Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21  ... 112 »
18. 1.
2016

E-publikace o lidském těle a matematice na Elportálu

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

Pro zájemce o fungování lidského těla či matematiku připravili vyučující a pracovníci Vývojového týmu Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) několik nových publikací na Elportálu.

Pohyby v kloubech

Výuková publikace Pohyby v kloubech je zaměřena na pochopení pohybů v jednotlivých kloubech. Je rozdělena do kapitol, z nichž každá je věnována samostatnému kloubu. Pohyby jsou demonstrovány na videu za pomoci figuranta a následně na počítačovém modelu kostry. Prostřednictvím tohoto výukového materiálu je možno se blíže seznámit se stavbou a pohyby v jednotlivých kloubech a zároveň si ucelit své znalosti díky názorným videoukázkám. Výuková pomůcka je určena především studentům předmětu Anatomie pohybového systému I a II a je také dostupná ve verzi pro mobily a tablety (ePub formát).

Obr. 1: Ukázka z publikace Pohyby v kloubech.

Statistika a pravděpodobnost

Popisná statistika je odvětví matematiky, které se snaží přehledně popsat informace obsažené ve velkém počtu dat. Používá k tomu různé tabulky, grafy, funkcionální a číselné charakteristiky a přitom jí k tomu stačí jen elementární matematické prostředky. Multimediální výukový materiál Statistika a pravděpodobnost vznikl jako součást projektu „Centrum interaktivních a multimediálních studijních opor pro inovaci výuky a efektivní učení“ a je primárně určen pro studenty předmětu Pravděpodobnost a statistika, může však posloužit i jiným uživatelům.

Obr. 2: Ukázka z publikace Statistika a pravděpodobnost.

Deterministické modely

Výuková pomůcka Deterministické modely je primárně určena studentům stejnojmenného předmětu Deterministické modely. Text je orientován aplikačně a seznamuje se základy deterministického modelování pomocí diferenciálních a diferenčních rovnic. Vybrané modely zahrnují širokou oblast od ekologie, epidemiologie, biochemie až po ekonomii, neurovědu či genetiku a seznamují jak s postupem při samotné tvorbě a případné revizi modelu, tak se základy teorie diferenciálních a diferenčních rovnic s důrazem na aplikace. Výukový text je doplněn řadou simulací.

Obr. 3: Ukázka z publikace Deterministické modely.

Další publikace lze najít na Elportálu.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
18. 1.
2016

Synchronizace souborů v Úřadovně

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Uživatelé Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) mohou nově synchronizovat dokumenty z Úřadovny automaticky na lokální disk svého počítače nebo do mobilního zařízení pomocí služby ownCloud. Dokumenty jsou pak přístupné pro snadnější prohlížení bez nutnosti přistupovat do Úřadovny. Tuto novinku využijí zejména uživatelé, kteří přes Úřadovnu přistupují k většímu množství dokumentů. Nyní si je mohou pohodlně zobrazit společně se svými dalšími soubory a materiály na telefonu či tabletu.

Obr. 1: Synchronizace dokumentů v Úřadovně.

O agendě Úřadovna jsme Vás informovali v novince Zpracování žádostí a rozhodnutí prostřednictvím Úřadovny a o možnostech služby ownCloud v novince Externí služba ownCloud umožňuje synchronizaci souborů s IS MU.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
30. 12.
2015

Novoroční předsevzetí

Vtipné | 13 | 13
Novinky

Nový rok může být pro někoho významným přelomem, pro někoho novým začátkem a pro jiného jen důvodem k oslavě a bujarému veselí. Ale vždy je to šance pro tajná přání anebo předsevzetí. Už jste si rozmysleli svá letošní předsevzetí? Informační systém Masarykovy univerzity (IS MU) Vám může nabídnout inspiraci.

Více sportovat
Studenti mohou využít zápisu tělocviku z široké nabídky Fakulty sportovních studií. Ostatní naleznou inspiraci v publikacích o sportu na Elportále. Volejbal, basketbal, základy sebeobrany nebo metodika zdravotního cvičení jsou jen zlomkem z dostupných publikací.
Naučit se jazyk
Uživatelé IS MU mohou pro neustálé zlepšování jazykové výbavy využít aplikaci Dril, o které jsme psali v novince Dril - "opakujme méně, vybavme si více". Pro studenty MU nabízí Pedagogická fakulta předmět Angličtina online - plně elektronický jazykový kurz.
Zhubnout
Závěrečné práce absolventů MU srovnávají různé diety - Nejlepší dieta k redukci hmotnosti, nebo se zabývají přímo jednotlivými typy diet - Krabičková dieta, Ketogenní dieta.
Najít si novou lásku
Diskusní fóra IS MU jsou skvělým prostorem k seznámení s novými lidmi. Rozebírají se zde studijní i volnočasová témata a do diskuzí se mohou zapojit lidé ze všech fakult MU.
Číst více knih
Není třeba se omezovat pouze na papírovou verzi knih. Na Elportálu lze najít například ekonomické, psychologické nebo umělecky zaměřené publikace, které jsou ve formátu ePub, určeném pro mobily a tablety.
Změnit svůj styl a vzhled
Kreativní nápady absolventů MU se dotýkají i módy a mezi závěrečnými pracemi je možné najít modely inspirované Claudem Monetem - Když je móda uměním / autorský oděv, téma ekologických modelů - EKO móda - autorské modely nebo zamyšlení nad otázkou tetování - Tetování - stigma, móda nebo životní styl?.


Dosud nečteno0 komentářůpermalink
17. 12.
2015

Úřadovna - elektronizace procesů a žádostí

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Agenda Úřadovna a směrnice rektora umožňující podání žádostí studenta prostřednictvím Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) posouvají elektronizaci zpracování žádostí zase o krok dál. Nyní je možné nastavit agendy na zjednodušený způsob podání žádosti včetně přiložení elektronické verze dokumentů, jsou-li požadovány. Celý proces vyřizování žádosti pak může proběhnout elektronicky včetně podepsání finálního rozhodnutí. První fakulty, které plně nebo částečně elektronické zpracování spisů běžných žádostí zavádí, jsou Ekonomicko-správní fakulta, Fakulta informatiky a Fakulta sportovních studií.

Souvisejícím krokem bylo vytvoření nové aplikace pro elektronické podepisování dokumentů z jakékoliv agendy. Aplikace je dostupná i z mobilních zařízení, což nejvíce ocení osoby zodpovědné za schvalování studentských žádostí. Pokud je žádostí ke schválení větší množství, lze využít nástroje pro hromadné podepisování. I tyto nástroje jsou dostupné z mobilního zařízení.

Obr. 1: Podání žádosti v Úřadovně.

O agendě Úřadovna jsme vás informovali v novinkách:
Spisová služba v Úřadovně
Evidence mezinárodních studijních programů v Úřadovně
Zpracování žádostí a rozhodnutí prostřednictvím Úřadovny

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21  ... 112 »