Masarykova univerzita vyhlásila soutěž o miliardtý klik v IS MU

Tisková zpráva

24. ledna 2008

Informační systém Masarykovy univerzity (IS MU) si brzy připíše další rekord. Počet kliknutí překročí v příštích dnech překročí magickou hranici jedné miliardy. Dosažení miliardtého kliku v systému se očekává v únoru 2008 a Masarykova univerzita proto vyhlásila soutěž. Odměněni budou tři výherci, kteří získají tašku na notebook, minimyš a kapesní nůž. Podrobnosti soutěže jsou k dispozici na http://is.muni.cz/info/nov_20080116_mil_klik.pl.

Uživatelé pracují se systémem přes webové rozhraní (webové prohlížeče) a klik (kliknutí) představuje každou autentizovanou i neautentizovanou operaci, jejichž počet stejně jako počet uživatelů IS MU každoročně narůstá. „Klikáním“ se studenti plně elektronicky zapisují do semestru, omlouvají svou nepřítomnost, učí se z elektronických studijních materiálů, procvičují si znalosti nebo diskutují v diskusním fóru, přihlašují se na zkoušky a skládají je.

Studenti si také kupují přelepky na ISIC přes Obchodní centrum v IS. Prostřednictvím IS MU provádějí studijní oddělení studentům hromadně zápis. Učitelé zapisují elektronicky studentům známky, oznamují jim změny výuky, aby nemuseli zbytečně cestovat do Brna. Uživatelé inzerují, sdělují zajímavosti a zvou na akce, komunikují, například prostřednictvím ISového e-mailu, využívají prezentační webové prostory pro svoje zájmy a řeší plno dalších nejenom studijních, ale i osobních záležitostí. Vedle studentů a učitelů slouží IS MU také absolventům a uchazečům o studium.

Za miliardtým klikem se skrývají další rekordy a zajímavosti - téměř 80 000 osob alespoň jednou použilo IS MU, systém zaevidoval téměř 4,5 milionu udělených známek, během jednoho semestru IS MU umožňuje vybrat si z nabídky přibližně 15 300 předmětů všech fakult. Obsahuje celkem 569 815 souborů, mezi nimiž se porovnává při odhalování plagiátů. Hlavní databázový server, na který celý systém využívá, je unikátním řešením, které také na základě zkušeností MU nyní používají např. výrobce motorů do letadel v Německu pro Airbus a Boeing nebo McLaren Mercedes v oblasti Formule 1.

„Těší nás, že studenti i akademičtí pracovníci pozitivně kvitují, že řadu dříve časově náročných úkonů zvládnou několika kliky na počítači. Systém si získal takovou důvěru našich uživatelů, že bylo možné zrušit indexy a papírové přihlášky, navíc vědí, že o data se staráme s pečlivostí,“ dodal doc. Ing. Michal Brandejs, CSc., vedoucí projektu IS MU.