10 let e-learningu Masarykovy univerzity

Ľuboš Lunter, Jitka Brandejsová, Michal Brandejs

článek v časopise Connect (září 2014)

E-learning na brněnské Masarykově univerzitě slaví letos deset let. Postupně se vyvíjel z univerzitního informačního systému. Využívaný je jak ke zjednodušení agendy zkoušek, tak i k zatraktivnění výuky některých předmětů.

Počátky e-learningu na Masarykově univerzitě se datují do roku 2004. V té době univerzita již pět let úspěšně používala na všech fakultách svůj vlastní informační systém pro administrativu studia (IS MU), který mimo jiné umožnil studentům sestavování vlastních rozvrhů nebo kreditové studium napříč fakultami.

Úplné základy e-learningu položily agendy Diskusní fórum, které umožnilo elektronickou diskusi nejen mezi učitelem a studenty v předmětu, a takzvaný Správce souborů, který představuje široce využitelný nástroj pro zpřístupňování elektronických dokumentů, například výukových materiálů.

Ačkoli primárním cílem obou agend v té době nebyl e-learning, vznikly tak postupně agendy Studijní materiály (pro ukládání studijních materiálů učitelem), Odevzdávárny (pro sběr úkolů od studentů), Úschovna (pro „přenos" až 5GB dokumentů), v dalších letech Přijímárna (pro příjem dokumentů určených studentovi, např. naskenované písemky), Můj web (prostor pro webovou prezentaci), Poskytovna (pro sdílení studijních podkladů mezi studenty), ale také úložiště pro dokumenty univerzity a fakult (směrnice, zápisy apod.), tedy Dokumentový server.

Celý článek je dostupný na adrese http://is.muni.cz/do/fi/napsali_o_isu/rok_2014/Computer_connect-10_let_elearningu_MU.pdf.