zkušeností a zdrojem inspirace pro následující výukový rok, ať už proběhne opět prezenčně, nebo si zachová svoji distanční podobu.

Více informací naleznete na webu konference.

Not read yet0 commentspermalink
4. 5.
2021

Modernizace přehrávání a manipulace s multimediálními soubory v IS MU

Informative | 2 | 2
Novinky – e-learning

Všichni, kdo v Informačním systému Masarykovy univerzity (IS MU) pracují s multimediálními soubory, jistě zaznamenali, že IS MU již nějakou dobu používá nové přehrávače multimediálních souborů, které splňují aktuální nároky na bezpečnost, kvalitu a především uživatelský komfort při jejich používání.

Video i audio
Nové přehrávače v IS MU umožňují spouštět libovolné multimediální soubory online, tedy přímo ve stránce prohlížeče, bez nutnosti stahování souboru na disk. Díky tomu jsou rozšířeny možnosti použití napříč různými agendami, jako jsou odpovědníky, interaktivní osnovy, diskuzní fóra a další.

Samotné vytvoření přehrávače je otázkou několika okamžiků. Soubor vložený do Správce souborů stačí označit a zvolit odkaz „Vytvořit HTML5 přehrávač“. V tomto okamžiku se vytvoří přehrávač, se kterým je již možné manipulovat. Pozor, samotný soubor pak jde přehrát až v okamžiku, kdy je dokončena jeho konverze. Délka trvání operace je závislá na velikosti konkrétního souboru a momentálním vytížení systému.

Zabezpečení proti stažení
Důležitou součástí nového přehrávače je možnost šifrování souborů. Při zvolení této funkce není možné, aby si uživatel mohl stáhnout soubor do svého počítače. Je tak bráněno nechtěnému šíření souborů a dalším manipulacím s nimi.

Samozřejmostí je, stejně jako u všech souborů ve Správci souborů, možnost ošetřit přehrávač přístupovými právy, která určují, kdo smí soubor přehrát. Zda osoby, které mohou video přehrát, budou moci video i stáhnout, záleží na zvoleném nastavení při vytváření přehrávače. Pokud je tedy při vytváření přehrávače zvoleno, že se mají videa zabezpečit proti stažení, tak IS bude sám hlídat, aby nedošlo k nechtěnému zpřístupnění možnosti stažení.

Obr. 1: Vytvoření přehrávače videa a možnost šifrování

Široké možnosti sdílení
Nově je u každého přehrávače ve Správci souborů možnost „Sdílet“. Tato možnost je praktická pro sdílení/vložení multimediálních souborů v rámci IS MU (např. Odpovědníky, Interaktivní osnovy, diskuzní fóra, ...), ale i pro sdílení veřejné. Stačí pouze zkopírovat jeden z nabízených odkazů, dle zamýšleného použití, a ten do cílového místa vložit. Odkaz je možné i zkrátit za pomoci zkracovače odkazů, je tedy snazší jej nadiktovat či vložit do e-mailu (je kratší).

Obr. 2: Tabulka s odkazy pro sdílení

Bližší informace o možnostech přehrávání video souborů jsou dostupné v Nápovědě.

Not read yet0 commentspermalink
23. 3.
2021

11. ročník Open space konference o e-learningu tentokrát online

Informative | 1 | 1
Novinky – e-learning

Vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) připravuje již 11. ročník Open space konference o e-learningu IS MU. Konference se tradičně koná pod záštitou rektora MU a je určená především pro učitele a doktorské studenty MU. Ústředním tématem letošního ročníku konference bude výuka teď a potom. Příspěvky poodhalí, jak náročné bylo a je učit studenty online a co si učitelé berou jako cenné zkušenosti do další výuky, ať již bude v online, tradiční či hybridní podobě.

Vzhledem k situaci bude tentokrát konference online, formou E-kurzu v IS MU.

Termín: 12. - 16. dubna 2021
Web konference: http://elportal.cz/osk2021/

O praktické zkušenosti a rady se v rámci příspěvků podělí vyučující, kteří budou mluvit o:

  • Kvalitní výuce v lavici i na síti
  • Open book podobě písemného zkoušení
  • Metodě převrácené třídy
  • Přehledném strukturování materiálů pro studenty
  • Zkoušení velkého počtu studentů

Účast na konferenci je pro vyučující a doktorské studenty z MU zdarma. Přihlášení na konferenci probíhá přes Obchodní centrum MU (https://is.muni.cz/auth/obchod/baleni/209450).

Na Vaši účast se těší tým Informačního systému Masarykovy univerzity.

Not read yet0 commentspermalink
23. 3.
2021

Elportál představuje další elektronické publikace

Informative | 2 | 2
Novinky – e-learning

Univerzitní e-learningový portál Masarykovy univerzity, Elportál, zveřejnil další publikace, které v současné době mohou být ještě více nápomocné nejen studentům, ale i vyučujícím z MU či široké veřejnosti.

  • Jak citovat

    Publikace Jak citovat obsahuje úvod do problematiky publikační a citační etiky a způsobu vytváření bibliografických citací. Čtenáři se v ní dozví, co je to plagiátorství a jak se mu vyhnout, jak postupovat při parafrázování a doslovném citování a jak vytvářet citace v textu a bibliografické citace. Cílem publikace je seznámit čtenáře s těmito okruhy zejména na praktických příkladech, aby uměli citace sami tvořit. Publikace je k dispozici i ve verzi pro mobilní zařízení (ePub). Více informací naleznete v publikaci.

    Obr. 1: Ukázky z publikace Jak citovat

  • Právo duševního vlastnictví

    Výuková publikace se zabývá problematikou práv průmyslových, autorských práv, jejich ochranou a licencováním. Více informací naleznete v publikaci.

    Obr. 2: Ukázky z publikace Právo duševního vlastnictví

  • Studenti se specifickými nároky ve výuce

    Publikace poskytuje učitelům Masarykovy univerzity komplexní informace o studentech s postižením a jejich komunikačních i jiných nárocích ve výuce. Slouží jako zdroj informací a doporučení pro výuku, který doplňuje seminář pro učitele pořádaný Střediskem Teiresiás na začátku výukového období každého semestru. Publikace je také dostupná ve verzi pro mobilní zařízení (ePub). Více informací naleznete v publikaci.

    Obr. 3: Ukázky z publikace Studenti se specifickými nároky ve výuce

Další elektronické publikace najdete v sekci Výukové publikace a e-knihy Elportálu.

Not read yet0 commentspermalink
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16  ... 43 »