Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Starší příspěvky
Kategorie
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
1. 8.
2010

Nová titulní strana – více možností pro uživatele

  • RSS
Dosud nehodnoceno.
Novinky

Titulní strana Osobní administrativy Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) je klíčovou, protože obsahuje hlavní agendy a odkazy na důležité aplikace. IS MU slouží všem skupinám uživatelů na univerzitě, které jsou různorodé (studenti, učitelé, studijní oddělení, absolventi, ...) a které využívají různé části systému. Ty odkazy, které jsou pro některé uživatele nepostradatelné, mohou být pro jiné zase nadbytečné. Proto teď systém nabízí svým uživatelům možnost individuálního nastavení, které pomáhá usnadnit orientaci na titulní straně, zrychluje přístup k jednotlivým aplikacím a umožňuje skrytí méně důležitých odstavců.

Titulní stránce stále dominuje prostřední sloupec (pole), který obsahuje aplikační "odstavce" s odkazy na další aplikace. Uživatel si může skrýt celé odstavce, které nepoužívá (resp. nechat zobrazeny pouze ty, které používá).

Zobrazené odstavce obsahují odkazy na důležité aplikace týkající se dané agendy (např. v agendě Student se nachází odkazy na aplikaci Registrační šablony, Studijní materiály, Známky atd.). Uživatel může mít tyto odkazy zobrazeny nebo skryty trvale. Odstavce se skrytými odkazy lze rozbalit pro jednorázové použití pomocí ikonek. Zároveň existuje důležitá vlastnost „rozbalit všechny odkazy“ pomocí jednoho kliknutí.

Jednotlivé odkazy je možné zvýraznit. Barevné zvýrazňování (obarvování) odkazů lze využívat nejen na titulní straně, ale i v jednotlivých agendách systému. Výhodou zvýraznění odkazů je, že obarvené odkazy jsou zobrazeny i tehdy, pokud ostatní odkazy jsou skryté. Uživatel má k dispozici čtyři druhy zvýraznění:

  • Červené zvýraznění způsobí, že odkaz je nejen podbarven červeně, ale také se zkopíruje do záhlaví IS MU. Uživatel tak má tento odkaz stále k dispozici, ať se nachází kdekoliv v systému.
  • Modré zvýraznění se uplatní pouze v jednotlivých agendách. Při vstupu do agendy, kde se modře obarvený odkaz nachází, je obarvený odkaz k dospozici v záhlaví stránky.
  • Zelené a žluté zvýraznění odkaz pouze barevně označí, aby jej mohl uživatel na stránce snadněji (opticky) najít.

Obr. 1: Prostřední sloupec – původní a nová verze.

Na titulní straně bylo také zachováno umístění menu ve formě levého sloupce, resp. řádku s odkazy na konci stránky. Menu zobrazuje vybrané položky a i zde vývojový tým nabídl několik možností zobrazení, mezi kterými si uživatel může vybrat tu pro něj nejpohodlnější.

Obr. 2: Levý sloupec – původní a nová verze.

Titulní stránka byla navíc obohacena o pravý panel obsahující aktuální informace z Pošty, Vývěsky, Diskusí a několika dalších aplikací. Uživatel tedy ihned po přihlášení vidí, co se událo v systému nového. Tento panel lze jedním kliknutím skrýt, resp. naopak zobrazit.

Obr. 3: Pravý sloupec.

Díky novým možnostem titulní strany IS MU si uživatelé mohou vytvořit titulní stránku IS MU na míru a pak jim přináší lepší orientaci v dalších agendách.

V souvislosti s kustomizací systému by bylo škoda zapomenout na již dříve spuštěnou aplikaci Záložek, která rovněž nabízí uživatelské rozšíření odkazů nejen na titulní stránce. Připomeňme, že oblíbené záložky si uživatelé mohou zobrazit v horním i dolním řádku ISu. Více o Záložkách jsme psali v novince z roku 2007.

Obr. 4: Titulní strana na míru.

[1] odstavce v prostředním sloupci
[2] zkrácený levý sloupec
[3] oblíbené záložky v horní liště
[4] oblíbené záložky v zápatí stránky

1. srpna 2010

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« Novinky v Odpovědnících - realizujeme podněty z Podnětoven (7. 7. 2010 05:00) | Software na odhalování plagiátů vyvinutý na MU zvítězil » (1. 8. 2010 05:00)

Zatím žádné komentáře.