Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15  ... 144 »
4. 5.
2021

Hodnocení doktorských studentů pohledem Oborové rady

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Oborová rada je důležitým orgánem, který dohlíží na průchod studiem u postgraduálních studentů. Mimo jiné schvaluje studentův individuální studijní plán nebo vyjadřuje souhlas s tím, aby student dále pokračoval ve studiu. Nově byla Vývojovým týmem Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) doplněna rubrika pro schválené semestrální náplně a rozšířen přehledový výpis.

Veškeré zásadní informace o doktorském studentovi jsou sdruženy v aplikaci Schvalování a hodnocení individuálních studijních plánů Ph.D. Sem své plány zadává student a vkládá vyjádření školitel i předseda oborové rady. Nově jsme doplnili volitelnou rubriku, kdy předseda oborové rady může schválit i plánovanou studijní náplň pro nadcházející semestr.

Obr. 1: Schvalování semestrální náplně

V nedávné době byla rozšířena také aplikace Pohled oborové rady, která slouží jako přehledný rozcestník vedoucí k hodnocení jednotlivých studentů. Tabulka s jejich seznamem byla doplněna o grafické vyjádření uložených souhlasů (či nesouhlasů). Školitel či předseda oborové rady, který má na starosti editaci hodnocení, má k dispozici odkazy pro vyplnění konkrétní rubriky, odkazy se nabízí pouze ve chvíli, kdy vyplňování dovoluje harmonogram. Předseda oborové rady může také vybrat více studentů a hromadně jim schválit semestrální náplň nebo zadat souhlas s pokračováním ve studiu.

Přístup do aplikace byl také rozšířen pro studijní oddělení, kdy si uživatel s příslušným právem může zobrazit pohled na studenty příslušící k té fakultní oborové radě, kterou si zvolí.

Obr. 2: Zobrazení pohledem předsedy oborové rady

Aplikace je pověřeným osobám dostupná v autentizované části IS MU → Studijní → Schvalování a hodnocení individuálních studijních plánů Ph.D. → Výběr studentů ze seznamu (pohled oborové rady/komise)
nebo
IS MU → Školitel → Pohled oborové rady - Schvalování a hodnocení individuálních studijních plánů Ph.D.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
4. 5.
2021

Modernizace přehrávání a manipulace s multimediálními soubory v IS MU

Informačně přínosné | 2 | 2
Novinky – e-learning

Všichni, kdo v Informačním systému Masarykovy univerzity (IS MU) pracují s multimediálními soubory, jistě zaznamenali, že IS MU již nějakou dobu používá nové přehrávače multimediálních souborů, které splňují aktuální nároky na bezpečnost, kvalitu a především uživatelský komfort při jejich používání.

Video i audio
Nové přehrávače v IS MU umožňují spouštět libovolné multimediální soubory online, tedy přímo ve stránce prohlížeče, bez nutnosti stahování souboru na disk. Díky tomu jsou rozšířeny možnosti použití napříč různými agendami, jako jsou odpovědníky, interaktivní osnovy, diskuzní fóra a další.

Samotné vytvoření přehrávače je otázkou několika okamžiků. Soubor vložený do Správce souborů stačí označit a zvolit odkaz „Vytvořit HTML5 přehrávač“. V tomto okamžiku se vytvoří přehrávač, se kterým je již možné manipulovat. Pozor, samotný soubor pak jde přehrát až v okamžiku, kdy je dokončena jeho konverze. Délka trvání operace je závislá na velikosti konkrétního souboru a momentálním vytížení systému.

Zabezpečení proti stažení
Důležitou součástí nového přehrávače je možnost šifrování souborů. Při zvolení této funkce není možné, aby si uživatel mohl stáhnout soubor do svého počítače. Je tak bráněno nechtěnému šíření souborů a dalším manipulacím s nimi.

Samozřejmostí je, stejně jako u všech souborů ve Správci souborů, možnost ošetřit přehrávač přístupovými právy, která určují, kdo smí soubor přehrát. Zda osoby, které mohou video přehrát, budou moci video i stáhnout, záleží na zvoleném nastavení při vytváření přehrávače. Pokud je tedy při vytváření přehrávače zvoleno, že se mají videa zabezpečit proti stažení, tak IS bude sám hlídat, aby nedošlo k nechtěnému zpřístupnění možnosti stažení.

