Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21  ... 109 »
8. 10.
2015

Elportál – e-learningový portál Masarykovy univerzity v novém

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

Oficiální e-learningový portál Masarykovy univerzity (MU) Elportál, který již téměř devět let sloužil jako významný zdroj informací pro širokou veřejnost a inspirace pro pedagogy v oblasti elektronické podpory výuky na MU, prošel kompletní přeměnou a byl zveřejněn v nové podobě. Vzhled respektuje aktuální vývoj a technologické trendy v oblasti webového designu. Informace, které návštěvníci hledali nejčastěji, jsou nyní snáze dostupné a o novinkách jsou informováni na každé stránce Elportálu.

Obr. 1: Titulní strana Elportálu.

Publikace ve formátu pro mobilní zařízení a tablety, tzv. e-knihy, jsou vyčleněny do samostatné sekce a je přidána také možnost vyhledávat pouze v publikacích, které obsahují i formát e-knihy. Uživatelé těchto moderních zařízení se k elektronickým výukovým publikacím dostanou cestou tzv. poliček s knihami, na které jsou zvyklí. Všechny zveřejněné výukové publikace získaly jednotný vzhled díky novým obálkám.

Obr. 2: Nabídka Elportálu pro mobilní zařízení a tablety.

Spolu se zveřejněním nové verze Elportálu byly spuštěny další nové sekce. Katalog e-learningu umožní nahlédnout na kreativní a didaktické metody využívání moderních informačních technologií v různých předmětech vyučovaných na Masarykově univerzitě. Obsahuje působivé výsledky prezentující práci vyučujících MU a spolupráci s našimi informatiky, tipy na využívání multimédií ve výuce, osvědčené postupy online spolupráce se studenty i nekonvenční přístupy v testování. Kromě toho, že je metodika jedním z důležitých témat na Open space konferencích o e-learningu v Informačním systému Masarykovy univerzity (IS MU), obsahuje nová sekce Ukázky a metodika konkrétní motivace, postupy inovací, náročnost a zkušenost učitelů shrnutou do případových studií. Nově bylo zařazeno téma testování, protože zájem vyučujících o toto téma stále stoupá. S elektronickým testováním se v uplynulém akademickém roce setkal téměř každý druhý student, což je čtyřikrát více než před dvěma lety. Pro vyučující byla zveřejněna prezentace z přednášky Konstrukce a analýza didaktických testů dr. Klimusové a dr. Květoně z letošního ročníku Open space konference o e-learningu IS MU. Se zvyšujícím se množstvím e-publikací bylo třeba zefektivnit jejich vyhledávání a třídění dle požadovaných kritérií. Nově tedy přibyl seznam autorů e-publikací a zjednodušené řazení publikací podle oborů.

Obr. 3: Sekce Výukové publikace.

O publikacích na Elportálu jsme vás dříve informovali v novinkách Publikace na Elportálu ve formátu pro mobilní zařízení a Publikace vydané na Elportále MU mohou mít nově přiděleno ISBN.
Informace o Elportálu se můžete také dozvědět v tiskové zprávě nebo článku zveřejněném na portálu Novinky.cz.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
8. 10.
2015

E-publikace pro příznivce sportu či hudby

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

Nedávno jsme vás informovali o publikování výukových pomůcek na Elportálu ve formátu pro mobilní zařízení (více v novince Publikace na Elportálu ve formátu pro mobilní zařízení). Nyní byly přidány nové výukové materiály, na jejichž tvorbě se podíleli i pracovníci Servisního střediska pro e-learning na MU. Obě publikace jsou dostupné v HTML verzi i ePub verzi pro mobilní zařízení.

Metodika jízdy na kolečkových lyžích v biatlonu

Publikace je primárně určena studentům oboru Trenérství na Fakultě sportovních studií MU, dále pak trenérům biatlonu a odborné veřejnosti. Publikace se zaměřuje na rozvoj techniky jízdy a kondičních předpokladů prostřednictvím kolečkových lyží v přípravném období tréninkového roku. Kromě praktických ukázek, videí a fotografií se čtenáři dozví také něco o historii této disciplíny. ePub verze obsahuje množství videí (37 celkem), které si studenti mohou pohodlně spustit na svém tabletu či mobilu kdekoliv, třeba v tělocvičně či v terénu.

Publikaci najdete na Elportálu.

Obr. 1: Ukázky z publikace Metodika jízdy na kolečkových lyžích v biatlonu.

Elektroakustická hudba

Tato publikace mapuje teoretický a praktický přínos klíčových evropských i amerických institucí v čele s průkopníky nových technik, ale i tvůrců silných individuálních poetik k vývoji tohoto druhu hudby. Učebnice slouží především studentům stejnojmeného předmětu a obsahuje množství odkazovaných video i audioukázek.

