Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20  ... 117 »
24. 10.
2016

Elportál přináší publikaci Metodika běžeckého lyžování

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

E-learningový portál Masarykovy univerzity (MU) Elportál představuje výukovou publikaci Metodika běžeckého lyžování, která je určena studentům Fakulty sportovních studií MU směrů „Sportovní edukace“ a „Trenérství“, ale přináší užitek i sportovním nadšencům lyžování z řad veřejnosti. Snaží se přiblížit základní metodické postupy a způsoby odstranění hlavních chyb při nácviku základních běžeckých technik. Užitečnou součástí jsou i kapitoly, které se věnují přípravě a mazání běžeckých lyží.

Obr. 1: Ukázka z e-publikace Metodika běžeckého lyžování.

Akcent je kladen na názornou ukázku čtyř hlavních pohybových celků (technik), které jsou součástí základního výcviku běžeckého lyžování. Demonstrace je řešena ve formě video ukázek a součástí je i rozbor nejčastějších chyb, se kterými se učitel lyžování může setkat.

E-publikace je také dostupná ve verzi pro mobilní zařízení.

Další publikace lze najít na Elportálu.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
24. 10.
2016

E-publikace Mikroskopické vyšetření moče na Elportálu pro mediky

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

Pro zájemce o fungování lidského těla připravili vyučující Lékařské fakulty MU a pracovníci Vývojového týmu Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) publikaci Mikroskopické vyšetření moče dostupnou na Elportálu.

Výukový materiál slouží jako pomůcka při rozpoznávání jednotlivých elementů, které se v moči nacházejí. Publikace obsahuje zobrazení močových elementů včetně krátké charakteristiky, a to ve třech variantách: mikroskopický nález barveného sedimentu, mikroskopický nález nativního sedimentu a nálezy z přístroje FUS-2000 (Dirui) a iQ 200 (Iris). Dále jsou také uvedeny speciální případy popisující zajímavé či obtížně rozlišitelné částice vedle sebe.

Obr. 1: Ukázka z publikace Mikroskopické vyšetření moče.

Pomůcka je určena nejen studentům Katedry laboratorních metod Lékařské fakulty MU a je též dostupná ve verzi pro mobilní zařízení epub v češtině.

Další publikace lze najít na Elportálu.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
4. 10.
2016

Zápis do seminárních skupin lze nyní omezit prerekvizitami

Informačně přínosné | 6 | 6
Novinky
Vyučující nebo pověření pracovníci mohou nově v Informačním systému Masarykovy univerzity (IS MU) omezit přihlašování studentů i do jednotlivých seminárních skupin pomocí prerekvizit. Tato možnost je již využívána při zápisu studentů do předmětu a je nyní rozšířena i v rámci seminárních skupin předmětu. Prerekvizity (předpoklady) určují podmínky, které student musí mít splněny před zapsáním vybraného předmětu/seminární skupiny.

Student uvidí vyhodnocení prerekvizity již při výpisu seminárních skupin v aplikaci Přihlašování do seminárních skupin. Stejnou kontrolu najde i v aplikaci Burza seminárních skupin, pomocí které si mohou studenti seminární skupiny mezi sebou vyměňovat. Student tedy nemůže získat seminární skupinu, jejíž prerekvizity nesplňuje.

Obr. 1: Vyhodnocení prerekvizit seminárních skupin z pohledu studenta.

Vyučující může prerekvizity nastavit v Záznamníku učitele přes aplikaci Manipulace se skupinami. Přístup do seminární skupiny je možné omezit podle nejrůznějších kritérií, například dle formy studia, studovaného oboru, semestru, množství odstudovaných kreditů, určité studijní skupiny. Omezení dle studovaného oboru se využije například v situacích, kdy je potřeba vyčlenit speciální seminární skupinu pro studenty anglických oborů a je potřeba tuto skupinu vést v anglickém jazyce.

Studenti se mohou na omezení svých seminárních skupin podívat v Osobní administrativa -> Student -> Přihlašování/odhlašování seminárních skupin -> Předmět
Seznam dostupných prerekvizit naleznete v Nápovědě.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
4. 10.
2016

Evidence informace o vyučujícím u jednotlivé rozvrhové akce

Informačně přínosné | 1 | 1
Novinky

V rozvrhových aplikacích Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) nově přibyla evidence vyučujícího k jednotlivé rozvrhové akci. Tato možnost se například využije, pokud má předmět dvě přednášky týdně, ale každou z nich má na starost jiný přednášející. Cílem je v rozvrhu zobrazit toho učitele, kterého následně studenti skutečně najdou v učebně. Obdobně vyučující vidí ve svém rozvrhu pouze ty hodiny, které v rámci předmětu opravdu vyučuje.

Obr. 1: Přiřazení vyučujícího k rozvrhové akci.

Tuto doplňující informaci mohou k předmětům zavést pověření pracovníci fakult, kteří rozvrh fakulty do IS MU zadávají. Informace o vyučujících je možné zadat v jednotlivých manipulacích s rozvrhem, dále pomocí importu rozvrhu nebo v nové grafické aplikaci pro práci s rozvrhem.

Studenti si mohou jednotlivé vyučující zobrazit po zaškrtnutí možnosti "vypisovat i učitele" v nastavení výpisu rozvrhu.

Obr. 2: Zobrazení vyučujícího v rozvrhu.

O dřívějším grafickém vylepšení agendy Rozvrh jsme informovali v novince Rozvrh v novém hávu.
Rozvrháři mohou potřebné informace doplnit cestou Rozvrh -> Manipulace s rozvrhem v grafické aplikaci/Import rozvrhu/Jednotlivé manipulace s rozvrhem.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20  ... 117 »