Deníček: Co je nového v IS MU?

RSS Provozovatelé, vývojáři a další pracovníci okolo IS MU se budou snažit sem psát o nových věcech, změnách, opravách apod. v systému. Budou psát o věcech, které se nějak dotýkají uživatelů. I když se budou snažit psát tak, aby uživatelé obsahu sdělení rozuměli, nebude možné pochopit vše. Zvláště pak vyjádření o aplikacích, ke kterým všichni uživatelé nemají přístup. Nepředpokládáme, že všichni budou tento blog číst. Je jen pro zájemce. Neočekávejte prosíme dlouhé příspěvky obsahující úvahy, buďte připraveni na krátká oznámení.
Vlastníci blogu: FI:E-technici, FI:IS-technici, FI:servistech, FI:Vývojový tým IS MU, Ing. Jitka Brandejsová, 2893, doc. Ing. Michal Brandejs, 2116
Starší příspěvky
Kategorie
Vlastníci blogu: FI:E-technici, FI:IS-technici, FI:servistech, FI:Vývojový tým IS MU, Ing. Jitka Brandejsová, 2893, doc. Ing. Michal Brandejs, 2116
Právo číst: kdokoliv v Internetu
Právo komentovat: kdokoliv přihlášený v ISu
19. 12.
2012

Zvýšení kapacity Úschovny, Pošty a Mého webu v ISu

Zajímavé | 14 | 14
doc. Ing. Michal Brandejs, CSc. (CVT FI MU), učo 2116
uživatel
Vážení uživatelé IS MU,

dovolujeme si vám pod stromeček nadělit vyšší kapacitu poštovní schránky v ISu (aktuálně 400 MB, původně 200 MB), vyšší kapacitu Úschovny (aktuálně 10 GB, původně 5 GB) a vyšší kapacitu Mého webu (aktuálně 1 GB, původně 500 MB).

Současně prodlužujeme maximální expirační dobu Úschovny na 30 dnů (původně 10 dnů).

Michal Brandejs
za provozovatele IS MU

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
4. 12.
2012

Google Apps a Microsoft Office 365 v IS MU

Zajímavé | 35 | 35
RNDr. Jan Kasprzak, Ph.D. (CVT FI MU), učo 1885
uživatel
Zahájili jsme testovací provoz propojení externích "cloudových" služeb Google Apps a Microsoft Office 365 do IS MU. V první fázi jsme zprovoznili synchronizaci identifikačních údajů (jméno, příjmení, ...), elektronickou poštu a některé další služby.

celý příspěvek

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
3. 10.
2012

Nová přihlašovací stránka ISu od pátku 5. 10. 2012 13.00 hod.

Informačně přínosné | 3 | 5
doc. Ing. Michal Brandejs, CSc. (CVT FI MU), učo 2116
uživatel
Vážení uživatelé IS MU,

v pátek 5. 10. 2012 asi ve 13.00 hod. přepneme přihlašování v IS MU na nový způsob. Přecházíme na metodu, kterou znáte např. z elektronického bankovnictví. Důvodem pro tuto změnu je nástup tabletů, které dosud používanou metodu plně nepodporují. Tento problém se nejčastěji projeví v nemožnosti se z ISu v tabletu odhlásit.

Přecházíme na způsob přihlašování, který využívá tzv. cookies ve Vašem prohlížeči, do kterých si IS uloží dočasnou informaci o přihlášení.

Při prvním přístupu do ISu budete automaticky přesměrováni na stránku (můžete vyzkoušet už nyní, pokud se předtím z ISu odhlásíte např. kliknutím na ikonu v pravém horním rohu každé stránky):

https://is.muni.cz/login
Nová přihlašovací stránka vypadá takto (následuje obrázek, zobrazená políčka nelze vyplnit):

Pro přihlášení budete muset znát a zadat svoje primární heslo do ISu. Jsme si vědomi toho, že řada uživatelů má svoje primární heslo uložené v prohlížeči a zapomněli je. (Ukládat heslo do prohlížeče není bezpečné, protože dovolíte svoje heslo použít každému, komu umožníte přístup ke svému počítači. Ukládání hesel do prohlížeče nepodporujeme.) Proto dočasně jen do 15. 11. 2012 bude na nové přihlašovací stránce zachována možnost přihlásit se starým způsobem.

Dočasně (také do 15. 11. 2012) zjednodušujeme postup vedoucí k získání primárního hesla pro ty, kteří se umí přihlásit do ISu, ale primární heslo neznají. Postup je popsán na stránce:

https://is.muni.cz/spravci

Po dobu převádění IS MU na nový způsob autentizace uživatelů, lze dočasně do 15. 11. 2012 získat zapomenuté primární heslo tímto způsobem:

Zatelefonujte osobně v pracovní dny v době od 9.00 do 15.00 hod. na telefonní číslo 5 4949 7373. Po ověření Vaší totožnosti Vám bude sdělen PIN, který použijete v aplikaci pro změnu primárního hesla místo zapomenutého primárního hesla.

PIN platí pouze 24 hodin. PIN pro změnu hesla lze použít pouze tehdy, pokud se umíte do ISu přihlásit, ale svoje heslo neznáte (tzn. že máte heslo uložené v prohlížeči). PIN nelze použít pro přihlášení do ISu. Pokud se nemůžete přihlásit do ISu, postupujte podle pokynů níže na stránce https://is.muni.cz/spravci.

V případě nejasností kontaktujte svého istechnika buď na společné kontaktní adrese istech@fi.muni.cz nebo osobně. Kontakty jsou uvedeny na stránce https://is.muni.cz/istech.

Pro zájemce: V blogu Deníček ISu: Technické podrobnosti k novému způsobu autentizace.

K novému způsobu přihlašování do ISu můžete diskutovat v tematickém diskusním fóru, zřízeném k tomuto účelu.

Michal Brandejs
za provozovatele IS MU

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
18. 9.
2012

Označování předmětů pomocí hvězdičky

Zajímavé | 3 | 3
RNDr. Hana Bydžovská, Ph.D. (CVT FI MU), učo 139544
uživatel
Rozšířili jsme možnost označovaní oblíbených položek pomocí hvězdiček.
Kromě označování zpráv v Poště, příspěvků na Vývěsce nebo v Diskusních
fórech si nyní uživatel může označovat hvězdičkou i předměty, které si
chce například zapsat v dalších semestrech, doporučit je svým známým
nebo z nějakého důvodu pouze zapamatovat.

celý příspěvek

Dosud nečteno0 komentářůpermalink