Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
11. 5.
2008

Rozpoznávání naskenovaných dokumentů integrováno do IS MU

Dosud nehodnoceno.
Novinky
Před několika dny dal Informační systém Masarykovy univerzity svým uživatelům k dispozici novou službu - rozpoznávání naskenovaných dokumentů. Pod pojmem rozpoznávání se rozumí proces označovaný optické rozpoznávání znaků (OCR - Optical Character Recognition). Skenerem se naskenuje jedna nebo více stran textu, příp. textu spolu s grafikou a získá se tak počítačový soubor s obrazem skenované předlohy. Rozpoznáním se získá ze souboru s obrazem naskenované předlohy text, který pak lze např. označit myší, může se v něm vyhledávat, přenést text do Wordu a dále ho zpracovávat a upravovat. Uživatel má na výběr buď pouze vytvoření textového výstupu, nebo vytvoření dvouvrstvého PDF souboru.

Informační systém MU je schopen rozpoznat soubory uložené do libovolné agendy, ve které funguje Správce souborů. Tzn. ve Studijních materiálech, v Úschovně, na Mém webu, v Poskytovně, v Dokumentovém serveru atp. IS automaticky rozpoznává do formátu text. O rozpoznání do formátu text není nutné žádat. Kliknutím se požádá o rozpoznání do dvouvrstvého PDF. Výhodou služby pro rozpoznávání zaintegrované do IS MU je to, že služba je bez nutnosti instalovat další programové vybavení dostupná všem uživatelům IS MU a je dostupná tam, kde uživatelé IS MU ukládají a spravují svoje dokumenty.

Proces rozpoznání dokumentu jistou dobu trvá. Trvání souvisí s velikostí rozpoznávaného dokumentu a s počtem dokumentů, které jsou ve frontě před rozpoznávaným dokumentem. Obsah fronty vyřizují rozpoznávací servery dle priorit a času zařazení do fronty. O ukončení rozpoznání je uživatel informován automaticky e-mailem.

Za první týden provozu se s informací o existenci této služby seznámilo 5073 uživatelů IS MU, vyzkoušelo si ji 51 uživatelů a nechalo si rozpoznat 114 souborů. Automaticky bylo za první týden rozpoznáno 15.711 dokumentů celkem. Jedná se o dokumenty, které byly do IS MU vloženy dříve, ale dosud rozpoznány nebyly. Dalších cca 100.000 dokumentů na rozpoznání ještě čeká.

11. května 2008

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
11. 5.
2008

Inspirace pro multimediální studijní pomůcky v nové verzi

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning
Sekce Elportálu věnovaná činnnosti Servisního střediska prošla inovací. Pro zájemce o tvorbu multimediální studijní pomůcky to znamená zejména lepší orientaci v hotových dílech, které jsou učiteli obvykle poptávany. Servisní středisko je centralizované technické pracoviště, které vyvíjí a inovuje studijní pomůcky umístitelné na Internetu (v Informačním systému Masarykovy univerzity - IS MU). Zpracované zakázky soustavně vyhodnocuje a poptávku vyučujících zprostředkovává dalším zájemcům formou případových studií.

Co učitelé za uplynulý rok nejvíce vytvářeli?

V současné době se inspirace pro tvůrce pomůcek přibližně člení na několik okruhů, ke kterým vyjímáme příklady typických zakázek:

  • Obraz a zvuk
    • webová obálka pro videozáznamy;
    • převod DVD do ISu;
    • digitalizace a úprava obrazových materiálů;
    • začlenění videa a audia do Odpovědníků v ISu;
    • digitalizace videoklipů z VHS.
  • Interaktivita a animace
    • animace složitých dějů nebo pohybu;
    • tvorba tutoriálů k programům;
  • Studijní weby, publikace
    • inovace výkladových prezentací;
    • inovace rozsáhlých studijních webů;
    • tvorba šablony webových stránek;
    • webová obálka pro prezentace.
  • Odpovědníky
    • převody otázek;
    • poloautomatizovaná tvorba otázek;
    • konverze odpovědí do tabulkového formátu.
V každé sekci naleznete také příklady ucelených děl zpracovaných střediskem, které mohou posloužit jako inspirace. Kde dílo není možno prezentovat veřejně (je určeno pouze omezené skupině studentů určitého předmětu), jsou v případové studii ilustrovány hlavní použité multimediální principy například pomocí screenshotů.