Obr. 1: Vytvoření přehrávače videa a možnost šifrování

Široké možnosti sdílení
Nově je u každého přehrávače ve Správci souborů možnost „Sdílet“. Tato možnost je praktická pro sdílení/vložení multimediálních souborů v rámci IS MU (např. Odpovědníky, Interaktivní osnovy, diskuzní fóra, ...), ale i pro sdílení veřejné. Stačí pouze zkopírovat jeden z nabízených odkazů, dle zamýšleného použití, a ten do cílového místa vložit. Odkaz je možné i zkrátit za pomoci zkracovače odkazů, je tedy snazší jej nadiktovat či vložit do e-mailu (je kratší).

Obr. 2: Tabulka s odkazy pro sdílení

Bližší informace o možnostech přehrávání video souborů jsou dostupné v Nápovědě.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
8. 4.
2021

Nový algoritmus vyhledávání podobností

Zajímavé | 11 | 11
Novinky – plagiáty

Masarykova univerzita byla první vysokou školou v České republice, která vytáhla do boje s plagiátory pomocí vlastního software na kontrolu textových podobností. Od roku 2006 kontroluje závěrečné a jiné práce přímo v Informačním systému MU (IS MU) díky vyvinutému algoritmu na odhalování plagiátů. O dva roky později se spojilo několik veřejných vysokých škol a MU vyvinula meziuniverzitní systémy, které tyto školy začaly od roku 2008 využívat. Postupně se prostřednictvím těchto systémů zapojily i další vysoké, vyšší odborné a střední školy. Jedná se o Theses.cz na odhalování plagiátů ve vysokoškolských a absolventských pracích, Odevzdej.cz na kontrolu seminárních, školních a jiných prací a Repozitar.cz pro kontrolu vědeckých publikací. Systémy využívá už více než 80 škol a institucí, mezi něž patří i dvě ministerstva, a výrazně se tak rozšířila i databáze prohledávaných souborů, která čítá více než 50 miliónů položek.

Způsob opisování se od dob spuštění systémů na odhalování plagiátů proměňuje. Studenti už nyní s kontrolou své práce v některém ze systémů počítají a často si práce před odevzdáním sami kontrolují v systému Odevzdej.cz, nedovolí si tak již odevzdat cizí práci nebo doslovně opsat pasáže z odborných publikací. Nově se proto opisování častěji projeví detailním přeformulováním textů, které je stále použitím cizích myšlenek, a tedy plagiátem. Vývojový tým IS MU proto vyvinul nový algoritmus vyhledávání podobností, který lépe odhalí i parafrázované texty a navíc poskytne nové funkce, modernější design a přehlednější způsob zobrazení nalezených podobností.

Obr. 1: Nová verze vyhledávání podobností

Nový algoritmus se soustřeďuje na parafrázované, tedy přeformulované, texty. Algoritmus se nesnaží vyhodnotit velmi krátké společné pasáže textu. Podle našich zkušeností takovéto pasáže bývají obvykle věci jako standardní definice, víceslovné ustálené odborné termíny, citace zákonů a podobně, jejichž přítomnost ještě neznamená, že jde o plagiát. Další jeho vlastností je, že při zobrazení výsledků "přeskakuje" ty z nalezených zdrojů, které z hlediska podobností nepředstavují oproti již zobrazeným žádnou přidanou hodnotu a v seznamu relevantních zdrojových dokumentů by jednou vyznačené podobnosti již jen duplikovaly. I tyto přeskočené zdroje si však lze zobrazit a podrobit kontrole. Nový systém také vyhodnocuje jinak procento podobnosti mezi dokumenty. Může být vyšší, anebo naopak i nižší. Rozhodně se však nedoporučuje, aby se uživatelé tímto procentem řídili. Je to jen číslo a i nález 1 % může znamenat závažné porušení. Opačně ani vysoké procento podobnosti nemusí být známkou plagiátorství.

Nalezené podobnosti se nově zobrazují ihned po kliknutí na Žárovku pod ikonou Vejce vejci (Vyzkoušejte novou verzi). Spočítání podobností probíhá výrazně rychleji než dříve, neboť podobnosti jsou dostupné ihned po vytvoření textové verze souboru. Automaticky jsou ignorovány dokumenty stejného vkladatele (lze ale zvolit i jejich zahrnutí).

