Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Starší příspěvky
Kategorie
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
12. 12.
2008

Vyhledávání a kategorie v E-publikacích na Elportále

  • RSS
Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

Už více než dva roky mohou vyučující MU vystavovat svá autorská výuková díla na Elportále v sekci E-publikace. Za tu dobu Elportál získal ISSN, uzavřel smlouvu s WebArchivem a zpřístupnil 66 multimediálních elektronických výukových materiálů, ze kterých mohou čerpat při studiu studenti, vyučující MU i veřejnost. Od podzimu 2008 přehlednost aplikace a pohodlí uživatele v této sekci na Elportálu zvýší nové uspořádání dle kategorií a nástroje pro vyhledávání.

Kategorizace podle oborů koresponduje s klasifikací oborů dle číselníku RIVu. Na Elportále se uživatelům obory zobrazují v abecedním pořadí a pouze ty, které jsou přiřazeny k nějaké publikaci vystavené na Elportále. Dále mohou uživatelé publikace prohlížet dle fakult, kde je dílo zpravidla využito v konkrétním předmětu k výuce. Nástroje pro vyhledávání umožňují kombinovat podmínky, zda dílo bylo recenzováno, rok vydání a textové řetězce z názvů, autorů a klíčových slov. Pro orientaci v klíčových slovech navrhli vývojáři Elportálu tzv. mrak klíčových slov. Další novinkou v E-publikacích na Elportále, která si klade za cíl zvýšit komfort uživatele, je automaticky generovaná alternativa citačního záznamu, kterou si uživatel může dle potřeby vytvořit ve formátu pro LaTeX, HTML či text.

Každá publikace, která je vystavena na Elportále, je zavedena do IS MU ( v aplikaci Publikace) a má v rámci Internetu svou jedinečnou adresu. Díky tomu se autorům dílo automaticky objevuje na webové osobní stránce nebo při vyhledávání dle autora. Má-li autor zájem, může si publikační záznam vytvořit sám, může si jej přidat do životopisu a/nebo ho napojit na příslušný výzkumný záměr nebo projekt a přenést do centrální databáze RIV (Registr informací o výsledcích státem podporovaného výzkumu a vývoje). Aplikace poté sama zajistí korektní předání údajů do centrálního registru RIV, které je jednou ze základních podmínek pro poskytnutí institucionálních prostředků na výzkum a vývoj. O novinkách v agendě Publikace jsme již informovali.

Obr. 1: [1] Obory, do kterých jsou publikace zařazeny.
[2] Výběr publikací podle fakult.
[3] Vyhledávací a filtrovací formulář.
[4] Nejnovější vložené publikace.
[5] Mrak klíčových slov. Po kliknutí na příslušné heslo se objeví všechna díla, ve kterých je uvedeno toto heslo jako klíčové slovo.

Obr. 2: Jedinečná ID stránka publikace.

12. prosince 2008

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« Vyhledání závěrečné práce a prací na podobné téma (12. 12. 2008 05:42) | Co přinesla soutěžní fotosbírka Jak se žije na MU? » (20. 12. 2008 00:00)

Zatím žádné komentáře.