Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
« 1  ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23  ... 128 »
21. 12.
2017

Elportál představuje další publikaci - tentokrát ze světa mikrobiologie

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

Univerzitní e-learningový portál Masarykovy univerzity (MU) Elportál vydal další elektronickou publikaci Skripta ke cvičení z obecné mikrobiologie, cytologie a morfologie bakterií, která, jak název vypovídá, pomáhá studentům se zorientovat v oblasti mikrobiologie a vede je jednotlivými vyučovacími lekcemi.

Skripta ke cvičení z obecné mikrobiologie, cytologie a morfologie bakterií zahrnují podrobný popis jednotlivých úloh v mikrobiologických cvičeních, a to včetně úvodu do problematiky, interaktivních odkazů na literaturu, zhodnocení výsledků, fotografií, zajímavostí a interaktivních testovacích otázek.

Obr. 1: Ukázka z publikace Skripta ke cvičení z obecné mikrobiologie, cytologie a morfologie bakterií.
Autorky publikace: Mgr. Jana Kopecká, Ph.D., Mgr. Gabriela Rotková, Ph.D.

Publikace usnadňuje studium studentům předmětu PřF:Bi4090c Obecná mikrobiologie - cvičení, PřF:Bi4091c Praktikum z obecné mikrobiologie a PřF:Bi7340 Cytologie a morfologie bakterií - cvičení a je také dostupná ve verzi pro mobilní zařízení (ePub).

Další zajímavé publikace lze najít na Elportálu.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
15. 9.
2017

Informační systém MU dostává k 18. narozeninám novou podobu

Zajímavé | 9 | 9
Novinky

Informační systém Masarykovy univerzity (IS MU) slaví v letošním roce malé jubileum, již 18 let pomáhá při studiu a v práci svým uživatelům. Ke své plnoletosti dostává nový kabát, který zahrnuje nejen působivý design, ale také moderní funkce a technologie.

Obr. 1: IS MU slaví 18. narozeniny.

Vývojový tým spouští novou verzi se začátkem semestru, každý zájemce si ji může volitelně zapnout a vyzkoušet. Zároveň je možné se kdykoliv vrátit do staré verze systému, která zatím zůstává dostupná v původní podobě.

O nejzásadnějších změnách se uživatelé dozvědí na uvítací obrazovce.

Mezi stěžejní inovace patří:

  • zjednodušená titulní stránka,
  • levé menu pro rychlý přístup do často používaných aplikací, které lze nastavit na míru,
  • chytré vyhledávání s praktickým našeptávačem,
  • přehledný a jednoduše ovladatelný správce souborů,
  • možnost volby motivu pro zpříjemnění práce,
  • responzivní design pro práci na mobilních zařízeních.

Obr. 2: Výběr motivu.

Úpravy navazují na inovace, které proběhly již v předchozích letech, kdy byly převedeny do moderního responzivního designu například agendy Elportál a Obchodní centrum MU a byl zveřejněn Život na MU, první agenda primárně určená pro mobilní zařízení. Pracovníci Vývojového týmu plánují na inovacích pracovat i nadále, postupně budou upravovány a vylepšovány i další agendy.

Obr. 3: Nová titulní strana ISu.

Pokud máte chuť si při příležitosti oslavy ISu trochu zavzpomínat, doporučujeme novinku k 10. výročí provozu IS MU, kde najdete zajímavosti o vzniku systému a jeho původní podobě.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
15. 9.
2017

Pokročilé možnosti správy hodnocení s API poznámkových bloků

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

Na základě podnětů vyučujících zrealizoval Vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) úpravy týkající se pokročilejších operací nad poznámkovými bloky.

API (Application Programming Interface) poznámkových bloků je rozhraní, které slouží k bezpečné manipulaci s poznámkovými bloky jednotlivých předmětů prostřednictvím aplikací externích systémů. S použitím API poznámkových bloků lze nejen vytvářet a upravovat poznámkové bloky, ale i zjišťovat informace o předmětu, seminárních skupinách, zapsaných studentech a mnoho dalších neméně zajímavých dat. Vyučující tak mohou například provádět složitější operace nad poznámkovými bloky pomocí svých vlastních skriptů a výsledky opět zavést do ISu.

Pro použití API poznámkových bloků je nejprve potřeba nastavit unikátní klíč u cílového předmětu. Vytvoření API klíče se nachází v Záznamníku učitele v sekci Poznámkové bloky.

Následně stačí vyplnit časové rozmezí a IP adresy, ze kterých bude možno API poznámkových bloků používat.

Obr. 1: Zadání časového rozmezí a povolení IP adresy.

Detailní informace o rozsáhlých možnostech a využití API poznámkových bloků se dočtete v Nápovědě IS MU.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
15. 9.
2017

Elportál se rozšířil o další matematickou publikaci

Vtipné | 1 | 1
Novinky – e-learning

Univerzitní e-learningový portál Masarykovy univerzity (MU) Elportál zveřejnil aktualizaci publikace Početní praktikum, která je průvodcem hodinami matematiky pro studenty fyziky.

Sbírka Početní praktikum představuje souborný studijní materiál, usnadňující výběr příkladů, souvisejících s danými tématy. Je rozdělena do dvanácti základních kapitol, které obsahují stručnou teorii a soubor příkladů s uvedeným výsledkem. Čtenáři v ní také najdou interaktivní animace modelů rotačních těles.

Obr. 1: Ukázka z publikace Početní praktikum.
Autor publikace: Mgr. Ing. arch. Petr Kurfürst, Ph.D.

Publikace je určena studentům předmětů PřF: F1422 Početní praktikum 1 a PřF: F2423 Početní praktikum 2 a pokrývá veškerou přednášenou látku.

Další zajímavé publikace lze najít na Elportálu.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« 1  ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23  ... 128 »