Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Starší příspěvky
Kategorie
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
18. 7.
2006

Vizuální kontrola proti opisování v testech

Vtipné | 2 | 2
Novinky

Zkoušení studentů v počítačové učebně upřednostňuje například skupina pedagogů, která nemá ve svých předmětech velké množství studentů, nebo chce omezit manipulaci s papírovými písemkami, nebo zavádí tuto formu z různých didaktických důvodů či budoucích záměrů, anebo ověřuje možnosti testů v předmětu, který plánuje pro distanční formu výuky.

Zkoušení tímto způsobem klade nároky na kontrolu studentů proti eventuálnímu opisování, protože pokročilí uživatelé informačních technologií znají možnosti, jak se pokusit opisovat či získat potřebné informace (ICQ, soubory uložené na lokálním nebo vzdáleném počítači, internetové vyhledávače a vyhledání informací ve webových encyklopediích - Wikipedie aj.), nezvládnou-li se naučit.

Při zkoušení studentů odpovídáním testu u počítačů v učebně mohou nyní dozorující osoby mít vizuální kontrolu, zda student má otevřené pouze to správné okno s odpovědníkem přes celou obrazovku, protože je možné zvolit v Odpovědníku na levé straně široký barevný pruh, jeho konkrétní barvu a možnost ´odpovídacího okna přes celou obrazovku´ (studentovi je dovoleno si okno zmenšit). Chování těchto nastavení je do jisté míry závislé na typu prohlížeče, v počítačových učebnách lze korektní nastavení jednoduše ověřit.


Obr 1: Možnosti nastavení

Implementována byla i další omezení pro skládání testu přímo u počítače:
Pokud student skládá jednorázový test, systém mu nedovolí otevírat druhé okno Odpovědníku (za předpokladu, že ´student smí po složení vidět výsledky´, je při pokusu otevřít další okno jednak vyzván systémem k zavření okna, a jednak smí Odpovědník pouze prohlížet).


Obr 2: Příklad Odpovědníku s pruhem

18. července 2006

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
18. 7.
2006

Tisk druhopisu Diploma Supplement

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Po dodatku k diplomu se plynule navázalo inovací aplikace tisku druhopisu k Diploma Supplement. Pro maximální zjednodušení administrativních nároků v situaci, kdy student potřebuje vystavit druhopis, došlo k vylepšení této služby, výhody jsou následující:

Při tisku Diploma Supplementu se automaticky do IS MU ukládá jeho kopie označená "COUNTERPART / DRUHOPIS" ve formě PDF souboru. Touto aplikací se získá uložený soubor k vybranému studiu pro budoucí použití v identické podobě, jak se sestavil ze skutečných dat o studiu ke konkrétnímu studentovi.
Aplikace umožnuje tisk druhopisu ve stejné podobě, v jaké byl vydán prvopis.
Na Masarykově univerzitě existuje k druhopisu také druhopisová doložka, jejímž vyplněním a potvrzením studijní referent/ka stvrdí shodu s originálem (prvopisem).

Student má druhopis Diploma Supplement k dispozici v agendě Přijímárna.

Studijní referenti naleznou aplikaci v IS MU -> Osobní administrativa: Studijní -> Tisk Diploma Supplement (druhopis, doložka).

18. července 2006

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
20. 6.
2006

Zjednodušený sběr údajů pro akreditace studijních programů

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Akreditace studijních programů (SP) nebo rozšíření akreditace SP o studijní obor, formu studia je složitý proces, na jehož počátku stojí dlouhá a náročná příprava podkladů pro žádost o akreditaci. Žádosti o akreditace se v požadované formě předkládají Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy, odboru vysokých škol, Akreditační komisi ke schválení a vyžadují mnoho povinných údajů.

Informační systém Masarykovy univerzity (IS MU) již od svého vzniku v roce 1999 zajišťuje mimo jiné evidenci pracovně-právních, publikačních a dalších dat u akademických pracovníků univerzity ve vazbě na studijní programy, obory, předměty. Protože bylo nutné informace z Informačního systému MU sbírat ručně, přistoupili vývojáři IS MU na základě požadavku Fakulty informatiky MU k vytvoření nové aplikace pro sběr akreditačních údajů přímo v systému. Aplikace je určena nejčastěji proděkanům, kteří tuto oblast za fakultu řeší.

