Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
This blog is written by
PhotographsFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Blog owners: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Right to read: anyone on the Internet, a specific group of users: FI:CVT FI
Right to post comments: a specific group of users: FI:CVT FI
23. 5.
2006

Letos 97 % přihlášek ke studiu na MU elektronicky

Not rated yet.
Novinky

Masarykova univerzita se i letos těší velkému zájmu uchazečů o studium, bylo podáno 54 393 přihlášek, z toho 97 procent elektronickou formou. Mírně klesl počet fyzických osob, které se na univerzitu hlásí (ze 37 384 na 36 316 uchazečů), což je následkem populačně slabších ročníků. Výrazná změna nastala v poměru přihlášek podaných elektronickou a tištěnou formou. Zatímco v roce 2004 byl tento poměr zhruba vyrovnaný (48:52) a v loňském roce bylo elektronických přihlášek 69 %, letos již elektronickou formu zvolila drtivá většina uchazečů o studium. Pouhá tři procenta přihlášek (přesněji 1808) přišla na Masarykovu univerzitu v tištěné formě, ostatní elektronicky. Na Fakultu informatiky dorazilo dokonce jen 17 tištěných přihlášek. (Citace z tiskové zprávy MU.)

Elektronická přihláška na adrese http://is.muni.cz/prihlaska/ není pouze internetovou obdobou papírového formuláře. Převážnou část údajů vybírá uchazeč z nabízených hodnot a textově zadávané hodnoty software ihned kontroluje na korektnost. Minimalizují se tak dříve značné problémy při následném zakládání evidence studentů do Informačního systému MU, protože pokud se jedná o (nynějšího, bývalého) studenta MU, přihlásí se z prostředí IS MU a nemusí znovu uvádět své osobní údaje, zamezí se tím duplicitě. Pokud se jedná o nového studenta, zavádí si všechny své údaje sám a později studijní oddělení pouze kontroluje jejich správnost, opět se tím minimalizuje chybovost.

Uchazeč elektronicky vybírá obor nebo kombinaci, přičemž v systému jsou výhradně jen aktuálně vypsané, a vyplní svoje osobní údaje. Aplikace mu sdělí jedinečné číslo přihlášky a přístupové heslo. Kdykoli může doplňovat méně zásadní osobní údaje a další informace vyžadované jednotlivými obory. Jakmile je přihláška vyplněná ve všech povinných rubrikách, doporučí se uchazeči odeslat poplatek za přijímací řízení. Poplatek odesílá na variabilní symbol tvořený jeho číslem přihlášky, bezhotovostní platba je automaticky systémem spárována s přihláškou, což u papírových přihlášek nebylo jednoduché. Informaci o došlé platbě uvidí jak uchazeč, tak i studijní oddělení. Uchazeči se doporučuje průběžně se přihlašovat a kontrolovat, zda došla platba a studijní oddělení přihlášku akceptovalo (dříve toto uchazeči často ověřovali zatěžujícími telefonáty). Uchazeč má k dispozici schránku se zprávami, kde najde případné vzkazy od děkanátu, informace o konání přijímací zkoušky ap. (je na studijním oddělení, čím a kdy uchazeče informuje). Může si nastavit přeposílaní aktuálních informací na svůj kontaktní e-mail a vyčká pozvánky ke zkoušce. Rozeslání pozvánek je jednou z mála administrativních úkonů a stojí univerzitu minimum úsilí, protože z IS MU se vytisknou pozvánky velmi pohotovým způsobem a specializovaná firma je rozešle do 24 hodin.

Mezi povinnosti studijních oddělení patří poskytování informací, obvykle sdělení rozesílají uchazečům hromadně elektronickou poštou. V průběhu zpracování má management fakult poměrně přesná čísla o počtech uchazečů. Pro rozhodovací mechanismus po přijímacích zkouškách (nebo pro přijetí bez zkoušek) poskytne agenda export uchazečů včetně všech relevantních údajů do Excelu. Na úrovni fakulty lze doplnit výsledky zkoušek, stanovit "čáru" přijatých uchazečů. Údaje se vráti zpět do IS, student vidí, zda byl nebo nebyl přijat, a má v IS MU k dispozici oskenovaný svůj odpovědní arch z TSP, který může porovnávat se zveřejněnými výsledky TSP na webu univerzity. Přijatí uchazeči se převedou mezi studenty MU.

