Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12  ... 106 »
8. 6.
2016

Průzkum nově připravovaných sad ikon v IS MU

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Uživatelé Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) se mohou prostřednictvím průzkumu zasadit o novou podobu používaných ikonek.

V souladu s dlouhodobým záměrem MU a potřebou nových funkcí a aplikací i pro mobilní zařízení, se uvažuje také o změně používaných ikon v IS MU. Z návrhů studentů MU, kteří je vypracovali v rámci svého studia v Ateliéru grafického designu a multimédií na Fakultě informatiky (FI MU), byly vybrány tři návrhy sad ikon, které by mohly doplnit aplikace IS MU.

Obr. 1: Navržené sady ikon.

Hlasovat mohou všichni autentizovaní uživatelé, a to až do 10. 6. 2016 včetně. Průzkum je anonymní. V případě zájmu mohou uživatelé k tématu klást otázky v diskusním fóru, kde po skončení průzkumu také naleznou souhrnné výsledky. Výsledek průzkumu tak poskytne odborníkům, kteří se na výběru podílejí, informaci, jaký styl uživatelé preferují.

Hlasovat můžete na Průzkum: které sady ikon by se Vám v IS MU více líbily? (Osobní administrativa → Průzkumy → Průzkumy k zodpovězení).

O agendě Průzkumy jsme vás dříve informovali v novince Nový nástroj Průzkumy pro tvorbu dotazníků.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
8. 6.
2016

Export odpovědníků do PDF

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

Agenda Odpovědníky v Informačním systému Masarykovy univerzity (IS MU) byla obohacena o hromadný export odpovědníků do PDF. Odpovědníky slouží k tvorbě elektronických testů, může se jednat o procvičování nebo ostré závěrečné testování, které má vliv na hodnocení studentů. Agendu lze využít i ke sběru domácích úkolů.

Nová funkce je užitečná pro vyučující, kteří raději opravují testy v papírové podobě. Nyní si mohou zodpovězené testy hromadně vyexportovat do PDF a následně vytisknout. Exportují se všechny odpovědi vybraného odpovědníku do jednoho souboru. Každý soubor má na začátku seznam studentů, jejichž odpovědi se zpracovaly. U otázek, kde se vybírá z nabídky možností, je vidět odpověď, kterou student zvolil, správná odpověď a získaný počet bodů za danou otázku. Export odpovědníků do PDF ocení i pracovníci studijního oddělení při archivaci dokumentů (odpovědi ze státních závěrečných zkoušek nebo přijímacího řízení), hromadné zpracování jim ušetří čas.

Obr. 1: Export odpovědníku do PDF.

Aktuálně aplikace umí zpracovat odpovědníky, které obsahují ty nejvíce používané otázky - multiple choice (typ :r a :c) a otevřené (typ :a). Do budoucna se plánuje rozšíření na všechny typy otázek.

Pokud by uživatelé potřebovali vytisknout i složitější typy otázek, mohou kontaktovat pracovníky uživatelské podpory (etech@fi.muni.cz), kteří jsou připraveni jim individuálně pomoci.

Aplikaci je možné nalézt pod odkazem Učitel -> Správa odpovědníku -> Export odpovědí: PDF.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
29. 4.
2016

Nový nástroj Průzkumy pro tvorbu dotazníků

Informačně přínosné | 1 | 1
Novinky

Vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) připravil pro uživatele zbrusu nový nástroj Průzkumy pro tvorbu nejrůznějších dotazníků a anket. Pomocí Průzkumů může kdokoliv vytvořit anketní dotazník a jeho prostřednictvím získat zpětnou vazbu a potřebné informace nejen od uživatelů IS MU, ale i od veřejnosti mimo MU.

Obr. 1: Náhled na dotazník.