Sbírají a kompletují se životopisné údaje v následující posloupnosti. Nejprve proděkan, resp. pověřená osoba s příslušným právem za fakultu, definuje tzv. akreditační sběr v aplikaci Manipulace s akreditačními sběry. Vyplní informace o tom, kdo a proč se má sběru zúčastnit, případně poskytne instrukce, co mají osoby zadávat do jednotlivých rubrik. Obvykle osloví vyučující e-mailem a ti zkontrolují své životopisné údaje, doplní nové nebo chybějící rubriky ve formuláři aplikace Plnění životopisných akreditačních údajů.


Sbírají se rubriky:
- vztah ke studijnímu programu a jeho název;
- pracovní zařazení;
- pracoviště;
- forma a rozsah pracovně-právního vztahu;
- VŠ vzdělání;
- praxe od ukončení VŠ vzdělání;
- tvůrčí a publikační činnost za předchozí požadované roky;
- anotace nejvýznamnějších publikací;
- působení v zahraničí;
- ohlasy publikací;
- habilitační a jmenovací řízení;
- udělení vědecké hodnosti.
Formulář odráží požadované informace standardního formuláře MŠMT využívaného v akreditačním řízení.

Následně Hromadný výpis životopisu pro akreditace umožňuje proděkanovi sestavit HTML stránku s tabulkami pro jednotlivé osoby. Stránku buď vytiskne, nebo zakomponuje do svých elektronických akreditačních podkladů (např. pro CD). Stránka obsahuje i údaje v hypertextovém formátu, který lze ponechat, potlačit, nebo upravit tak, aby odpovídaly požadovaným podkladům v elektronické formě.

Aplikaci pro sběr akreditačních údajů lze nalézt v autentizované části IS MU: Osobní administrativa -> Předměty -> Akreditace.

20. června 2006

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
20. 6.
2006

Vyhledávání v údajích IS MU

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Informační systém MU nabízí od června zcela novou generaci aplikace pro vyhledávání v širokém spektru údajů, které jsou v systému evidovány. Nově je tak možné prohledávat nejen základní údaje například o osobách na MU nebo vyučovaných předmětech, ale například všechny dokumenty uložené v libovolném formátu, studijní materiály, diskuse o studiu nebo celé závěrečné práce (Archiv závěrečných prací).

Oproti běžným internetovým vyhledávačům dokáže IS MU automaticky vyhodnotit, zda vyhledaný záznam je konkrétní osobě přístupný. Uživatelům je tak nabízen kompletní seznam všech vyhledaných záznamů, které může v daném okamžiku prohlížet.

Vedle možnosti pokročilého zadání vyhledávaného výrazu je možné prohledávat také pouze části slov, a to bez ohledu na českou diakritiku. Příjemnou pomůckou je pak zobrazení krátkého příkladu z vyhledaného textu, která obsahuje hledaný výraz v kontextu samotného dokumentu.

Během prvních dnů od zveřejnění nové verze aplikaci použilo více než 5 500 uživatelů, kteří zadali k vyhledávání přes 22 000 výrazů. Nová aplikace prohledává téměř 2 500 000 evidovaných záznamů.

Tematické vyhledávání
Vyhledávání je možné provádět v dokumentovém serveru, v předmětech, ve studijních materiálech, diskusích, závěrečných pracích, vývěsce, životopisech, publikacích, osobních stránkách, osobních webech nebo archivech diskusních fór a vývěsky. Lze vybrat osobu, k níž se vyhledávání vztahuje. Touto osobou může být například majitel souboru, učitel předmětu, autor publikace, z čehož je zřejmé, že role osoby závisí na vybrané sekci. Aplikaci lze nalézt v autentizované části IS MU: Osobní administrativa -> Hledání.

Vyhledávání v seznamech absolventů a závěrečných pracích
Již nějakou dobu mají autentizovaní uživatelé IS MU k dispozici Achiv závěrečných prací. Novinkou je právě možnost vyhledávat práce. Archiv obsahuje všechny práce předložené k obhajobě v roce 2006 (zveřejňují se i práce neúspěšně obhájené) a práce z předchozích let, pokud byly k dispozici v elektronické podobě a u nichž autor povolil zveřejnění uživatelům v IS MU. Při hledani informací k absolventům jsou k dispozici jména a příjmení absolventů, rok obhájení, studijní program, obor, udělený titul, název práce a jiné informace, nezpřístupňují se například informace o hodnocení práce nebo hodnocení studia.
Aplikaci lze nalézt v autentizované části IS MU: Osobní administrativa -> Studium -> Archiv závěrečných prací
nebo v Osobní administrativa -> Lidé, pracoviště, absolventi a závěrečné práce.

20. června 2006

Dosud nečteno0 komentářůpermalink