Obr. 2: Odkaz na novou verzi

Podobnosti z jednotlivých zdrojových dokumentů jsou nově vyznačeny různými barvami, ne pouze červeným písmem. Ikonka na začátku barevně zvýrazněného textu ukazuje, kolik zdrojů je s tímto textem podobných, a po rozkliknutí je možné vidět, které zdroje to konkrétně jsou. Kliknutím na vybraný zdroj dojde ke zvýraznění podobností právě s tímto zdrojem. Přehled nalezených zdrojových dokumentů se zobrazuje také v pravé boční liště, kde pod ikonkou tří teček nalezne uživatel více informací o vybraném zdroji.

Obr. 3: Zobrazení nalezených podobností

Aby nebyl uživatel zahlcen množstvím zdrojů, které se s porovnávaným dokumentem překrývají ve stejných pasážích s dříve nalezenými dokumenty, jsou tyto tzv. přeskakovány. Pro lepší přehlednost začíná algoritmus přeskakovat dokumenty, pokud počet těchto zdrojů přesáhne desítku. Počet takto přeskočených dokumentů je zobrazen v šedém oválu v pravém panelu s přehledem zdrojů. Po rozkliknutí tohoto čísla si lze dokumenty prohlédnout a zobrazit k nim podobnosti.

Obr. 4: Počet "přeskočených" dokumentů

Nový algoritmus a funkce by mohly vyučujícím a dalším pověřeným osobám, jež práce kontrolují, napovědět, které práce vyvolávají určité podezření. Procento nalezených podobností ale neurčuje, zda je práce plagiátem či nikoliv, každou práci je nutné posoudit individuálně, zkontrolovat správnost citací vždy člověkem, a to odborným pracovníkem v oboru.

Další informace o systému naleznete v Nápovědě a v Průvodci, který je odkazovaný přímo z této aplikace.

V současné době nabízíme uživatelům nejen výsledky nového algoritmu, ale po dobu ověřovacího provozu ponecháváme dočasně i možnost použití původního systému.

Nový algoritmus vyhodnocuje podobné pasáže textu jiným způsobem než původní algoritmus. Je tedy očekávané, že se budou odlišovat jak hranice podobných pasáží, výše zmíněné krátké podobnosti, tak i celková procenta podobnosti dokumentů. V případě že systém vrací jiná data, než byste očekávali, obraťte se jako obvykle s dotazem na adresu theses@fi.muni.cz a popisem toho, jaký dokument porovnáváte, co očekáváte za výsledky, a kde se vaše očekávání liší od toho, co systém vrací.

Věříme, že nový algoritmus pomůže školitelům a dalším uživatelům lépe dohledávat možné zdroje plagiátorství.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
8. 4.
2021

Distanční zápis studentů

Zajímavé | 4 | 4
Novinky

Vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) reaguje na další potřeby svých uživatelů, tentokrát nově nastupujících studentů. Nejen kvůli epidemii COVID-19 byl vytvořen distanční zápis, který může oddálit nutnou osobní návštěvu fakulty.

Distanční zápis je možné povolit pro vybrané přihlášky, hromadným importem příznaků nebo jednotlivě v Úpravě oborových údajů a rozhodnutí. Existují dvě varianty - řádný distanční zápis a podmíněný. Druhá varianta je vhodná, pokud uchazeč nedodal některý z povinných dokumentů.

Obr. 1: Vložení distančního zápisu

Uchazeči svůj distanční zápis provádí přímo v přihlášce ke studiu. Po kliknutí na tlačítko “Zapsat se do studia” musí uchazeč potvrdit souhlas se zapsáním se na univerzitu a potvrdit kontrolu hesla pro přístup. Dále potvrdí, že se seznámil s pravidly BOZP či jinými dokumenty dle potřeb fakulty, stejně jako při prezenčním zápisu.

Obr. 2: Potvrzení souhlasů

Následně již nový student získá své učo a nastaví si své primární heslo pro přihlášení do IS MU. Pokud již na univerzitě aktivně působí, musí použít své stávající přihlašovací údaje, a tím pro něj celý proces končí.

Obr. 3: Vyplnění primárního hesla

Studenti s novým primárním heslem jsou tzv. neztotožnění. Pro ztotožnění své osoby a dokončení celého zápisu musí osobně navštívit studijní oddělení, kde zkontrolují identitu jeho osoby a bude mu vydáno nové heslo pro přihlašování. Výhodou je, že ověření může proběhnout později, např. v průběhu semestru.

Obr. 4: Upozornění pro neztotožněnou osobu

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15  ... 144 »