Do dotazníku lze vložit mnoho různých typů otázek (např. výběr jedné nebo více možností, vepsání textu, výběr na škále nebo z matice odpovědí) a jednotlivé otázky je možné navzájem provázat a podmínit jejich zobrazení či skrytí v dotazníku předešlou odpovědí. Tzv. automatickým filtrováním otázek je tedy možné vytvořit dotazník respondentovi na míru a nepokládat mu otázky, které se ho již netýkají. Průzkum lze personalizovat i zobrazením otázek jen k předmětům, které měl student zapsané, a vyučujícím, kteří jej učili. Ke každému průzkumu je možné nastavit, zda mají být odpovědi dostupné veřejně, respondentům, kteří odpovídali, či pouze samotnému vyhlašovateli.

Obr. 2: Zadávání otázek.

Uživatelé s vyššími právy mohou navíc využít pokročilé nástroje. Jedná se například o nastavení seznamu respondentů, jeho automatické doplňování na základě pevně stanovených kritérií nebo automatické obesílání respondentů urgenčními e-maily.

Průzkumy rovněž nabízejí aplikace pro práci s výsledky, nechybí grafy a exporty pro další vyhodnocování dat, poskytují statistiku vyplňování a otevírání průzkumu odpovídajícími v jednotlivých dnech. Pro kontrolu je k dispozici podrobná historie operací, která obsahuje i informace o komunikaci s respondenty (např. zaslání urgenčního e-mailu).

Obr. 3: Čtení odpovědí.

V rámci pilotního režimu aplikace byla již spuštěna řada průzkumů, agendu využívají jak rektorátní pracoviště pro celouniverzitní dotazníky, tak proděkani na fakultách a mnozí další. Na základě připomínek od uživatelů z praxe je aplikace dále upravována a jsou doplňovány nové funkce. S rozvojem Průzkumů se tedy počítá i v letošním roce.

Aplikaci naleznete přímo na titulní stránce IS MU (Osobní administrativa → Průzkumy).

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
29. 4.
2016

Elportál přináší nové publikace o sportu a buňkách

Zajímavé | 1 | 1
Novinky – e-learning
Univerzitní e-learningový portál Masarykovy univerzity (MU) Elportál představuje nové publikace. K aktivnímu trávení volného času formou cvičení vybízí publikace Rollpilates. Naopak publikace Elektronově mikroskopický atlas tkání a orgánů se hodí spíše pro klidně strávené odpoledne či večer věnovaný prohlídce snímků jednotlivých tkání.
Rollpilates

Výukový materiál Rollpilates je sestavený na základě nejnovějších vědeckých poznatků, obsahuje jak teoretické informace k výukové problematice, tak praktický zásobník cviků s ilustračními fotografiemi a video ukázkami z obou systémů. Tedy z cvičební metody Pilates a tréninku fasciální sítě, který je novou formou cvičení, jehož základem jsou různé strečinkové formy a automasážní techniky, s jejichž pomocí dochází k obnovení správných funkcí myofasciální sítě. Tato metoda je teprve v posledních několika letech postupně zaváděna do různých pohybových oborů. Výuková pomůcka byla vytvořena pro studenty předmětů Physical Education – Rollpilates a Tělesná výchova – Rollpilates, ale nyní je dostupná všem zájemcům, a to ve verzi pro mobilní zařízení (ePub) v češtině a angličtině.

Obr. 1: Ukázky z publikace Rollpilates.

Elektronově mikroskopický atlas tkání a orgánů

Publikace Elektronově mikroskopický atlas tkání a orgánů postupně představuje jednotlivé orgánové systémy tak, jak jsou vyučovány v rámci předmětu Histologie a embryologie I a II. Elektronově mikroskopické snímky vybraných orgánů jsou popsány a doplněny textem, který shrnuje morfologické a funkční charakteristiky dané oblasti. Jednotlivé kapitoly obsahují nejen základní medicínské informace, ale jsou přidány i recentní odborné informace. Atlas je zpracován v české a anglické verzi a je skvělou pomůckou pro získání ucelených informací o ultrastruktuře buněk a tkání a pro pochopení jedinečnosti každé buňky.

Obr. 2: Ukázky z publikace Elektronově mikroskopický atlas tkání a orgánů.

Na Elportále lze najít i publikace z mnoha jiných a neméně zajímavých oblastí.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12  ... 106 »