Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
This blog is written by
PhotographsFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Old posts
Category
Blog owners: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Right to read: anyone on the Internet, a specific group of users: FI:CVT FI
Right to post comments: a specific group of users: FI:CVT FI
« 1 2 3 4 5 6 7 »
8. 10.
2013

Nový design zobrazení výsledků podobností

Informative | 1 | 1
Novinky – plagiáty

Součástí Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) je služba pro hledání podobných dokumentů (potenciálních plagiátů). Díky tomu lze nalézt ke každému souboru v úložišti IS MU podobné dokumenty z databáze porovnávaných dokumentů. Ta obsahuje závěrečné práce z více než 40 škol zapojených v systému Theses.cz, seminární a jiné práce z 35 institucí zapojených v systému Odevzdej.cz a vědecké práce v meziuniverzitním systému Repozitar.cz. Aby byly výsledky vyhledávání podobností pro uživatele lépe srozumitelné, Vývojový tým IS MU zjednodušil a graficky upravil výpis výsledků podobností ve všech těchto systémech.

U každého výpisu podobností jsou evidovány dva směry vyhledávání. Procento podobnosti v prvním směru znamená, že zkoumaná práce obsahuje texty, které jsou podobné s texty jiných dokumentů. Opačný směr značí, jak moc je každý dohledaný dokument podobný se zkoumanou prací, nad kterou uživatel spouští proces hledání podobností.

Obr. 1: Zobrazení podobností u vybraného dokumentu.

Nově se opačný směr zobrazuje až po rozkliknutí a procento podobností je ukryté v poznámce v textu, aby ho uživatelé nezaměňovali s procentem podobnosti v základním směru. Aby nedocházelo k duplicitnímu zobrazení vyhledávání podobností v obou směrech, nyní se v opačném směru nacházejí pouze dokumenty s podobností vůči zkoumanému dokumentu menší než 5 %.

Více o vyhledávání podobností naleznete v Nápovědě.

8. října 2013

Not read yet0 commentspermalink
15. 7.
2013

Ověření pravosti diplomu elektronicky na Pravydiplom.cz

Informative | 1 | 1
Novinky – plagiáty

Vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) představuje další nástroj, kterým pomáhá bojovat proti podvodníkům. Služba na ověření čísla diplomu, která je v rámci Masarykovy univerzity používána od roku 2011, je nyní nabízena k využití i ostatním vysokým školám v ČR na adrese Pravydiplom.cz. Cílem je zjednodušit ověřování pravosti diplomů a zamezit pokusům o jejich padělání, kterých MU každoročně eviduje nemalé množství.

Pravydiplom.cz tak navazuje na podobně zaměřené meziuniverzitní projekty, jakými jsou projekty na odhalování plagiátů mezi závěrečnými a školními pracemi nebo akademickými díly (Theses.cz, Odevzdej.cz, Repozitar.cz) s více než čtyřiceti zapojenými vysokými školami, vyššími odbornými školami, středními školami a dalšími institucemi, včetně zahraničí.

Více o službě Pravydiplom.cz naleznete v tiskové zprávě.

Obr. 1: Údaje k vyhledanému diplomu.

O původní službě jsme informovali v novince Ověření absolventa dle čísla diplomu.

15. července 2013

Not read yet0 commentspermalink
29. 4.
2013

Tisíce studentů kontrolují práce v systému na odhalení plagiátů

Not rated yet.
Novinky – plagiáty

Systém na odhalování plagiátů v seminárních pracích Odevzdej.cz, vytvořený a provozovaný vývojovým týmem Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) z Fakulty informatiky MU, využívají kromě zapojených institucí i stovky uživatelů z veřejnosti, zejména studentů, denně pro kontrolu prací na podobnosti. V letošní "sezóně" odevzdávání závěrečných prací bylo zcela nedávno, v pondělí 15. dubna 2013, zkontrolováno systémem Odevzdej.cz rekordních 964 souborů. Je to nejvyšší denní počet zkontrolovaných souborů od zavedení systému v roce 2009. V průběhu března 2013 bylo zkontrolováno celkem 16 343 souborů, což je v porovnání s únorem 2013 téměř dvojnásobek. Do tohoto množství jsou započítány pouze individuální kontroly uživatelů, kteří si nechají zasílat výsledky podobností na svoji adresu e-mailem. Nejde o systémové kontroly prováděné samotnými školami využívající systém ke kontrole seminárních prací sbíraných elektronicky od svých studentů.

Obr. 1: Přehled počtu zkontrolovaných souborů z řad veřejnosti po měsících.

Obr. 2: Titulní stránka Odevzdej.cz

Nárůst používání systému indikuje zvýšený zájem veřejnosti o problematiku plagiátorství a podle ohlasů zapojených škol přispívá také k většímu zájmu o správné citování a ke kvalitě prací.

Studenti a učitelé MU mohou jakoukoliv práci zkontrolovat ve správci souborů IS MU použitím známé funkce ilustrované ikonou dvou vajíček - "Vejce vejci". IS MU je plně propojen se systémy Theses.cz pro závěrečné práce, Odevzdej.cz pro seminární aj. práce, Repozitar.cz pro zaměstnanecká díla a všechny systémy rovněž využívají algoritmus vyhledávání podobností vůči zdrojům z Internetu.

O spuštění systému Odevzdej.cz jsme Vás v roce 2009 informovali v tiskové zprávě.

Více o systémech na odhalování plagiátů najdete v článcích a novinkách.

29. dubna 2013

Not read yet0 commentspermalink
15. 8.
2012

Úspěch v prestižní soutěži na odhalování plagiátů

Not rated yet.
Novinky – plagiáty

Vývojový tým IS MU potvrdil své přední postavení v oblasti odhalování plagiátů. Na prestižní mezinárodní soutěži PAN 2012 Lab Uncovering Plagiarism, Authorship, and Social Software Misuse se z 11 přihlášených týmů z celého světa umístil na 2. místě v detailním porovnávání dvojic dokumentů. Výsledky soutěže byly zveřejněny na stránkách soutěže.

Při detailním porovnávání dokumentů tým IS MU poprvé použil novou metodu, využívající k detekci kombinaci více druhů společných vlastností obou dokumentů. V kategorii dohledávání možných zdrojů na internetu fulltextovým vyhledávačem vyzdvihli organizátoři soutěže přístup a výsledky Vývojového týmu IS MU, kdy se podařilo dosáhnout srovnatelné přesnosti a úplnosti s ostatními týmy při položení několikanásobně menšího množství dotazů fulltextovému vyhledávacímu stroji.

Vývojový tým svým letošním úspěchem navázal na vítězství v soutěži PAN v roce 2010 (Více v novince Software na odhalování plagiátů vyvinutý na MU zvítězil) a na získané druhé místo v roce 2009.

Zkušenosti ze soutěže jsou postupně implementovány v několika systémech provozovaných Vývojovým týmem IS MU:

15. srpna 2012

Not read yet0 commentspermalink
« 1 2 3 4 5 6 7 »