Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12  ... 131 »
16. 12.
2019

Statistické informace a grafické přehledy dat o studijních programech

Zajímavé | 3 | 3
Novinky

Jako ve většině oblastí je i v případě studijních programů důležité vycházet při strategických rozhodnutích ze znalosti nejrůznějších dat. Do provozu proto byla Vývojovým týmem Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) uvedena aplikace Manažerská data programu, jejímž cílem je zpřístupnit odpovědným osobám nejdůležitější aktuální data v přehledné formě.

Aplikaci využijí především garanti nově akreditovaných studijních programů a jejich zástupci. Druhou velkou skupinou osob jsou členové programových rad, vč. zástupců studentů a absolventů nebo zaměstnavatelů, jejichž úkolem je pomáhat garantovi v zajištění kvality vzdělávání, jsou jeho poradním orgánem. V případě doktorského studia pak mají do aplikace přístup členové oborových rad. Nejsnadnější je aplikaci vyhledat prostřednictvím vyhledávacího pole, ale je možné k ní přistoupit také z agendy Manažerská data nebo z agendy Garant (z detailu konkrétního programu).

Úvodní zobrazení je tzv. dashboard, který koncentruje všechna dostupná data jen do několika souhrnných přehledových čísel rozdělených do skupin – Základní údaje, E-learning v IS MU a Přijímací řízení. Zobrazují se také menší skupiny k předmětové anketě, kontrolním šablonám, zapisovaným předmětům a studijním průměrům (percentilům) studentů. Kromě celého programu je data možné omezit jen na vybrané studijní plány programu.

Obr. 1: Úvodní přehled je zároveň rozcestníkem k podrobnějším informacím

K jednotlivým údajům je dostupné stručné vysvětlení výpočtu a odkaz do agendy IS MU, která s daty pracuje (po kliknutí na ikonku s otazníkem), u některých je dostupné také grafické nebo tabulkové zobrazení dat.

Skupina Základní údaje popisuje studenty, stavy studia, závěrečné práce (témata a obhájené práce) a ukončení studií (absolventy, studijní neúspěšnost a státní závěrečné zkoušky).

Obr. 2: Příklad grafického zobrazení dat o studentech – rozdělení dle ročníků studia

Ve skupině E-learning v IS MU jsou zahrnuty Studijní materiály, Interaktivní osnovy, Odpovědníky a Odevzdávárny za poslední dva semestry.

Obr. 3: Údaje o využívání e-learningu

Ze skupiny Přijímací řízení lze zjistit počty uchazečů, přijatých a zapsaných osob (vč. rozdělení dle priorit/plánů) a také trend počtu podaných přihlášek z běhů přijímacích řízení v posledním roce.

Obr. 4: Trend počtu podaných přihlášek dle plánů

Záměrem Vývojového týmu je ve spolupráci s Odborem pro kvalitu RMU zajistit, aby aplikace zobrazovala podstatné indikátory pro pravidelná hodnocení kvality studijních programů. Vzhledem ke složitosti evidence a struktury některých dat je možné, že v zobrazených údajích dojde postupem času ke korekci. Vývojový tým uvítá podněty k dalšímu rozšiřování aplikace, které je nejlepší adresovat fakultním IS-technikům, kteří také mohou osobně poskytnout k aplikaci další informace.

Aplikace je dostupná v autentizované části IS MU → Manažerská data.

O agendě Garant jsme již dříve informovali v novince Garant – vše o studijních programech na jednom místě.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
16. 12.
2019

Evidence účasti na zkušebních termínech pomocí čipových karet

Informačně přínosné | 6 | 6
Novinky – e-learning

Vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) pokračuje v modernizaci agend pro evidenci docházky. Agenda Docházka, která učitelům slouží k evidenci docházky studentů na přednáškách a cvičeních, byla nově rozšířena i na zkušební termíny. Motivací k rozšíření funkcí byla snaha zkrátit čas evidence účasti na zkoušce. Celý proces elektronické evidence docházky trvá u jednoho studenta jen několik sekund, proto je možné takto evidovat docházku na zkušebním termínu i pro stovky studentů zároveň a výrazně tak ušetřit čas s evidencí docházky na papírovém archu. Papírová prezenční listina se stovkami studentů totiž může dosáhnout rozměrů knihy a vyhledávat v takové knize jednotlivé studenty a evidovat jim docházku se pak stává časově netriviální a frustrující záležitostí.