Publikace je dostupná na Elportálu.

Obr. 2: Ukázky z publikace Elektroakustická hudba.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
16. 9.
2015

Pravý panel přináší aktuální dění

Zajímavé | 1 | 1
Novinky

Vývojový tým Informačního systému MU (IS MU) inovoval titulní stránku systému a zveřejnil na ní nový pravý panel. Prostřednictvím panelu se vývojáři snaží naučit IS, aby vyhledával zajímavé informace z fakulty a ukázal je uživatelům. Tak jsou nyní uživatelé informováni o aktualitách z Vývěsky, Diskusních fór a dalších aplikací, ve kterých často přibývají nové informace. Příspěvky jsou nyní sloučeny do několika sekcí, se kterými uživatel může libovolně manipulovat. Může nejen ručně aktualizovat příspěvky, ale i přesunout nebo skrýt sekci. Oživení pak přináší nová sekce Příspěvky. Kromě informace o počtu nových příspěvků v dané sekci si lze zobrazit i příspěvky samotné.

Sekce Příspěvky zobrazuje aktuality z diskusí či vývěsky fakulty uživatele. Může se jednat o příspěvky nové, hodně čtené či dobře hodnocené. Uživatelé tak mají přehled o tom, co se na jejich fakultě řeší, a mohou se do diskuse ihned zapojit. Stačí si kliknutím na příspěvek otevřít danou diskusi a reagovat, anebo vložit nový příspěvek do diskuse kliknutím na ikonku "plus".

Obr. 1: Přehled aktuálních příspěvků z diskusních fór a vývěsky fakulty.

Oproti původnímu panelu jsou uživatelé informováni nejen o tom, že je něco nového, ale vidí hned, o co jde. Nové události, aktivity známých či nové příspěvky z uživatelem sledovaných vývěsek se po rozkliknutí vybrané sekce zobrazí přímo v panelu.

Obr. 2: Zobrazení příspěvků ze sledované vývěsky přímo v panelu.

Pokud si uživatel přeje zobrazovat méně sekcí nebo jiné pořadí sekcí, může tak snadno učinit pomocí ikonek u vybrané sekce. Pomocí šipek lze sekci přesunout na libovolné místo v panelu, pomocí křížku pak celou sekci skrýt. V sekci Příspěvky je navíc ikonka "plus", pomocí které lze umístit nový příspěvek do vybraného fóra.

Obr. 3: Přesunutí sekce na jiné místo.

Součástí pravého panelu je také část věnována aktualitám z IS MU, prostřednictvím které se uživatelé dozví důležité informace z blogu Novinky a zajímavosti ze světa IS MU, ale i novinky z blogů Deníček: co je nového v IS MU? nebo IS po kapkách.

Obr. 4: Aktuality o IS MU.

Více informací o pravém panelu se dozvíte v Nápovědě.

O změnách titulní stránky IS MU jsme vás dříve informovali v novinkách Nová titulní strana – více možností pro uživatele nebo Zkrácená titulní stránka IS pro studenty.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
16. 9.
2015

Nová funkce v ownCloudu pro odevzdávárny

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

Nedávno jsme vás informovali o externí službě ownCloud (více v novince Externí služba ownCloud umožňuje synchronizaci souborů s IS MU), která umožňuje synchronizaci souborů z lokálního úložiště uživatele s Informačním systémem MU (IS MU), a to i prostřednictvím mobilních či desktopových aplikací. Nyní byla tato služba doplněna o novou funkci, která rozšiřuje použití u odevzdáváren.

Odevzdávárny, které slouží vyučujícím ke sběru vypracovaných úkolů či seminárních prací, mohou být nastaveny tak, aby student ve složce viděl pouze svoje soubory, nikoliv soubory ostatních spolužáků (před jméno souboru se doplní učo vkládajícího). Odevzdané soubory si pak učitel stáhne do svého počítače, opraví a znovu zavede do ISu. Aby byly takto zavedené soubory opět přístupné pouze autorovi, je nutné je vložit ve formátu ZIP pomocí Správce souborů. Nyní lze pro tyto účely využít také novou funkci ownCloudu. Stačí u synchronizace ve směru ownCloud -> IS zaškrtnout atribut "Soubory začínající na učo- dovolit číst pouze dané osobě".

Podrobnější informace o službě ownCloud jsou dostupné v Nápovědě.

Více o možnostech použití mobilních a desktopových aplikací naleznete v tomto dokumentu.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21  ... 109 »