Další podrobnosti spolu se statistickými zajímavostmi můžete nalézt ve starším článku http://is.muni.cz/clanky/2005_e-prihlasky_clanek.pl, je potřebné však dodat, že do budoucna (příštím rokem) se již neuvažuje ani o zasílání tzv. zkrácené neboli zjednodušené přihlášky, jejímž zasláním musel uchazeč splnit povinné zákonné požadavky. Ty s novelou vysokoškolského zákona pominuly. Při 54 tisících přihláškách je úspora spojená s evidencí a archivací těchto papírových přihlášek zřejmá.

24. května 2006

Not read yet0 commentspermalink
23. 5.
2006

Automatický převod souborů do PDF

Not rated yet.
Novinky

V průběhu dubna byla uživatelům IS MU nabídnuta nová vlastnost systému - automatická konverze dokumentů v datovém úložišti (Studijní materiály, Úschovna, ...) do formátu PDF. Tato funkcionalita doplňuje stávající schopnost systému převádět dokumenty ve formátech MS Word, Excel, Powerpoint a dalších do čistě textové podoby pro účely vyhledávání a prohlížení na platformách, pro které původní formáty nejsou vhodné. Nová vlastnost tak dále zvyšuje přístupnost systému z nejrůznějších klientských platforem. Tento formát navíc proti verzi TXT garantuje bezproblémové a věrné zobrazení či tisk. Stačí soubor umístit do příslušného datového úložiště a za určitou dobu "vedle něj" vzniknou ikony dvou dalších formátů: PDF (Portable Document Format) a holý text. Prohlížeč PDF je volně šířený dostupný software.

Tento automatický převod je vlastnost týkající se celého datového úložiště (Dokumenty, Studijní materiály, Archivy závěrečných prací, Úschovna, Můj web, Poskytovny). Výjimku pro konverzi tvoří zdrojový dokument, který je obzvlášť netypický (např. oskenované obrázky), pak se textová verze nevytvoří.

Během roku 2006 bylo v IS MU zatím evidováno 25.000 takto převedených souborů, součet za předchozí roky je přibližně 70.000 souborů, dodatečná konverze uložených dokumentů z předchozích let probíhá.

Služba má návaznost na archiv závěrečných prací. Vytvoření textové verze je jednou z podmínek převzetí elektronické práce - pokud se textová verze správně vytvořila, lze očekávat, že dokument je v natolik standardním formátu, že bude čitelný i za několik let bez ohledu na budoucí formáty dokumentů. A poskytne nejen cenné informace veřejnosti v souladu se zveřejňováním prací dle vysokoškolského zákona, ale přispěje k transparentnosti a zajištění kvality těchto prací, vytváří předpoklady pro odhalování plagiátorství.

24. května 2006

Not read yet0 commentspermalink
28. 4.
2006

Nové agendy Poskytovna, Můj web a přístup k záznamům přednášek

Not rated yet.
Novinky

Kromě nových funkcionalit přinesla změna Správce souborů také následující nové agendy a služby uživatelům.

Poskytovna
Poskytovna je prostor v Informačním systému MU, kam si studenti mohou poskytnout studijní materiály v rámci solidární svépomoci. Vše, co studenti chtějí nabídnout ostatním studentům, mohou umístit sem.
K umisťovaným dokumentům patří zápisky z přednášky, audionahrávky, podklady k výuce (články, odkazy na web, obrázky) nebo aktuální materiály ke studiu na státní zkoušky z předmětu.
Poskytovna existuje ke každému předmětu z Katalogu předmětů, v každém semestru. Vkládat mohou studenti, kteří mají daný předmět v semestru zapsaný, a všichni učitelé fakulty, kterých se předmět týká. Svou identitu může a nemusí vkladatel zobrazit. Učitel není nijak zodpovědný za obsah Poskytovny či za případné porušování pravidel studenty, ale současně má možnost sledovat, jaké materiály studenti používají, posoudit jejich korektnost a zavčas informovat studenty o nepřesných a chybných podkladech ke studiu. Dříve podobné "sklady" materiálů vytvářeli spontánně studenti sami mimo Informační systém MU, což často nebylo možné zjistit, vůbec zakázat či postihovat.
Poskytovna přináší:
- zužitkování energie studentů k solidaritě (spolupráce, příprava ke zkoušce, ...);
- učiteli dobrovolnou možnost všímat si, co si studenti poskytují a reagovat na to například v diskusním fóru;
- možnost sledovat schopné potenciální studenty a vytipovat je za spolupracovníky pro tvorbu studijních materiálů (pro tvorbu otázek, testů, ilustračních obrázků, korektury materiálů).