S některými typy zakázek má středisko za rok své činnosti již značné zkušenosti a osvědčený postup práce urychluje realizaci celé zakázky. Nadále však platí, že vyučující se může na pracovníky obrátit s libovolným nápadem - analýza realizovatelnosti, případně návrh kompromisního řešení jsou součástí služeb tohoto pracoviště.

Cílem projektu je moderní multimédia propagovat ke stále širšímu okruhu pedagogů, zkoušet jak zcela nové přístupy, tak i doporučovat prověřená osvědčená řešení.

11. května 2008

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
11. 5.
2008

Globální vyhledávání plagiátů

Dosud nehodnoceno.
Novinky – plagiáty
Dnes jsme se rozhodli vrátit se na skok ke službě na odhalování plagiátů v Informačním systému Masarykovy univerzity, k jejím jednotlivým funkcím.

Když v roce 2006 vyvinuli odborníci ve vývojovém oddělení Informačního systému MU software na vyhledávání plagiátů, bylo to hlavně z podnětu běžných uživatelů, především učitelů. MU je univerzitou otevřenou a maximálně podporuje zpřístupňování elektronických studijních materiálů ve výuce stejně jako elektronického archivu závěrečných prací aj. Na druhé straně si je vědoma, že každá otevřenost nese riziko potenciálního zneužití. Nový technologicky úspěšný nástroj poskytuje účinné prostředky pro technické odhalení podobných dokumentů, což je první důležitý krok v procesu správného posouzení, zda se jedná o plagiát.

Uživatelům IS MU byla nabídnuta v roce 2006 služba hledání podobných souborů v podobě ikonky 'podobné jako vejce vejci' . Princip funkce je takový, že uživatel vybere soubor(y) z nabídky v Odevzdávárně, Dokumentovém serveru, Studijních materiálech, Úschovně, Archivu závěrečných prací nebo kterémkoli jiném úložišti a k vybraným souborům hledá podobné soubory.
Takto začali na mnohých fakultách sami učitelé kontrolovat práce svých studentů s méně nebo více vážnými důsledky při pozitivním nálezu. Tato funkce je využívána např. vedoucími závěrečných prací pro ověření originality prací „jejich“ studentů. Uživateli se zobrazí ty nalezené podobné soubory, které je oprávněn číst.

Jak ale docílit opravdové systematičnosti při tak velkém a různorodém počtu učitelů? Tato úvaha vedla v minulém roce, v červenci 2007, k rozšíření systému pro odhalování plagiátů. Aplikace 'Globální vyhledávání plagiátů' je schopna vyhledat seznam všech shodných dokumentů dle zadaných kritérií, mezi něž patří filtr na agendu (např. výběr Archivu závěrečných prací pro vyhledávání), ve které se má hledat, dále filtr na fakultu, vyhledávání podle data zveřejnění dokumentu, filtr na požadované procento podobnosti, velikost souboru (textu) aj. Zatímco aplikace 'Nalézt podobné dokumenty' je přístupná všem uživatelům, s hromadným porovnáváním plagiátů mohou pracovat pouze držitelé speciálního práva.


Obr. 1: Hromadné porovnávání plagiátů lze omezit dle vybraných kritérií.

