Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
7. 8.
2009

Multimediální pomůcky a zkušenosti autorů na Elportále

  • RSS
Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

Podobně jako v roce 2007 realizovala MU i v minulém roce rozvojový projekt "Podpora tvorby multimediálních vzdělávacích pomůcek a jejich využití ve výuce na MU". Cílem bylo vytvořit multimediální výukové pomůcky, použitelné ve více oborech a předmětech, aby kvalitativně i kvantitativně vzrostla úroveň elektronické podpory výuky na MU. Vznikla kvalitní zajímavá díla, která byla ověřena s využitím možností e-learningových nástrojů, které poskytuje IS MU, ale tvůrci vyzkoušeli i jiné nástroje dle výběru a potřeb vyučujících zúčastněných v projektu.

V rámci projektu vzniklo na MU 22 multimediálních kurzů a učebních pomůcek. Do projektu se zapojily všechny fakulty. Množství pomůcek představila například Právnická fakulta (6 kurzů) a Přírodovědecká fakulta (4 kurzy). V průběhu roku se autoři se svým realizačním týmem setkávali s hlavní řešitelkou projektu prorektorkou pro informační technologie Ivanou Černou na pravidelných kontrolních dnech každého projektu, aby prezentovali stav projektu. Tato setkání vyvrcholila velkou veřejnou prezentací vybraných kurzů v prosinci 2008, kde se zájemci mohli podívat na hotové e-learningové kurzy nebo pomůcky a autoři se zde podělili o své zkušenosti nabyté v průběhu jejich realizace.

Díky těmto prezentacím spolupráci s autory vznikla z každého dílčího projektu případová studie, která společně s ukázkou představuje kurz či pomůcku uživatelům Elportálu. Kurz nebo pomůcka je představena prostřednictvím galerie screenshotů uživatelského rozhraní, různorodých materiálů, e-learningových aktivit apod. Oproti loňsku obsahují případové studie prezentovaných pomůcek i videozáznam prezentace. Učitelé, kteří rádi využívají moderní technologie ve výuce, zde najdou inspiraci k dalším aktivitám, studenti se dozví, ve kterých předmětech mohou tyto nevšední výukové materiály využít a budoucí autoři ocení zejména zkušenosti a rady zkušených. Velké kurzy jsou cenné zejména z pohledu budoucího vývoje e-learningových nástrojů a možností, které pedagogové MU mají. Kurzy vzniklé v rámci tohoto projektu byly úspěšně nasazeny do výuky s překvapivě velkým pozitivním ohlasem ze strany studentů.

Rozcestník ke kurzům a pomůckám na Elportále

Obr. 1: Náhled úvodního rozcestníku.

Obr. 2: Náhled velkého kurzu.

7. srpna 2009

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« Jak oživit Odpovědníky pomocí obrázků, zvuků či videa (7. 8. 2009 00:00) | Správce souborů vyhledává plagiáty rychleji a více směry » (7. 8. 2009 05:42)

Zatím žádné komentáře.