Prostřednictvím aplikace Docházka lze nyní zaznamenat účast na zkoušce pomocí načtení identifikátorů studentských čipových karet přímo na zkoušce. Pro vyučujícího aplikace znamená výrazné zrychlení procesu evidence účastí. Automatizace procesu přináší i další výhody při následném zpracování dat, jako například vyhodnocování splnění podmínek k získání úspěšného hodnocení předmětu.

K vyzkoušení aplikace vyučující potřebuje funkční čtečku čipových karet, kterou pomocí USB připojí na zkoušce ke stolnímu počítači ve zkušební místnosti nebo k vlastnímu zařízení. Studenti následně přistupují k vyučujícímu se svou ISIC kartou, kterou krátce přiloží na čtečku. Čtečka přenese kód z ISIC karty do aplikace v IS MU. Po zvukovém signálu, který vyučujícího upozorní na korektní načtení osobních údajů studenta, se zobrazí okno s fotografií studenta pro další identifikaci. Je-li vše v pořádku, účast je studentovi automaticky zaznamenána. Není-li student přihlášen na zkoušku, je možné mu docházku v téže aplikaci zadat manuálně a účast se mu uloží automaticky spolu s přihlášením na daný zkušební termín. Zapomene-li student svoji ISIC kartu, je samozřejmě možné mu docházku zadat i po vepsání jeho UČO do vyhledávajícího pole. Na jakoukoliv nestandardní situaci spojenou s přihlášením studenta na zkoušku aplikace vyučujícího upozorní.

Obr.1: Zaznamenání docházky pomocí čipové karty.

Obr. 2: Evidence docházky v Záznamníku učitele.

S nutností prokazovat svou identitu se pomocí ISIC karty se také zvyšuje pravděpodobnost včasného odhalení pokusu o podvod, neboť aplikace dokáže vyhodnotit, který student přichází na zkoušku oprávněně po přihlášení na zadaný zkušební termín a který nikoliv.

Zadaná účast se automaticky propíše do poznámkového bloku příslušného zkušebního termínu. Studentům přihlášeným na zkušební termín, kteří se nedostaví, je zaznamenána v poznámkovém bloku neúčast.

Aplikace je dostupná v autentizované části IS MU v Záznamníku učitele → Docházka.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
26. 11.
2019

10. ročník Open space konference již klepe na dveře

Zajímavé | 1 | 1
Novinky

Vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) připravuje již 10. ročník Open space konference o e-learningu IS MU. Konference se koná pod záštitou rektora MU a je určená především pro učitele a doktorské studenty MU. Ústředním tématem tohoto ročníku konference bude hodnocení studentů a poskytování zpětné vazby.

Termín: 5. února 2020

Místo: Fakulta informatiky Masarykovy univerzity

Web konference: http://elportal.cz/osk2020/

Účastníci se dozví, jaké způsoby udělování hodnocení se vyučujícím ve výuce osvědčily a co vše zohledňují ve výsledné známce. Navíc také získají praktické tipy, jak se vypořádat s hodnocením skupinových projektů i náhled na metody poskytování skutečně efektivní zpětné vazby. V neposlední řadě se účastníci díky příspěvkům seznámí i s tím, jak může být náročné studenty hodnotit a zůstat při tom objektivní. O všechny tyto praktické rady se v rámci příspěvků podělí odborníci a samotní vyučující Masarykovy univerzity.