Po zadání požadovaných kritérií vyhledá aplikace podobné soubory a shodu těchto souborů vyjádří v procentech. Uživatel si shodné části souborů může zobrazit (pod odkazem Podobnosti). U souborů, které systém vyhodnotí jako podobné, pověřená osoba ručně označí, zda se jedná nebo nejedná o plagiát. Díky tomuto označení aplikace při příštím vyhledávání zobrazí pouze nové, dosud neoznačené dokumenty.
Například datum vložení souboru do IS MU nemusí souviset s jeho vznikem (plagiát mohl být vložen do IS MU dříve než originál). Jsou kontrolovány všechny soubory v IS MU a je na posuzovateli, aby rozhodl, zda je práce opravdu plagiát. Systém umí pouze vyhledat podobnosti, míru pochybení však musí vždy zhodnotit člověk.


Obr. 2: Nalezené podobné soubory.

Aplikaci nalezne uživatel s příslušnými právy v IS MU: Osobní administrativa --> Studium --> Přehledy a statistiky studia: globální vyhledávání plagiátů.

Algoritmus vyhledávání shodných dokumentů je stále zdokonalován a rozšiřuje se databáze zkoumaných souborů i na dokumenty mimo MU. V současné době MU spolu s dalšími vysokými školami realizuje projekt, jehož výstupem je společný elektronický archiv závěrečných prací studentů těchto univerzit a vyhledávání plagiátů mezi nimi. Projektu se účastní polovina všech veřejných vysokých škol v ČR.

11. května 2008

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
11. 5.
2008

Delší hesla v IS MU a jak se k nim chovat

Dosud nehodnoceno.
Novinky
Bezpečnost dat v Informačním systému Masarykovy univerzity (IS MU) považuje vývojový tým za jednu ze svých (nejen svých) priorit. Do okruhů bezpečnosti spadá mj. také oblast personální bezpečnosti a výchova (vzdělávání) uživatelů. Například "Jaká hesla má uživatel volit pro přístup do systému?". V této oblasti však bohužel nelze zajistit proškolení uživatelů jednoduchou cestou, jde-li o cílovou skupinu učitelů a studentů v tak širokém měřítku. Proto je nutné zavádět systémová opatření kromě osvěty mezi uživateli.

Doposud IS MU používal systém, který bral v potaz prvních osm znaků hesla. Osm znaků se považuje za dostatečně bezpečné, ale IS MU nyní podporuje také hesla delší. Pokud uživatel využije tuto možnost a změní si heslo dle uvedených instrukcí, snižujete riziko zneužití hesla tzv. "hrubou silou".

Uživatel by se měl řídit několika základními pokyny pro tvorbu hesel:

  • je potřebné volit heslo pokud možno neuhodnutelné, tzn. nepoužívat k zabezpečení osobních údajů názvy (křestní jméno, jméno pozpátku, jméno psa apod.), které snadno uhodne naštvaná kamarádka či bývalá přítelkyně,
  • je vhodné, aby heslo obsahovalo i numerické znaky či symboly anebo aby se střídala velká a malá písmena,
  • čím je heslo delší, tím je nižší pravděpodobnost uhodnutí (za minimum se považuje 8 znaků).

Doporučení pro používání hesel:

  • heslo uživatel musí znát zpaměti, je naprosto nevhodné si ho psát na papír nebo i do nechráněného souboru ve počítači,
  • je žádoucí heslo NIKOMU nesdělovat,
  • hesla je žádoucí pravidelně obměňovat,
  • je nevhodné používat stejná hesla k přihlašování se do více systémů.
Ale jak si tedy všechna ta hesla zapamatovat? Je to opravdu nutné?

ANO je - jde také o Vaše údaje.
Jako řešení se nabízí možnost vytvořit heslo v podobě krátké věty - zapamatovatelné fráze (passphrase). Věty jsou přece jen snadněji zapamatovatelné než změť písmen a znaků. Například si snadněji zapamatujeme větu OPIckaSLaNa3tplot než jPn4qc2gsR.

Více o rizicích naleznete na stránkách Upozornění na možná bezpečnostní rizika (autentizováno).

Pokud se uživatel rozhodl, že si v ISu nastaví bezpečnější heslo, může tak udělat na IS MU: Osobní administrativa --> Přístup --> Změna hesla.

11. května 2008

Dosud nečteno0 komentářůpermalink