Můj web
Můj web je osobní prostor každého uživatele k vytváření své webové prezentace.
Uživatelům vyhovuje, mají-li všechny data přístupné z jednoho zdroje - z IS MU. Mohou si zde například zřídit úložiště souborů, nebo sdílet projekt s dalšími uživateli, ať už za účelem tvorby konkrétního díla nebo přístupu k souboru, který lze nastavit pro vybranou skupinu uživatelů. Prostor mohou využít pro práci nanečisto, například pro vytváření
e-learningových kurzů nebo materiálů. Maximální objem dat v mém webu je nastaven na 50 MB.
Web mohou používat aktivní uživatelé systému (aktuální student, zaměstnanec, externí spolupracovník, člen Spolku).

Obě agendy jsou přístupné ze Správce souborů. Nápovědu naleznete na: Osobní administrativa -> Nové agendy Správce souborů (Poskytovna, Můj web).

Záznamy přednášek
V Informačním systému Masarykovy univerzity bylo nově implementováno zpřístupnění a přímé spuštění záznamů přednášek ze Studijních materiálů, kam jsou studenti již navyklí "chodit" pro informace o předmětu, podklady ke studiu nebo odevzdání elektronických úkolů. V Učebních materiálech (podsložka Studijních materiálů) vznikla složka Záznamy přednášek a do ní IS automaticky ukládá podle kódové identifikace předmětu odkaz na přednášku (z videoserveru http://video.fi.muni.cz/). Záznam je zpravidla dostupný ve více formátech (*.avi, *.rm).
Jakmile je zpřístupněn záznam první přednášky, přijde učiteli tato informace prvotním
e-mailem a má možnost se rozhodnout, zda nabídne přednášky svým studentům a nastaví příslušná přístupová práva pro kohokoli v Internetu, jakéhokoli autentizovaného uživatele IS MU, nebo studenty zapsané v předmětu (dle postupu v e-mailu). Od té chvíle jsou i dalším záznamům přidělena stejná přístupová práva.


Poskytovna v předmětu UNIX, jaro 2006

28. dubna 2006

Not read yet0 commentspermalink
28. 4.
2006

MU navštívil náměstek Vladislav Hořejší

Not rated yet.
Novinky

Masarykovu univerzitu navštívil náměstek ministryně informatiky Vladislav Hořejší

Náměstek ministryně informatiky Vladislav Hořejší navštívil 24.dubna 2006 Fakultu informatiky MU.

Rozvoji a modernizaci informačních a komunikačních technologií věnuje Masarykova univerzita nemalou pozornost, zasahují všechny oblasti infrastruktury univerzity. Důvodem návštěvy, původně i ministryně informatiky Dany Bérové, která však ze zdravotních důvodů nemohla přijet, byl zájem seznámit se s úrovní IT, koncepcí integrace informačních systémů na Masarykově univerzitě a oceněným systémem pro studium cenou EUNIS Elite Award 2005.

Součástí programu na Fakultě informatiky byla přednáška náměstka ministryně informatiky Vladimíra Hořejšího na téma "Informační systémy ve státní správě" následovaná diskusí se studenty. Poté se pan náměstek odebral, aby vyslechl přednášku vedoucí oddělení informačních systémů ÚVT Jany Kohoutkové k informačním systémům pro řízení ekonomiky, personalistiky, projektů a dalších provozních služeb na MU.
Vzápětí proběhla prezentace Informačního systému MU vedoucím projektu Michalem Brandejsem, po níž setrval pan náměstek v neformálním rozhovoru ve společnosti děkana Fakulty informatiky, ředitele Ústavu výpočetní techniky Václava Račanského, proděkana pro studijní programy Jiřího Sochora a obou přednášejících. Hovořili o tom, jak moc ovlivňuje postupující elektronizace charakter vysokoškolského studia, jaký vliv má na studenta samotného, nebo v čem spočívá úspěch unikátních IT řešení a kdo může být nositelem pokroku v instituci.

Na závěr návštěvy shlédl v doprovodu ředitele ÚVT Václava Račanského na Masarykově onkologickém ústavu praktické výsledky dlouhodobé spolupráce MU s resortem zdravotnictví v oblasti zpracování a výměny medicinských obrazových informací.

28. dubna 2006

Not read yet0 commentspermalink