Ještě se rozhodujete, zda se zaregistrovat a přidat si akci do svého kalendáře? Podívejte se, v jakém duchu se nesl loňský ročník a poslechněte si, čím konference inspiruje pravidelné účastníky a jaké dojmy si z ní odnášejí:

Pohled na Open space konferenci 2019

Vedle prezentací budou pro účastníky k dispozici i tradiční stánky pro jejich dotazy, názory a náměty. Konference si i v tomto ročníku zachová formát otevřeného prostoru a znovu bude příležitostí k setkání s kolegy a porovnání a předávání zkušeností. Všichni jste srdečně zváni.

Přihlášení na konferenci je zdarma a probíhá prostřednictvím registračního formuláře na webových stránkách konference.

Na Vaši účast se již nyní těší tým Informačního systému Masarykovy univerzity.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
26. 11.
2019

Garant – vše o studijních programech na jednom místě

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Již řadu měsíců pracuje Vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) na vytvoření komplexního prostředí pro garanty nově akreditovaných studijních programů. Nyní byla agenda rozšířena o nový rozcestník aplikací a aplikační menu.

Agenda Garant slouží pro správu studijních programů a jejich plánů. Umožňuje do systému zadávat nové programy, editovat jejich základní údaje, doplňovat charakteristiky a informace pro veřejnost. V každém studijním programu je možné vypsat studijní plány v různých formách (jednooborový plán, plán se specializací apod.) a tyto rovněž editovat. Agenda zpřístupňuje nejen dílčí aplikace pro vyplňování potřebných údajů, ale zahrnuje i kontroly správnosti nastavení a nástroje pro exporty podkladů.

Aplikace je přístupná všem osobám, které jsou garantem nějakého programu, a dále osobám s explicitním právem, typicky fakultním koordinátorům pro akreditace a kvalitu studia.

Agenda Garant nejen usnadňuje a zpřehledňuje celý akreditační proces, ale také slouží jako výchozí bod pro další práci s programem a daty. Agenda byla vyvíjena průběžně s tím, jak se akreditace realizovaly na Masarykově univerzitě. Nové funkce tedy byly okamžitě využity v praxi a díky tomu mohli vývojáři pružně reagovat na potřeby uživatelů a nástroj pro ně kontinuálně vylepšovat.

Nyní je již podoba agendy poměrně ustálená, proto nastal čas doplnit ji o nový rozcestník. V něm se pomocí aplikačního menu může uživatel přepnout z úvodního přehledu, který sdružuje základní aplikace zahrnující informace napříč vybranou fakultou, na samotnou nabídku programů a na aplikace pro personální záležitosti, jako je správa zástupců garantů nebo práce s personálními listy osob.

Obr. 1: Rozcestník v agendě Garant

Po výběru konkrétního programu z nabídky se zobrazí tzv. domeček garanta, jak aplikaci pojmenovali její samotní uživatelé. Ti zde najdou odkaz do veřejného Katalogu programů, proklik na spisy v Úřadovně vztahující se k danému programu a jeho akreditaci, přehled vyučujících vč. indikace, zda jsou splněna všechna povinná kritéria. Dále si mohou zobrazit přiřazenou programovou radu, diskuzní a komunitní prostor vážící se k programu apod.

V programu je možné vytvářet studijní plány, nastavovat k nim příslušné předměty a kontrolovat průchod studijním plánem. Aplikace opět automaticky hlídá, zda předměty v plánu splňují potřebná kritéria, jako např. zda mají zcela vyplněnou svoji charakteristiku.

Obr. 2: Náhled na studijní program

Jelikož je agenda velmi rozsáhlá, podrobnosti o jejích dalších součástech přineseme zase příště.

Oprávnění uživatelé naleznou agendu na dlaždici Garant, ostatní zájemci si mohou prohlédnout alespoň Katalog programů, jež je dostupný i z veřejné titulní stránky IS MU.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12  ... 131 »